Dodaj do ulubionych

1,5 kg marcepanu!

IP: *.gdynia.mm.pl 12.04.07, 23:07
witam ponownie:)
mam 1,5 kg kostki marcpenu, ponmóżcie plisss, co mogę dobrutkiego z tego
wyczarować?

dziekuję i pozdrawiam cieplutko!
Obserwuj wątek
    • Gość: ... Re: 1,5 kg marcepanu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.07, 23:16
      Ładna mi "kostka"... :)
      Może dokup ciacho francuskie i zrób rogaliki nadziewane marcepanem?
    • bene_gesserit Re: 1,5 kg marcepanu! 13.04.07, 09:12
      Twoje ulubione, byle dosc suche ciasto (nasaczane biszkopty odpadaja, ale juz
      keksowe i ucierane - jak najbardziej) pokryj warstwa rozwalkowanego marcepanu -
      taka troche skorka jakby. Trzy okragle ciasta i poszlo, zostanie tylko
      wspomnienie :) Keks angielski z marcepanem, czekoladowe z marcepanem, makowe,
      ucierane cytrynowe albo pomaranczowe, albo kawowe - duzo ciast dobrze z tym
      pojdzie. Mozesz je jeszcze przekroic w poprzek i zrobic im w srodku marcepanowa
      warstwe.
    • Gość: zołza Re: 1,5 kg marcepanu! IP: *.skranetcan.pl 13.04.07, 10:33
      o mamo, jeśli chcesz się pozbyć to baaaaaardzo chętnie zjem, bo uwielbiam!
    • Gość: Matylda Re: 1,5 kg marcepanu! IP: 85.112.196.* 13.04.07, 10:37
      Będę robić tort komunijny, aleeee ten marcepan by mi się przydał...a tak to
      nawet nie wiem czy gdzieś kupię.
    • linn_linn Re: cassata siciliana 13.04.07, 11:27
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=14867599&v=2&s=0
      Link aktywny Coquinarii ze zdjeciami krok po kroku:
      www.coquinaria.it/cgi-bin/ubb1/ultimatebb.cgi?
      ubb=get_topic;f=1;t=007543;p=0
      • linn_linn Re: cassata siciliana 13.04.07, 11:27
        Drugi link musisz skopiowac...
    • Gość: EWa Re: Zjeść i wyrzygać, albo lepiej nie jeść IP: *.CNet.Gawex.PL 13.04.07, 23:14
      A gdzie się kupuje takie kochy marcepanu? Pytam poważnie!
      • Gość: Matylda Re: Zjeść i wyrzygać, albo lepiej nie jeść IP: 85.112.196.* 14.04.07, 11:15
        Ja też bym chciała wiedzieć gdzie zdobyłaś to cudo i jak bardzo się zrujnowałaś
        finansowo?
        • Gość: EWa Re: Zjeść i wyrzygać, albo lepiej nie jeść IP: *.CNet.Gawex.PL 14.04.07, 17:09
          No to podniosę, może endywia zajrzy...
    • Gość: hanka 65 Re: 1,5 kg marcepanu! IP: *.stella.net.pl 15.04.07, 18:04
      A gdzie można kupić marcepan?
      • Gość: endywia Re: 1,5 kg marcepanu! IP: *.gdynia.mm.pl 15.04.07, 20:24
        oj, zabiegana troszke jestem, przepraszam za opóźnienie:)
        więć ta "kostka" to prezent na święta od znajomego,który w niemczech w fabryce
        słodyczy pracuje;) raczej nigdzie takiego cuda nie da rady kupic, bo to po
        prostu pozostałość z fabrycznej masy;) ale wierzcie, że robi wrażenie taka
        ilość;)
        dziekuję za podpowiedzi i czekam na kolejne inspiracje;)

(p.s. dostałam też 5kg tabliczke czekolady białej i 5kg tabliczke czekolady
        mlecznaj ciemnej:D...mozecie zazdrościć:P)

pozdróweczka marcepanowe!
        • felinecaline Re: 1,5 kg marcepanu! 15.04.07, 20:48
          Mozesz zrobic "przebrane owoce: daktyle owijasz plasterkami mercepana, figi
          nacinasz na jednym biegunie i wkladasz kulke marcepana do srodka, wkladasz
          grudke do suszonej sliwki i podajesz jako "zagryzajki" do aperitifu a nawet pod
          piffffko ;-D
        • ewa9717 Re: 1,5 kg marcepanu! 15.04.07, 21:09
          E, tej czekolady niekoniecznie, ale marcepanu-i owszem! (Znajomego też! :)
        • linn_linn Re: 1,5 kg marcepanu! 16.04.07, 12:25
          Mozna zazdroscic, ale dopiero po tym, jak poznaniu skladu marcepanu. Dobry
          marcepan raczej z fabryki nie wychodzi. Najwyzej / i tez nie zawsze / z dobrego
          zakladu rzemieslniczego.
          • Gość: endywia Re: 1,5 kg marcepanu! IP: *.gdynia.mm.pl 16.04.07, 16:57
            :)
            hmmm... ten marcepan był tylko wykorzystywany do produkcji słodyczy w fabryce,
            nie produkowany w niej;) myśle, że fabryka zakupuje od jak
            powiadasz "rzemieślników". nie wiem jak smakuje prawdziwy, najprawdziwszy, ale
            powiem tak, pierwszy raz myślałam,że to wielki kawał sera zółtego:D w dotyku
            mięciutki, plastyczny, jak plastelina dosłownie;) w smaku...niebiański,
            słodziutki, na razie kroimy z lubym plasterki i zajadamy na deserek;)myślałam o
            koreczkach jakiś na słodko, znajomi mają nas właśnieo odwiedzić w weekend,
            może podpowiecie z czym to połączyć w takim koreczku?:)
            • Gość: endywia Re: 1,5 kg marcepanu! IP: *.gdynia.mm.pl 16.04.07, 16:58
              poprawka, może "mięciutki" to złe określenie, ale palstyczny, to jest to!
              • linn_linn Re: 1,5 kg marcepanu! 16.04.07, 18:45
                Ja niestety z biegiem czasu podchodze do produktow spozywczych z coraz wieksza
                rezerwa. Zdecydowana wiekszosc "marcepanow" to cukier i olejek migdalowy.
            • fettinia Re: 1,5 kg marcepanu! 16.04.07, 17:00
              Jak koreczek to z owocami chyba:)
              Ale masz fajnie-moj najmlodszy syn pewnie oszalalby ze szczescia:)Mozesz tez
              nadziewac kulki marcepanowe obtoczone w kakao np i owoce :)
              • fettinia Re: 1,5 kg marcepanu! 16.04.07, 17:06
                a jak ci sie chce to mozesz cuda wyczarowac-tylko barwniki potrzebne:)
                www.agw-werbeartikel.de/suesse-werbeartikel/marzipan-2.jpg
                www.susiesscrumptioussweets.com/cake_marzipan.jpg
                blog.escapenet.ch/static/images/endorphin/marzipan_rueebli.jpg
                wackyanne.tripod.com/images/marzipan.jpg
                www.agw-werbeartikel.de/suesse-werbeartikel/marzipan-1.jpg
                • fettinia Re: 1,5 kg marcepanu! 16.04.07, 17:13
                  i jeszcze:)
                  www.martineschocolates.com/creations/chanukah_fruit_marzipan.jpg
                  content.answers.com/main/content/wp/en/1/16/Marzipan_Frog.JPG
                  www.fassbender-rausch.de/_gfx/schokoladencafe-marzipan.jpg
                  www.nutriinfo.de/newsdaten/images/img6457eaba3e301bMarzipan_Schneemann.jpg
                  www.cafe-besold.de/marzipan/marzipan1.gif
                  www.epicurious.com/images/features/shopping/halloween06/01_marzipan.jpg
                  static.twoday.net/KundS/images/buchedenoel_pilzarmee.jpg
    • Gość: Matylda Re: 1,5 kg marcepanu! IP: 85.112.196.* 15.04.07, 21:33
      Szkoda bo już myślałam, że rozszyfruję jedną z największych tajemnic
      kulinarnych. Jednak nawet cukiernicy skądś ten marcepan biorą, przecież chyba
      nie robią sami. Może ktoś wie jak go zdobyć. Dotychczas kilka razy kupiłam w
      Realu ale w takich małych paczuszkach jak paczka papierosów no i nie zawsze
      jest w sp[rzedaży.
      • bene_gesserit Re: 1,5 kg marcepanu! 16.04.07, 02:28
        Marcepan i mase percepanowa cukiernicy kupuja w hurtowniach cukierniczych, w
        ktorych jest, notabene, mnostwo rzeczy niedostepnych dla zwyklych
        smiertelnikow. A marcepan mozna zrobic samemu, aczkolwiek bedzie sie od
        sklepowego roznil.
      • linn_linn Re: 1,5 kg marcepanu! 16.04.07, 18:49
        Cukiernicy rzadko kiedy uzywaja jajek do swych produkcji. Tym bardziej
        marcepanu. Jakis czas temu na wloskim forum kulinarnym czytalam relacje osoby,
        ktora od niedawna zaczela prace w jednej z lepszych cukierni. Doznala szoku:
        niewiele surowcow pokrywalo sie z tym czego dotad sie uczyla / i co uzywa w
        domu /. Ja widzialam "od kuchni" wloska lodziarnie, wiec zachwyty nad lodami
        tez mnie bawia.
        • Gość: gosc Re: 1,5 kg marcepanu! IP: *.dsl.club-internet.fr 16.04.07, 23:24
          ale ja i tak bede sie zachwycac lodami od Giolitti, nawet jesli jakis karaluch
          po nich przelecial...
          • linn_linn Re: 1,5 kg marcepanu! 17.04.07, 09:07
            Nie chodzi o karaluchy, ale o skladniki / a raczej polprodukty, z ktorych lody
            sa robione /.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka