Gość: endywia IP: *.gdynia.mm.pl 12.04.07, 23:07 witam ponownie:) mam 1,5 kg kostki marcpenu, ponmóżcie plisss, co mogę dobrutkiego z tego wyczarować? dziekuję i pozdrawiam cieplutko! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ... Re: 1,5 kg marcepanu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.07, 23:16 Ładna mi "kostka"... :) Może dokup ciacho francuskie i zrób rogaliki nadziewane marcepanem? Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: 1,5 kg marcepanu! 13.04.07, 09:12 Twoje ulubione, byle dosc suche ciasto (nasaczane biszkopty odpadaja, ale juz keksowe i ucierane - jak najbardziej) pokryj warstwa rozwalkowanego marcepanu - taka troche skorka jakby. Trzy okragle ciasta i poszlo, zostanie tylko wspomnienie :) Keks angielski z marcepanem, czekoladowe z marcepanem, makowe, ucierane cytrynowe albo pomaranczowe, albo kawowe - duzo ciast dobrze z tym pojdzie. Mozesz je jeszcze przekroic w poprzek i zrobic im w srodku marcepanowa warstwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zołza Re: 1,5 kg marcepanu! IP: *.skranetcan.pl 13.04.07, 10:33 o mamo, jeśli chcesz się pozbyć to baaaaaardzo chętnie zjem, bo uwielbiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matylda Re: 1,5 kg marcepanu! IP: 85.112.196.* 13.04.07, 10:37 Będę robić tort komunijny, aleeee ten marcepan by mi się przydał...a tak to nawet nie wiem czy gdzieś kupię. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: cassata siciliana 13.04.07, 11:27 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=14867599&v=2&s=0 Link aktywny Coquinarii ze zdjeciami krok po kroku: www.coquinaria.it/cgi-bin/ubb1/ultimatebb.cgi? ubb=get_topic;f=1;t=007543;p=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EWa Re: Zjeść i wyrzygać, albo lepiej nie jeść IP: *.CNet.Gawex.PL 13.04.07, 23:14 A gdzie się kupuje takie kochy marcepanu? Pytam poważnie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matylda Re: Zjeść i wyrzygać, albo lepiej nie jeść IP: 85.112.196.* 14.04.07, 11:15 Ja też bym chciała wiedzieć gdzie zdobyłaś to cudo i jak bardzo się zrujnowałaś finansowo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EWa Re: Zjeść i wyrzygać, albo lepiej nie jeść IP: *.CNet.Gawex.PL 14.04.07, 17:09 No to podniosę, może endywia zajrzy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hanka 65 Re: 1,5 kg marcepanu! IP: *.stella.net.pl 15.04.07, 18:04 A gdzie można kupić marcepan? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: endywia Re: 1,5 kg marcepanu! IP: *.gdynia.mm.pl 15.04.07, 20:24 oj, zabiegana troszke jestem, przepraszam za opóźnienie:) więć ta "kostka" to prezent na święta od znajomego,który w niemczech w fabryce słodyczy pracuje;) raczej nigdzie takiego cuda nie da rady kupic, bo to po prostu pozostałość z fabrycznej masy;) ale wierzcie, że robi wrażenie taka ilość;) dziekuję za podpowiedzi i czekam na kolejne inspiracje;) (p.s. dostałam też 5kg tabliczke czekolady białej i 5kg tabliczke czekolady mlecznaj ciemnej:D...mozecie zazdrościć:P) pozdróweczka marcepanowe! Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Re: 1,5 kg marcepanu! 15.04.07, 20:48 Mozesz zrobic "przebrane owoce: daktyle owijasz plasterkami mercepana, figi nacinasz na jednym biegunie i wkladasz kulke marcepana do srodka, wkladasz grudke do suszonej sliwki i podajesz jako "zagryzajki" do aperitifu a nawet pod piffffko ;-D Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: 1,5 kg marcepanu! 15.04.07, 21:09 E, tej czekolady niekoniecznie, ale marcepanu-i owszem! (Znajomego też! :) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: 1,5 kg marcepanu! 16.04.07, 12:25 Mozna zazdroscic, ale dopiero po tym, jak poznaniu skladu marcepanu. Dobry marcepan raczej z fabryki nie wychodzi. Najwyzej / i tez nie zawsze / z dobrego zakladu rzemieslniczego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: endywia Re: 1,5 kg marcepanu! IP: *.gdynia.mm.pl 16.04.07, 16:57 :) hmmm... ten marcepan był tylko wykorzystywany do produkcji słodyczy w fabryce, nie produkowany w niej;) myśle, że fabryka zakupuje od jak powiadasz "rzemieślników". nie wiem jak smakuje prawdziwy, najprawdziwszy, ale powiem tak, pierwszy raz myślałam,że to wielki kawał sera zółtego:D w dotyku mięciutki, plastyczny, jak plastelina dosłownie;) w smaku...niebiański, słodziutki, na razie kroimy z lubym plasterki i zajadamy na deserek;)myślałam o koreczkach jakiś na słodko, znajomi mają nas właśnieo odwiedzić w weekend, może podpowiecie z czym to połączyć w takim koreczku?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: endywia Re: 1,5 kg marcepanu! IP: *.gdynia.mm.pl 16.04.07, 16:58 poprawka, może "mięciutki" to złe określenie, ale palstyczny, to jest to! Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: 1,5 kg marcepanu! 16.04.07, 18:45 Ja niestety z biegiem czasu podchodze do produktow spozywczych z coraz wieksza rezerwa. Zdecydowana wiekszosc "marcepanow" to cukier i olejek migdalowy. Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: 1,5 kg marcepanu! 16.04.07, 17:00 Jak koreczek to z owocami chyba:) Ale masz fajnie-moj najmlodszy syn pewnie oszalalby ze szczescia:)Mozesz tez nadziewac kulki marcepanowe obtoczone w kakao np i owoce :) Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: 1,5 kg marcepanu! 16.04.07, 17:06 a jak ci sie chce to mozesz cuda wyczarowac-tylko barwniki potrzebne:) www.agw-werbeartikel.de/suesse-werbeartikel/marzipan-2.jpg www.susiesscrumptioussweets.com/cake_marzipan.jpg blog.escapenet.ch/static/images/endorphin/marzipan_rueebli.jpg wackyanne.tripod.com/images/marzipan.jpg www.agw-werbeartikel.de/suesse-werbeartikel/marzipan-1.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: 1,5 kg marcepanu! 16.04.07, 17:13 i jeszcze:) www.martineschocolates.com/creations/chanukah_fruit_marzipan.jpg content.answers.com/main/content/wp/en/1/16/Marzipan_Frog.JPG www.fassbender-rausch.de/_gfx/schokoladencafe-marzipan.jpg www.nutriinfo.de/newsdaten/images/img6457eaba3e301bMarzipan_Schneemann.jpg www.cafe-besold.de/marzipan/marzipan1.gif www.epicurious.com/images/features/shopping/halloween06/01_marzipan.jpg static.twoday.net/KundS/images/buchedenoel_pilzarmee.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matylda Re: 1,5 kg marcepanu! IP: 85.112.196.* 15.04.07, 21:33 Szkoda bo już myślałam, że rozszyfruję jedną z największych tajemnic kulinarnych. Jednak nawet cukiernicy skądś ten marcepan biorą, przecież chyba nie robią sami. Może ktoś wie jak go zdobyć. Dotychczas kilka razy kupiłam w Realu ale w takich małych paczuszkach jak paczka papierosów no i nie zawsze jest w sp[rzedaży. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: 1,5 kg marcepanu! 16.04.07, 02:28 Marcepan i mase percepanowa cukiernicy kupuja w hurtowniach cukierniczych, w ktorych jest, notabene, mnostwo rzeczy niedostepnych dla zwyklych smiertelnikow. A marcepan mozna zrobic samemu, aczkolwiek bedzie sie od sklepowego roznil. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: 1,5 kg marcepanu! 16.04.07, 18:49 Cukiernicy rzadko kiedy uzywaja jajek do swych produkcji. Tym bardziej marcepanu. Jakis czas temu na wloskim forum kulinarnym czytalam relacje osoby, ktora od niedawna zaczela prace w jednej z lepszych cukierni. Doznala szoku: niewiele surowcow pokrywalo sie z tym czego dotad sie uczyla / i co uzywa w domu /. Ja widzialam "od kuchni" wloska lodziarnie, wiec zachwyty nad lodami tez mnie bawia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: 1,5 kg marcepanu! IP: *.dsl.club-internet.fr 16.04.07, 23:24 ale ja i tak bede sie zachwycac lodami od Giolitti, nawet jesli jakis karaluch po nich przelecial... Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: 1,5 kg marcepanu! 17.04.07, 09:07 Nie chodzi o karaluchy, ale o skladniki / a raczej polprodukty, z ktorych lody sa robione /. Odpowiedz Link Zgłoś