02.04.07, 18:27
Witam!!!Proszę o ratunek!!!!Kupiłam dużą ok 4kg szynkę wieprzową z kością
leży sobie biedaczka w miednicy i czeka.....Tylko na co????Mam zamiar ją
przyprawić(czosnek majeranek laur ziele jałowiec i sól)dodać olej do marynaty
lub ocet>??? i w piątek upiec i tu prośba jak poleży 4 dni w przyprawach to
się nie zepsuje???i czy przed pieczeniem ją zaparzyć we wrzątku czy poprostu
upiec do rękawa się nie zmieści to będę ją piekła na blasze co zrobić żeby nie
była sucha???Poratujcie mnie teściowie będą u mnie na święta pierwszy raz!!!!!!
Obserwuj wątek
    • justyna442 Re: szynka miało być nie justyna :-) 02.04.07, 18:29
      przepraszam żle wpisałam tytuł!!!!Idziękuję za rady!!!!!!!
    • ba_nita Re:Ostatnio robiłem tak: 02.04.07, 18:52
      gotowanie.onet.pl/25006,0,1,pieczona_szynka,ksiazka_przepis.html
      Z kością czy cez jest bez znaczenia.
      • Gość: justyna442 Re:Ostatnio robiłem tak: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 19:33
        Dziękuję a w przepisie jest tak Gdy szynka się schłodzi szpikujemy ją słupkami
        zamrożonej słoniny i wkładamy na co najmniej 24 godziny w marynatę.a ja szynkę
        chcę przytrzymać w marynacie przez cztery dni nie zepsuje się????????
        • ba_nita Re:Nic jej nie będzie. Ja w marynatę włożyłem dzis 02.04.07, 19:43
          iaj.
      • ewilek2 Re:Ostatnio robiłem tak: 02.04.07, 20:20
        ja stosuję bardzo prosty sposób
        Zawsze , ale to zawsze zamrażam mięso choćby na dwa dni. (jest znacznie
        smaczniejsze mięso )Następnie biorę bądź gotową marynatę (np. staropolską kamis
        ) albo robię swoją jak np w przepisie wcześniej podanym. Piekę w rękawie bo tak
        nie wysycha. Czasem ją naszprycuję solanką (wtedy jest różowa po upieczeniu).
        • jacek1f Justynko, może tak, to prosty spoób: 02.04.07, 20:23
          www.kuchnia.tv/html/kuchnioteka/przepisy.php?0,0,1317
          działa.
          • Gość: ola Re: Justynko, może tak, to prosty spoób: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 20:33
            a ile soli trzeba do tej marynaty? w przepisie nie jest napisane.
        • Gość: ola Re:Ostatnio robiłem tak: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 20:32
          a czym ją szprycujesz tą solanką?
        • Gość: ola gdzie trzymasz tę szynkę w marynacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 20:38
          gdzie trzymasz tę szynkę w marynacie? w lodówce? na balkonie?
          skąd wziąś tyle miejsca w lodówce.
          • Gość: justyna442 Re: gdzie trzymasz tę szynkę w marynacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 22:39
            szynka już leży w lodówce na samym dole zmieściła się nie jest bardzo wielka
            waży ok.4kg.szyneczka była zamrożona.potem odmrożona następnie sparzona natarta
            solą potem przyprawy a teraz odpoczywa do piątku.I jeszcze pytanie piec ją w
            rękawie????a jak się nie zmieści to na blasze będę piekła i:często ją
            podlewać???może zawinąć w folię aluminiową??jakieś rady????piec 1h na 1kg. a tak
            przy okazji to dzięki waszym radom kiedyś upiekłam najlepszą kaczkę pod
            słońcem!!!!dziękuję!!!
            • jacek1f piecz na blasze bez niczego, podlewaj czesto, 03.04.07, 08:02
              po jednej godzinie zejdz z temperatury 180 stopni na mniejsza - ok 140 i piecz
              powoli jeszcze. Obroc po 1,5 g... okolo 3-3,5 godziny powinno byc ok, ale
              musisz nakłuwać i sprawdzać co wypływa.
              Po 1-1,5 godzinie mozesz przykryc folia alu - ale tylko jak uznasz ze sie
              spieka za bardzo wierzch.

smacznego
              • jacek1f a, i mozesz do podlewania uzyc troszke wiśniówki:) 03.04.07, 08:03
                z sosem sojowym i cukrem zmieszanej - daje mmmmmmmmmmmmmm skorke.
                • justyna442 Re: Dziękuję za rady!!! 03.04.07, 12:46
                  mam nadzieję że wyjdzie dobra.pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt!!!
                • turchanyi Re: a, i mozesz do podlewania uzyc troszke wiśnió 03.04.07, 14:14
                  Oj to jest TO! Chyba można tym podlac rózne pieczone mięcha? Z nieba mi spadła
                  ta idea.
                  • jacek1f o tak:-) pieczone wszystko praktycznie:-)) n/t 03.04.07, 14:28
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka