cien_wiatru 23.05.07, 10:48 Uwielbiam mloda kapusta duszona. Ale nie mam pomyslu na surowke z niej. Moze mi cos podpowiecie ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mafutek Re: surowki z mlodej kapusty 23.05.07, 11:10 Najprościej i moim zdaniem najsmaczniej - poszatkowana młoda kapusta z koperkiem i sosem vinegret. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evro44 Re: surowki z mlodej kapusty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.07, 11:33 cebulka dymka,czosnek, marchewka, pomidory, ogórki świeże lub kiszone,rzodkiewka (dodajesz co masz)i sos j/w lub smietana lub majonez lub jogurt, musztarda, przyprawy pod siebie Odpowiedz Link Zgłoś
cien_wiatru Re: surowki z mlodej kapusty 23.05.07, 12:16 przypomnial mi sie coleslaw - oczywiscie bez majonezu Odpowiedz Link Zgłoś
bagatella Coleslaw 23.05.07, 16:10 alez alez w coleslawie musi byc majonez inaczej nie bylby coleslawem, ale ale majonez nie stanowi tam jednego i jedynego skladnika sosu coleslaw, w sklad wchodzi co najmniej szesc roznych skladnikow oprocz tradycyjnego majonezu, wiec... Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Coleslaw 23.05.07, 16:40 Nie, majonez nie jest konieczny choć jest typowy. Jest mnóstwo przepisów na coleslaw bez majonezu. Maleńki przykładzik: recipegal.com/coleslaw/ Odpowiedz Link Zgłoś
bagatella Re: Coleslaw, Ampolinie przykro mi, ale 23.05.07, 16:50 zyjesz w bledzie, prawdziwa Coleslaw to 7 skladnikow, w tym rowniez marchewka, a majonez stanowi jeden z siedmiu skladnikow tego wspanialego sosu. moj przepis pochodzi z usa i dziwie ci sie szczegolnie, ze zyjesz w ignorancji, pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Coleslaw, Ampolinie przykro mi, ale 23.05.07, 18:07 Moje przepisy (nie "przepis") też są z U.S.A. Siedmiu samurajów - tak, ale składników? Obowiązkowych? Czy angielski aby znasz?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daga Re: surowki z mlodej kapusty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.07, 13:12 wczoraj zrobiłam taką (była akcja tzw. sprzątania lodówki:)) na 1 osobę - 2 liście kapusty, umyte, pokrojone, posolone, odstawione na 20 minut 3 rzodkiewki, w plasterkach ok. 6 cm kawałek ogórka surowego, pokrojonego w kostkę trochę koperku 1/3 pomidora - pokrojonego w kostkę sos: łyżeczka oliwy z oliwek, łyżeczka soku z cytryny, pieprz (soli nie dawałam, bo kapucha już posolona), szczypta ziół prowansalskich, odrobina musztardy - dosłownie na czubku łyżeczki składniki połączyć, odstawić na ok. 15 minut i zajadać:) Odpowiedz Link Zgłoś
1oo Re: surowki z mlodej kapusty 23.05.07, 15:46 Poszatkowana kapusta, pokrojony ananas z puszki i odrobina białego pieprzu, tak żeby był tylko lekko wyczuwalny. Wlać trochę soku spod ananasów i odczekać około 30 minut. Można dodać trochę soku z cytryny, ale to nie jest konieczne. Mnie najbardziej smakuje taka prosto z lodówki. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: surowki z mlodej kapusty 23.05.07, 17:46 Robię najprostszą surówkę z młodej kapusty. Szatkuję, dodaje trochę soli, trochę sosu sojowego, mieszam i zostawiam na chwilę. Potem dodaję trochę lubczyku, trochę ziółek sałatkowych, cytrynę lub ocet winny, troszkę cukru i na koniec dodaję dobrą oliwę. Można dodać wszystkie zioła, które się lubi plus zielenina. Pychotka. Odpowiedz Link Zgłoś
sathi1983 Re: surowki z mlodej kapusty 23.05.07, 19:18 poszatkowana kapusta, posolona odstawić na 10 minut na tarce zetrzeć marchew, pietruszkę, z kapusty odcisnąć nadmiar soku, dodac warzywa posiekany koper musztardę i chrzan, doprawić do smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: surowki z mlodej kapusty 24.05.07, 15:30 mloda kapusta poszatkowana pomidory czosnek oliwa pieprz bazylia oregano wymieszac w misce zostawic zeby sie przewgryzla zjeść pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: surowki z mlodej kapusty IP: *.tktelekom.pl 26.05.07, 07:01 Wczorajszy wynalazek: młoda kapusta ogórek dymka czerwona papryka a do tego sos z oliwy przyprawionej czosnkiem, świeżym cząbrem i mięta. Naprawdę pysznie wyszło. Odpowiedz Link Zgłoś