gucia3 21.05.03, 22:14 prosze o przepisy na sałatki z korzenia selera. W moim kraju jest teraz sezon na seler i po latach niejedzenia tego swietnego warzywa, po prostu nic nie przychodzi mi do głowy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: siwa Re: korzeń selera IP: 217.20.199.* 21.05.03, 22:33 moja ulubiona surowka z selera :-) 1 sredniej wielkosci seler 2 kwasne jablka 1 lyzka tartego chrzanu (moze byc tez chrzan smietankowy ze sloiczka) 3/4 szklanki smietany lub 3 lyzki oleju lub majonezu sol, cukier, kwas (ocet winny lub sok z cytryny), posiekana natka pietruszki obrany seler zetrzec na tarce jarzynowej ze srednimi lub duzymi oczkami. od razu osolic i skropic kwasem, nastepnie dodac utarte jablka i wymieszac. dodac chrzan i wymieszac salatke z olejem, smietana lub majonezem (osobiscie najbardziej lubie ze smietana). oprocz podstawowych skladnikow podanych wyzej do surowki mozna tez dodac suszone sliwki czy powidla sliwkowe, papryke swierza lub konserwowa czy starty ogorek konserwowy (jak duzy to 1, jak male to kilka). mozna tez wymieszac z majonezem, posypac startym serem i serwowac na chleb. to by bylo na tyle, jezeli chodzi o moje wariacje surowkowo-selerowe. uwielbiam tez kotlety z selera. seler pokroic w ok. 0,5-centymetrowe plastry, posypac sola, pieprzem i papryka z dwoch stron (albo jarzynka), pozostawic na chwile az sie "spoci". obtoczyc w roztrzepanym jajku i panierce (ok. 1/3 maki i 2/3 bulki). smazyc na goracym oleju. pyyyyyyyyyyycha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: korzeń selera IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.05.03, 22:58 I ja dorzucę parę przepisów na sałaki i surówki: SUROWKA Z SELEROW Z ORZECHAMI 25 dag selerów, sok z 1 cytryny, 2 jabłka, łyżka posiekanych orzechów włoskich, 1/3 szklanki majonezu Selery umyć, oskrobać, opłukać i zetrzeć na tarce z małymi otworami, skropić sokiem z cytryny. Jabłka umyć, obrać, pokroić w małą kostkę, dodać do selerów, wymieszać z orzechami i majonezem. Podawać do dań z indyka, kurcząt i cielęciny. SAŁATKA Z SELEROW 40 dag selerów, 1 duże jabłko, sól, cukier, sok z cytryny, kilka łyżek majonezu, posiekany koperek Umyte selery ugotować w osolonej wodzie. Miękkie [nie rozgotowane] obrać, pokroić w kostkę. Jabłko umyć, obrać, pokroić w kostkę, dodać do selerów. Przyprawić do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny, wymieszać z majonezem. Posypać koperkiem. Podawać jako przystawkę. SAŁATKA Z SELEROW Z ZIELONYM GROSZKIEM 40 dag selerów, sól, 1 szklanka zielonego groszku z puszki, cukier, sok z cytryny, 3-4 łyżki oleju, posiekana natka z pietruszki Umyte seleru ugotować w osolonej wodzie. Miękkie ale nie rozgotowane obrać, pokroić w kostkę. Groszek osączyć, wymieszać z selerami. Przyprawić do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny, polać olejem. Posypać natką. Można podawać jako samodzielne danie z pieczywem lub jako przystawkę. Pozdrawiam i życzę smacznego - Maria Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga* Re: korzeń selera IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 22.05.03, 08:52 Sałatka Waldorff forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=5736472&a=6044613 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: korzeń selera IP: *.cpip.pl / 192.168.0.* 22.05.03, 16:46 Ja osobiście polecam sórówkę, którą jestem ostatnio oczarowana i mogłabym jeść na okrągło: Na 4 osoby 30 dg kapusty czerwonej kiszonej (koniecznie kiszonej nie tej ze słoików pasteryzowanej) 1 średnie jabłoko, cebula 1 średni seler sól pieprz cukier i ze dwie lub trzy łyżki dobrego majonezu Pyyyyyyychaaaaaaaa!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bef Re: korzeń selera IP: *.chello.pl 22.05.03, 18:06 Sałatka Waldorff - moja wersja (już kiedys dawałam, bo naprawdę lubię) Seler ugotować do pierwszego zmięknięcia, obrać, pokroić w słupki, zalać sokiem z cytryny. Ananasy z puszki w kawałki, jabłka (lepiej niesłodkie) w słupki, orzechy włoskie (troche rozdrobnić), jogurt naturalny, cukier według gustu (częściowo do słodzenia można użyć syropu spod ananasa, jeśli robimy sałatkę bardziej wilgotną). Można zaostrzyć łyżką majonezu. Jak to z sałatkami bywa, niech postoi trochę w lodówce. Zamiast ananasa można dać brzoskwinie. Seler można najpierw pokroić, zakwasić choć trochę i zmikrofalować pod przykryciem do zmięknięcia. Seler korzeniowy gotowany można zastąpić naciowym surowym (ale to już co innego). Seler świetnie komponuje się z krojonymi pomarańczami+jogurt +np orzechy lub rodzynki i curry, ale według mnie zawsze niezbędna jest cytryna. Zapobiega ciemnieniu i wydobywa dobry smak z warzywka (bez względu na to, czy seler jest gotowany czy surowy - utarty; też bardzo dobry. Dla naciowego cytryna już nie tak obligo, za to pasuje mi z porem, pomarańczami, rodzynkami, curry i jogurtem). Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
gucia3 Re: korzeń selera 22.05.03, 21:30 Dziekuje serdecznie Wszystkim za wspaniałe przepisy, nie moge doczekac sie do soboty , urządzę sobie wielkie sałatkowanie. Te kotleciki tez są podniecajace. A jak zrobic kiszona czerwoną kapustkę? tak samo jak białą? gucia3 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga* Re: korzeń selera IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 23.05.03, 08:18 Pewnie bardzo podobnie, w Polsce można ją kupić w Tesco :))) Odpowiedz Link Zgłoś
the_ladybird Re: korzeń selera 23.05.03, 08:24 Fantastyczny seler wychodzi z piekarnika: obrać, pokroić w plastry, takie z pół centymetra, przyprawić solą - niekoniecznie, pieprzem, estragonem, rozmarynem, kminkiem (nawet jak się nie lubi, to chociaż odrobinkę), skropić sokiem z cytryny. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. po dwudziestu minutach postypać startym żółtym serem i piec aż się ser rozpuści i zrumieni. Jeść gorące i pachnące. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hgi Re: korzeń selera IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 24.05.03, 21:49 gucia3 napisała: > prosze o przepisy na sałatki z korzenia selera. W moim kraju jest teraz sezon > na seler i po latach niejedzenia tego swietnego warzywa, po prostu nic nie > przychodzi mi do głowy. surowka z selera,jablka i marchewki:seler,jablko i marchewke zetrzec na tarce o duzych oczkach,skropic sokiem z cytryny[duzo],dprawic do smaku cukrem,pieprzem,oliwka lub olejem,posypac posekana zielona pietruszka lub koperkiem. proporcje dowolne,zawsze inne,zawsze nowy smak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tashi Re: korzeń selera IP: *.elblag.dialog.net.pl 31.05.03, 05:59 Ja wlasnie zajadam : seler - 1 średni jablko garsc rodzynek maly kubek jogurtu naturalnego z dwiema lyzkami miodu wszystko wymieszac i delektowac sie :)) Albo seler ogotowac (tak aby byl poltwardy), wystudzic, pokroic na 1 cm plastry. w miseczne wymieszac miod z cynamonem, seler ulozyc na blaszce, posmarowac miodem, piec ok 15 minut. Odpowiedz Link Zgłoś