Dodaj do ulubionych

smaczne jabłka

IP: *.lnet.pl 15.05.07, 19:59
Moje ulubione jabłka to ligole jednak dziś przeżłam szok gdy zobaczyłam że kosztują 4 zł za kg! Rozumiem że sezon na nie się kończy ale nie mam pojęcia na jakie się "przerzucić"? Wiem że smakują mi jeszcze Rubiny ale mam pytanie do tych którzy znają się na odmianach których jest zatrzęsienie i mógłby mi poradzić które z nich mają podobny smak, ścisłość miąższu, soczystość itd do tych które wymieniłam? Z góry dziękuję za odpowiedź bo zaczęłam się nosić z zamiarem kupowania po sztuce każdego i próbowania ale nie każdy sprzedawca pozwala na "macanie" owoców :)

Acha i jeszcze jedno - jakie jabłka poza szarą renetą dobrze nadają się na mus?
Obserwuj wątek
    • Gość: lisia312 Re: smaczne jabłka IP: *.chello.pl 15.05.07, 20:52
      Ja lubię jonagorety :)
    • ba_nita Re: Miałem Ci właśnie ligole polecić... 15.05.07, 21:24
      Cóż w Gdyni z dnia na dzień poszła cena z 2,50 do 3,50 - a wiesz
      kiedy?Natychmiast jak poszła w eter informacja o wymrożeniu sadów jabłkowych. Na
      mus każde jabłko jest dobre. A podobnych do ligoli raczej nie uświadczysz.
      • Gość: jabłonka Re: Miałem Ci właśnie ligole polecić... IP: *.lnet.pl 16.05.07, 09:19
        Nie musi być bardzo podobny smak. Chodzi mi raczej o to żeby nie były takie "kartoflane" i mdłe. Lubię jabłka które mają bardzo jędrny miąższ, są bardzo twarde i bardzo soczyste o słodko-kwaśnym smaku. Nie podchodzą mi np. malinówki.
        • Gość: więc Re: Miałem Ci właśnie ligole polecić... IP: *.aster.pl 16.05.07, 14:07
          Tez lubie takie jabŁka. Kupuje kokse pomaranczowa.
    • Gość: gość Re: smaczne jabłka IP: *.ip.netia.com.pl 16.05.07, 14:19
      Alva - nowa odmiana, pierwszy raz spotkana w tym sezonie,
      Champion - twarde, soczyste, kruche
    • Gość: krystyna-maria Re: smaczne jabłka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.07, 14:41
      Witam.

Ja polecam : alva, eliza i jak wyżej.
      Pozdrawiam
    • winoczerwone Re: smaczne jabłka 16.05.07, 15:07
      to ja dodam Melbę jeszcze
      upodobania jablkowe mam podobne, jak Ty, a jabłka kupuję na wygląd ("wyglądają
      na twarde i soczyste":-)), zwłaszcza, że sprzedające często sami nie znają
      nazw, lub nazwy wg sprzedawców nie odpowiadają rzeczywistym nazwom odmian jabłek

a na mus podobno najlepsze kwaskowe jablka, szybko sie rozgotowują
      • ba_nita Re: Chociaż raz się zgadzamy.))) 16.05.07, 17:46
        Do musu zawsze można dosdać trochę soku z cytryny.
        • Gość: jabłonka Re: Chociaż raz się zgadzamy.))) IP: *.lnet.pl 16.05.07, 18:49
          ba_nito z tym musem chodziło mi raczej o jabłka które się tak rozpadają jak reneta. Championy się nie nadają. Chyba muszą być mało soczyste?
          • Gość: hanna31 Re: Chociaż raz się zgadzamy.))) IP: 193.42.211.* 18.05.07, 14:17
            eliza, dekosta a na mus antonówka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka