myszz 09.05.07, 08:47 jakich firm przypraw używacie? bierzecie co pod ręką czy macie swoje wybrane? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bene_gesserit Re: przyprawy 09.05.07, 09:05 Kotanyi glownie i hinduskiej MDH, ciagle bedac nieutulona w zalu po Durcosie. Odpowiedz Link Zgłoś
winoczerwone Re: przyprawy 09.05.07, 09:17 o, ja tez wdowa po Ducrosie - takiej mieszanki przypraw do ryb nigdy już potem nie spotkałam uzywam najchętniej przypraw Sonnentor i Kamis, z sentymentu towarzyskiego Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: przyprawy 10.05.07, 18:01 Głównie Dary natury- taka firma z Podlasia. Robią genialne mieszanki. Staropolska zasługuje na medal:) Lubię tez ich przyprawy "solo" np pieprz cayenne. Poza tym nie mam ulubionej firmy a raczej pojedyncze produkty: Prymat- pieprz kolorowy ziarnisty Kotanyi-pikantna mieszanka pieprzów(nazwa mylaca, bo w skladzie oprócz pieprzów tez suszone warzywa) i marynata staropolska bez soli. Kamis -pieprz czosnkowy i pieprz cytrynowy Patak's- przyprawy w paście do kuchni indyjskiej Ducros- Ras el Hanout Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klara Re: przyprawy IP: *.adsl.alicedsl.de 10.05.07, 18:15 Ostatnio odkrylam przyprawe "Prymat" Gryll klasyczny i polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszz gotowe mieszanki IP: 213.17.144.* 10.05.07, 19:10 nie wiem, gotowe mieszanki jakoś do mnie nie przemawiają, albo nie trafiłam na swój smak... Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: gotowe mieszanki 10.05.07, 19:22 Do mnie przemówiła staropolska Dary natury i to bardzo. Niestety choc skład podany i tak nie umiałabym połączyć w genialny sposób takich przypraw jak:ziele angielskie, kardamon,imbir, kolendra, gozdziki, kozieradka, cynamon, chilli, pieprz czarny. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: gotowe mieszanki 10.05.07, 21:12 coralin napisała: > Do mnie przemówiła staropolska Dary natury i to bardzo. Niestety choc skład > podany i tak nie umiałabym połączyć w genialny sposób takich przypraw jak:ziele > angielskie, kardamon,imbir, kolendra, gozdziki, kozieradka, cynamon, chilli, > pieprz czarny. Masz we mnie odtąd sprzymierzeńca, kocham Dary Natury! co jakis czas dostaje od pana Mirka A. wlasciciela firmy karton z przyprawami i różnymi miesznkami do wszystkiego a najczesciej do nalewek plus pęki ziół. Firma robi tez mieszanke przypraw kuchennych zapachową do nasypania do miseczki io postawienia na stole zeby pachnialo na caly dom - idea "potpourri" ! A ich herbatki ziolowe podlaskie to dopiero są super! Przyprawa staropolska nie powinna miec chilli natomiast powinien byc dodany sproszkowany kminek i rozmaryn no i konecznie tymianek i ja to sam sobie robie! Odpowiedz Link Zgłoś
myszz Re: gotowe mieszanki 11.05.07, 09:13 spróbuję znaleść tą firmę ale nie wiem czy u mnie jest bo do tej pory nie spotkałam się Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: gotowe mieszanki 13.05.07, 18:34 myszz napisała: > spróbuję znaleść tą firmę ale nie wiem czy u mnie jest bo do tej pory nie > spotkałam się www.darynatury.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
myszz u mnie tej firmy nie ma 13.05.07, 18:40 w sklepach nigdzie nie znalazłam ani w markecie dzieki za linka:) Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: u mnie tej firmy nie ma 13.05.07, 19:20 myszz napisała: > w sklepach nigdzie nie znalazłam ani w markecie > Bo sa rzeczywiście słabo dostępne. Szukaj w sklepach typu Herbapol, zielarskich , ze zdrowa zywnością. Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: gotowe mieszanki 13.05.07, 19:24 > > Masz we mnie odtąd sprzymierzeńca, kocham Dary Natury! > Skoro tak to wpraszam sie na nalewkę;) Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: gotowe mieszanki 13.05.07, 21:04 coralin napisała: > > > > Masz we mnie odtąd sprzymierzeńca, kocham Dary Natury! > > > > Skoro tak to wpraszam sie na nalewkę;) Kobyłka u płota... :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Dary Natuty, nowosci 13.05.07, 19:29 A czy ktos próbował te ich herbatki? W "nowosciach": www.darynatury.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Dary Natuty, nowosci 13.05.07, 21:03 ampolion napisał: > A czy ktos próbował te ich herbatki? W "nowosciach": > www.darynatury.pl/ Nie pijam zasadniczo ekspresowych tylko zaparzam sypane stad nie szukalem tych ich nowosci ale przy najblizszym spotkaniu na Targach Medycyny Naturalnej zapytam o nie. Na razie jeszcze mam spory zapas tych sypanych - zobacz zakładkę w "ofercie". Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Dary Natuty, nowosci 14.05.07, 03:35 Torebkę zawsze można rozedrzeć i sypać do woli. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Dary Natuty, nowosci 14.05.07, 19:03 ampolion napisał: > Torebkę zawsze można rozedrzeć i sypać do woli. Niestety są inne; nie wiem na czym to polega ale inaczej smakują! Odpowiedz Link Zgłoś
karmilla Re: przyprawy 14.05.07, 09:03 ostatnio bywając na targach wszelakich (czyli czy to ekojarmarku, czy kamienie, czy wróżb zdrowia i niezwykłości) spotykam dwóch gości, którzy handluja przyprawami - i pojedynczymi i mieszankami bez glutaminianu sodu i u nich się zaopatruję. Maja trochę duze opakowania, ale że kupuję przyprawy nie mielone, to mam na długo i niezwietrzałe. I planuję sobie w jednym sklepie ze zdrowa żywnością kupić wegetę bez glutaminianu sodu, ale firmy nie pamiętam Odpowiedz Link Zgłoś
dorota20w Re: przyprawy 14.08.07, 12:07 > I planuję sobie w jednym sklepie ze zdrowa > żywnością kupić wegetę bez glutaminianu sodu, ale firmy nie pamiętam bardzo ciekawa jestem czy kupiłas i jakies firmy. polecasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin no to sie wypowiem :) IP: *.for.connect.net.au 14.08.07, 12:39 jak robie curry indyjskie to uzywam: chilli, kurkume,kardamon, kolendre, galke muszkaltolowa, kmin , cynamon, anyz, ozdziki, tamarydszek imbir ... ale nie zawsze i nie do kazdego curry jak robie dania malajskie lub tajskie to do mozdzierza trafia trawa cytrynowa, chilli,pasta krewetkowa, czasem kolendra, cukier, czosnek itd czasmi nachodzi mnie na inne smaki- np wloskie, francuskie wtedy do gara wedruja: czosnek bazylia pomidory i inne z tego regionu czasami jakis rozmaryn majeranek itd- wszystko zalezy od potrawy nie mam narazi zbyt wiele pojecia o kuchni greckiej wiec upuje gotowa mieszanke grecka, ale wiem jedno: gdy przyrzadzam jagniecine to doprawienie czosnkiem i rozmarynem mnie nie zawiedzie jestem dosc 'wrazliwa' na porady typu: "ulubione przyprawy" - bo jest to dla mnie desperacja, brak znajomosci rzeczy i kuchni - beklot kulinarny jednym slowem przyprawy rzadza sie dosc subtelnymi prawami, pewnych przxypraw wg mnie mieszac sie nie pwinno, no chyba ze eksperymentowanie wczesniejsze nawlasnym i rodziny podniebieniu mialo miejsce:) co do firm - jesli uzywam gotowych to: -indjskie _Patak,Baba Larich (sri Lanka) -Malajskie - mieszam wlasne -Tajskie -Mae Ploy -chinskie -to zalezy - greckie/italianskie - master foods,albo inne dostepne(zwykle sa swieze i aromatyczne (na subtelnosciach smakowych tych kuchni sie nie znam) myszz jedynymi przyprawami ktore maga byc dodawane wg filozofii: "mania pod reka" jest sol,.. no i moze pieprz.. i czosnek albo cukier i cytryna cala reszta - to "Kultura Kuchenna" :)) Odpowiedz Link Zgłoś