Gość: Aga IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.07, 09:24 Witam Mam pytanie, planuję podać na podwiezorek na małym przjęciu pierożki z mięsem, krokieciki i barszczyk czerwony. Co można jeszcze do tego wymyślić? Będę wdzięczna za porady. Aga Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: No i z pewnością nie jest to podwieczorek. 18.04.07, 09:51 pl.wikipedia.org/wiki/Podwieczorek Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: No i z pewnością nie jest to podwieczorek. 18.04.07, 09:58 A niby dlaczego nie? Zakaz konstytucyjny jadania pierożków na podwieczorek? Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Nie moja sprawa. Możesz na śniadanie jeść 18.04.07, 10:01 to co na obiad i odwrotnie, ale nazewnictwa w ten sposób nie zmienisz. Odpowiedz Link Zgłoś
nieskorzanka Re: Co do pierogów z mięsem 18.04.07, 11:07 Ja bym podała te pierożki z jakąś surówką i ew. z jakimś sosem, a potem to już deser. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etna Re: Co do pierogów z mięsem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.07, 13:45 Surówka moim zdaniem zgrzyta w tym zestawieniu, ponieważ pierogi są tu niejako do kompletu z barszczem, a nie jako "drugie danie".Widzę jedynie jeszcze miejsce na deser. Aby pozostać w konwencji - deser równie klasyczny jak planowany przez Ciebie zestaw. Np.sernik krakowski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieskorzanka Re: Co do pierogów z mięsem IP: *.proszynski.pl 18.04.07, 15:30 do kompletu z barszczem są krokiety, pierogi są solo więc czymś bym je ,,ozdobiła''- surówką , sosem Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Hmmm - pierogi zawsze są solo. Z "omastą" lub 18.04.07, 15:36 sosem co najwyżej, a skoro są krokiety to widzę je w tym zestawieniu z barszczem jako przystawkę, pierogi samodzielne i niezawisłe danie. "...Ciekawym pomysłem jest podawanie jako jednej porcji, zestawu pierogów, np. ze wszystkimi rodzajami farszów mięsnych lub serowych. Dla prawdziwych smakoszy jest tzw. fantazja serowa, czyli tyle pierogów, ile można zjeść na miejscu. Do wszystkich pierogów podaje się specjalne sosy, np. przygotowywany na bazie majonezu robionego na miejscu, z dodatkiem czosnku i szpinaku albo oryginalny w smaku sos (zaskakujące połączenie zdawałoby się odległych smaków) z papryki i pulpy ananasowej. Pierogi w wersji słodkiej podawane są malowniczo na oryginalnych talerzach w kształcie malarskiej palety, z dodatkiem aromatycznego sosu waniliowego..." Źródło: www.przeglad-gastronomiczny.pl/arch_05_04.html#18 Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:No i oczywiście krokiety z innym farszem niż 18.04.07, 15:44 miesny. Szpinakowy, kapusta z grzybami czy też z pieczarek bo w przeciwnym przypadku pogryzą się z pierogami. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Co do pierogów z mięsem 19.04.07, 19:52 Pirogi z surówką to tak jak bigos z surówką. Dodać skwarki, można też "podchińszczyć" podając oddzielnie sos słodko-kwaśny. Albo "podpolszczyć" sosem (zimnym raczej) z suszonych, cierpkich śliwek. Odpowiedz Link Zgłoś
el1002 Re: Co do pierogów z mięsem 18.04.07, 13:52 Dwa "grzybki" w barszczu? Pierogi i krokieciki? Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Co do pierogów z mięsem 19.04.07, 21:47 Pierogi do wódki, a krokieciki do barszczu. Odpowiedz Link Zgłoś
osika4 Re: Co do pierogów z mięsem 18.04.07, 23:46 Mnie osobiście nie pasuje ten zestaw potraw tj. pierogi i krokiety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ociec Re: Co do pierogów z mięsem IP: *.aster.pl 19.04.07, 16:52 Banita dobrze mówi. Krokiety z farszem wegetariańskim + barszcz, a na drugie pierogi z jakąś 'omastą'. A więc tylko jeszcze deser. A można w tym zestawie podać wino? Jakie? Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Co do pierogów z mięsem 19.04.07, 22:15 Sophia Sakar semi dry (z winorośli Merlot Rubin) z winiarni Menada w Starej Zagorze.))) Odpowiedz Link Zgłoś