Dodaj do ulubionych

Brawo Mlekovita -już nie mają fety ! :))

07.05.07, 13:45
Może to już nie taki news, ale akurat będąc na Mazurach dopiero teraz wpadł
mi w oko pewien ser Mlekovity zwany niegdyś szumnie fetą.
Wreszcie porządek - ten ser TYPU feta nazywa się teraz Favita.
I co, tak trudno było ? A teraz wilk syty i owca cała :)
Obserwuj wątek
    • marghe_72 Re: Brawo Mlekovita -już nie mają fety ! :)) 07.05.07, 13:55
      i dobrze :)
      • Gość: evro44 Re: Brawo Mlekovita -już nie mają fety ! :)) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.07, 14:22
        a na reklamie jakie śliczne kosteczki mają - cudotwórcy
    • skarolina Re: Brawo Mlekovita -już nie mają fety ! :)) 07.05.07, 14:24
      Kobieto, nie strasz :)
      Mnie wszystko jedno jak się zwie, ale ją uwielbiam, a ostatnio ciężko było
      kupić. Pewnie kwestia zmiany opakowań i niedługo wszystko wróci do normy.
    • linn_linn Re: Brawo Mlekovita -już nie mają fety ! :)) 07.05.07, 15:42
      No i o to chodzi... Powinna kosztowac mniej z uwagi na to, ze nie ubiera sie w
      cudze piorka... Kosztuje mniej?
      • Gość: malinka Re: Brawo Mlekovita -już nie mają fety ! :)) IP: *.lnet.pl 07.05.07, 18:50
        fete tez maja :}
        • ilekobietamalat Re: Brawo Mlekovita -już nie mają fety ! :)) 07.05.07, 19:23
          wlasnie:)
          nazwe zmienilo tylko to co bylo w prostokatnym opakowaniu :>
          a fete maja tyz:>
          • corrina_f1 Re: Brawo Mlekovita -już nie mają fety ! :)) 08.05.07, 14:42
            Włąśnie to co było w prostokątnym opakowaniu zmieniło nazwę z Feta na Favita,
            może do Was jeszcze nie dotarła nowa partia. Dziś na warszawskim powiślu
            widziałam jeszcze ze starą nazwą, chociaż obok leżała też i nowa. Opakowanie
            jest identyczne, tylko nazwa się zmieniła.
            Zresztą sprawdzcie na stronie mlekovity

w googlu znalazłam tylko takie malutkie nowego opakowania :
            www.smaczek.net/media/ftp_tn/smwm311300001.jpg
            • jasminova Mlekovita 08.05.07, 14:55
              1) Favita 12%
              www.mlekovita.nazwa.pl/php/st_produkty_detail.php?id=detail&idprod=90&kategoria=11
              2) Ser typu feta 16%
              www.mlekovita.nazwa.pl/php/st_produkty_detail.php?id=detail&idprod=90&kategoria=11
              3) Favita 18%
              www.mlekovita.nazwa.pl/php/st_produkty_detail.php?id=detail&idprod=92&kategoria=11
              4) Favita 12%
              www.mlekovita.nazwa.pl/php/st_produkty_detail.php?id=detail&idprod=93&kategoria=11
              5) Ser typu feta kostkowany z ziołami
              www.mlekovita.nazwa.pl/php/st_produkty_detail.php?id=detail&idprod=94&kategoria=11
              za: www.mlekovita.nazwa.pl/php/st_produkty.php
              • linn_linn Re: Mlekovita 08.05.07, 16:12
                "Twój ulubiony ser typu Feta ma teraz nową nazwę - FAVITA!":
                www.mlekovita.nazwa.pl/php/st_aktualnosci.php?id=wydarzenia
            • ilekobietamalat Re: Brawo Mlekovita -już nie mają fety ! :)) 09.05.07, 22:47
              dotarlo dotarlo,ale mi chodzi o to w sloiczkach:) nadal sie nazywa feta:)
    • coralin Re: Brawo Mlekovita -już nie mają fety ! :)) 08.05.07, 19:48
      corrina_f1 napisała:

> A teraz wilk syty i owca cała :)

Chyba niezupełnie, bo z linków Jasminovej wynika, że to sery od 16 do 18 %
      tłuszczu. Poprzednie "fety" miały 45 , 40, i 30%. I ta 30% light była jak dla
      mnie bezndziejna (jak wszystko light). Nawet nie chce sobie wyobrażać jak
      smakuje to o 16 % tłuszczu. "Feta" Mlekowity fetą nie była, ale ta 45 i 45 %
      była pyszna.
      • aka10 Re: Brawo Mlekovita -już nie mają fety ! :)) 08.05.07, 19:55
        Teraz tylko z dunska "feta" trzeba cos zrobic;-)
        Na razie na opakowaniach napisali "Dunska feta" zamiast "Feta".Ciekawe,czy im
        to "ujdzie plazem".
        • coralin Re: Brawo Mlekovita -już nie mają fety ! :)) 08.05.07, 20:01
          Oooo właśnie większa nagonka była na naszą smaczną Mlekowitę, ale jakoś nikt nie
          czepiał sie tej popularnej w sklepach duńskiej:)
          • Gość: nia Re: Brawo Mlekovita -już nie mają fety ! :)) IP: 82.160.248.* 09.05.07, 21:49
            Dzisiaj miałam okazję spróbować nową Favitę. Tylko że to już nie to samo :(
            Smakuje okropnie, sztucznie i jakoś gumowato. Rozumiem, zmienili nazwę, ale po
            co zmieniali recepturę? Więcej jej na pewno nie kupię, mimo iż kiedyś uwielbiałam.
            • coralin Re: Brawo Mlekovita -już nie mają fety ! :)) 09.05.07, 22:42
              Gość portalu: nia napisał(a):

> Rozumiem, zmienili nazwę, ale po
              > co zmieniali recepturę?

Właśnie:(( Nie było to fetą, ale było przepyszne. Jutro biegnę do sklepów i
              zrobie zapas starej (z tego co kojarze mają one chyba 2 miesieczną gwarancje
              wiec zrobię zapas przynajmniej na ten czas) . Nie wyobrażam sobie tego nowego
              czegoś o 12 czy 16 % tłuszczu. Choć sadzę,ze niektórzy którzy narzekali, ze nie
              da sie kroić i sie maże mogą być zadowoleni.
        • rita75 Re: Brawo Mlekovita -już nie mają fety ! :)) 18.05.07, 15:14
          swoją drogą "feta" z mlekovity jest lepsza od dunskiej arli.
          • coralin Re: Brawo Mlekovita -już nie mają fety ! :)) 18.05.07, 15:50
            rita75 napisała:

> swoją drogą "feta" z mlekovity jest lepsza od dunskiej arli.

Jak dla mnie ta duńska Arla niezjadliwa. Mlekowita była pyszna!!!
      • niedzwiedzica_sousie Re: Brawo Mlekovita -już nie mają fety ! :)) 10.05.07, 08:57
        a no właśnie! dokładnie!!
        • Gość: mania Re: Brawo Mlekovita -już nie mają fety ! :)) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.07, 10:42
          A ile % tłuszczu ma oryginalna feta?
          • linn_linn Re: Brawo Mlekovita -już nie mają fety ! :)) 10.05.07, 10:45
            Min. 43%...
            • niedzwiedzica_sousie ta favita to kaszana a nie feta:( 10.05.07, 13:26
    • coralin po rekonesansie w sklepach:) 10.05.07, 15:42
      Nie wiem dlaczego takie wielkie larum było skoro i tak ser miał nazwę ser TYPU
      feta. Bo jest faktycznie w tym TYPIE: biały, słony. Ale nie w tym rzecz i nie
      zamierzam prowadzic jałowych dyskusji i pomstować na Mlekovitę choć na tym forum
      to w dobrym tonie;)Ciekawe dlaczego duńskich sie nie czepiano choc na opakowaniu
      było bezczelnie samo "feta"(bez wyrazu: typu). Tak czy siak ten ser, który
      Mlekovita robiła w zielonych i niebieskich pudełkach był jak dla mnie pyszny.
      Ale dosć o nazewnictwie. W przeciwieństwie do autorki watku info jest dla mnie
      zasmucajace - tym bardziej po zajrzeniu w linki. Zrobiłam rekonesans po sklepach
      i bez problemu we wszystkich sa dostępne stare wersje zielone(te o 40%).
      Przeczytałam opis pudełka nowej wersji niebieskiej(dawniej ta najbardziej tłusta
      45%)i nie ma już info o tych 45%, ale jest, ze to ser "pełnotłusty". Porównujac
      tabelke z wartosciami odzywczymi na mojej starej zielonej 40% jest info, że w
      100g jest... 16g tłuszczu. Na nowej niebieskiej w tabelce jest info o 18 g
      tłuszczu w 100g. Wygląda na to, że nie ma różnicy między starą a nowa wersją
      tylko dlaczego brak info na nowej niebieskiej o 45% tłuszczu w s.m.(tylko
      enigmatyczne "pełnotłusty")
      • linn_linn Re: po rekonesansie w sklepach:) 10.05.07, 15:50
        Jesli ktos ma czas:
        eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32002R1829:PL:HTML
      • Gość: nia Re: po rekonesansie w sklepach:) IP: 82.160.248.* 10.05.07, 16:57
        > 45%)i nie ma już info o tych 45%, ale jest, ze to ser "pełnotłusty". Porównujac
        > tabelke z wartosciami odzywczymi na mojej starej zielonej 40% jest info, że w
        > 100g jest... 16g tłuszczu. Na nowej niebieskiej w tabelce jest info o 18 g
        > tłuszczu w 100g. Wygląda na to, że nie ma różnicy między starą a nowa wersją

Może nie zmieniła się ilość tłuszczu, ale smak tak i to niestety znacznie :(
        • coralin Re: po rekonesansie w sklepach:) 10.05.07, 17:01
          Gość portalu: nia napisał(a):

>
          >
          > Może nie zmieniła się ilość tłuszczu, ale smak tak i to niestety znacznie :(

Dzięki za info. Nie kupiłam tej nowej wersji tylko postudiowałam bardzo
          dokładnie najdrobniejsze nawet napisy na opakowaniu. Kupiłam starą wersje
          zieloną 40 %. W jednym sklepie była z gwarancja do lipca a w drugim az do
          pazdziernika i skoro piszesz, że smak tej nowej jest gorszy (wierzę , bo tak
          jest na ogół przy wszelkich zmianach) to porobie zapas do pazdziernika:)
          • Gość: nia Re: po rekonesansie w sklepach:) IP: 82.160.248.* 11.05.07, 19:42
            > Dzięki za info. Nie kupiłam tej nowej wersji tylko postudiowałam bardzo
            > dokładnie najdrobniejsze nawet napisy na opakowaniu. Kupiłam starą wersje
            > zieloną 40 %. W jednym sklepie była z gwarancja do lipca a w drugim az do
            > pazdziernika i skoro piszesz, że smak tej nowej jest gorszy (wierzę , bo tak
            > jest na ogół przy wszelkich zmianach) to porobie zapas do pazdziernika:)

Do października, to super :) Chyba też będę musiała poszukać w sklepach starej
            wersji i zrobić sobie zapasy :)
    • skarolina Re: Brawo Mlekovita -już nie mają fety ! :)) 18.05.07, 15:09
      Szlag by trafił - to że zmienili nazwę, to małe piwo, ale to jest zupełnie inny
      ser. Tamten był pyszny, ten jest do niczego. Idę szukać starych zapasów.
      • coralin Re: Brawo Mlekovita -już nie mają fety ! :)) 18.05.07, 15:49
        No to ładnie:(
        Najprościej znalezć tę zieloną starą wersję, ma gwarancje
        do 25.10.2007.
        Ja tez jestem (byłam?) fanka tego sera Mlekovity. Jak jeszcze OSM Grodzisk
        Mazowiecki zmieni recepture sera wędzonego mozzarella (do nazewnicowych
        ortodoksów:wiem, wiem ten ser nie jest mozzarellą, ale ja do kanpaki pomidorem
        suszonym nie wyobrażam sobie innego) albo wycofa to sie załamię.
        • linn_linn Re: Brawo Mlekovita -już nie mają fety ! :)) 18.05.07, 16:31
          Wybaczam Ci ))) A scamorza wedzona? Nie wiem, czy jest w Polsce... Niestety
          trzeba zwracac uwage na to, czy nie jest "wedzona" plynnym dymem...
          • coralin mozzarella i scamorza :)) 18.05.07, 18:41
            linn_linn napisała:

> Wybaczam Ci ))) A scamorza wedzona?

No, ale scamorza to nie mozzarella. Nazewnicowi ortodoksi mogą sie poznęcać i
            poszydzić;)No i pooburzac jak mozna było nie mozzarellę nazwać mozzarellą:)))
            Jak dla mnie ten ser z Grodziska Maz. jest pyszny- miękkosc i świeżosć
            przełamana lekkką tylko wędzoną nutą z zachowaniem owej miekkości świeżości.
            Swoja drogą ta ich biała wersja mozzarelli (też nie jest mozzarellą) tez niezle
            komponuje sie z suszonymi pomidorami , bo do sałatki caprese jednak "za ciężka".
            • linn_linn Re: mozzarella i scamorza :)) 18.05.07, 18:46
              Naprawde? :))))
              Pytalam czy mozesz ja kupic w sklepie. Jasne, ze to nie mozzarella, ale jest
              wedzona i smaczna. Zreszta tamta tez nie mozzarella. Ja scamorze bardzo lubie.
              • coralin Re: mozzarella i scamorza :)) 18.05.07, 19:18
                U mnie w miescie nie mozna kupić scamorzy. Zreszta nie mozna tez kupić pecorino
                i najbardziej tesknię za tym serem czy raczej serami pecorino.
                • Gość: gerda Re: mozzarella i scamorza :)) IP: *.adsl.inetia.pl 21.05.07, 08:25
                  mi się to wydaje mało prawdopodobne żeby zmienił sie smak sera z Mlekowity
                  to tylko autosugestia
                  zmiana opakowania była konieczna - wymogi prawne i Mlekowita musiała wydać na
                  ten cel pieniądze
                  więc nie sądzę, żeby firma chciała jednocześnie ponosić koszty związane z
                  opracowaniem i wdrożeniem nowej receptury produktu
                  • skarolina Re: mozzarella i scamorza :)) 21.05.07, 09:10
                    Gość portalu: gerda napisał(a):

> mi się to wydaje mało prawdopodobne żeby zmienił sie smak sera z Mlekowity
                    > to tylko autosugestia
                    > zmiana opakowania była konieczna - wymogi prawne i Mlekowita musiała wydać na
                    > ten cel pieniądze
                    > więc nie sądzę, żeby firma chciała jednocześnie ponosić koszty związane z
                    > opracowaniem i wdrożeniem nowej receptury produktu

Wiesz, ja zostałam uprzedzona i wiedziałam, że jem Favitę, więc nawet mogłabym
                    uznać, że to sugestia, natomiast moja koleżanka kupiła fetę, która była
                    niejadalna, połowa poszła do śmietnika i dopiero nad śmietnikiem, przy okazji
                    sprawdzania terminu ważności zauważyła zmianę nazwy.
                    Poza tym niestety, to częsta praktyka, że tnie się koszty obniżając jakość
                    produktu, żeby utrzymać tę samą cenę jednostkową.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka