Dodaj do ulubionych

Hala targowa

14.06.07, 10:33
przeczytalam wczoraj, ze targowisko pod hala ma byc zlikwidowane na okres
budowy parkingu podziemnego! no chyba ich calkiem w tym magistracie powalilo,
to gdzie ja teraz bede kupowac jarzyny? w carfurze czy w innym gancie? plac
istnieje od zawsze, a oni znowu chca lepiej dla krakowa. mowia, ze tylko
tymczasowo, a pozniej sie okaze, ze jakis francuski supermarket na tym
miejscu stanie.
PS. watek jest dedykowany raczej dla mieszkancow krakowa
Obserwuj wątek
    • panistrusia Re: Hala targowa 14.06.07, 10:51
      :( A gdzie się sprzedawcy podzieją? Może tam należy ich szukac?
      Parking musi być-trudno. Szkoda, że tak na sam sezon warzywno-owocowy wycyrklowali.

Mam to szczęście, że mieszkam niedaleko targowicy w Borku(choć i tak wolę Halę).
      Ale są jeszcze Kleparze, Plac Imbramowski...
      A! w blokowisku obok mojego domu jest stragan z pysznościami - wszelkie warzywa
      i owoce, nawet egzotyczne, a ceny bardziej korzystne niż supermarketowe.
      Poradzisz sobie.

Tylko gdzie ja wędliny z Dębicy będę kupować???? łaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!
      • bagatella Re: Hala targowa 14.06.07, 11:06
        cos wspominali o placu wolnica lub szczepanskim, ale to jeszcze bardziej
        poroniony pomysl, bo gdzie sie niby zaparkowac???
        ja na placu mam swoich panow i panie od lat, mam pana od dyni, od pomidorow, od
        wiejskiej kielbasy i pysznej wolowiny, o rybach nie wspomne. to gdzie ja teraz
        czy pozniej bede ich szukac? zaginie jak nic mit hali jak zaginal mit nowego
        kleparza odkad postawili tam te koszmarne murowane budy:(
        prawdziwi rolnicy sie pogubia ze szkoda dla nas!!!
        • Gość: KrAk Re: Hala targowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.07, 12:08
          A ciekawe co mieszkańcy Krakowa przedlokacyjnego mówili, gdy im Bolek Wstydliwy
          750 lat temu ogłosił, że będzie lokacja na prawie magdeburskim i wytyczono
          Rynek i nowy układ ulic...?
          • bagatella Re: Hala targowa 14.06.07, 12:14
            zapytaj ich jakzes taki mocno ciekawy:)
            na rynku glownym kupowali sukna i inne cacka czy swiecidelka, a na malym byl
            targ miesno-wedliniarski, a pomiedzy byl cmentarz, zadowolony?
            • jottka Re: Hala targowa 14.06.07, 12:19
              średniowieczna przebudowa rynku nie oznaczała usunięcia z niego handlarzy w celu
              postawienia np. zameczku myśliwskiego dla krewnych i znajomych królika, czego
              się dziś obawiamy - lokacja miasta przyniosła nowe korzyści mieszkańcom, a
              sukiennice też zostały porządnie odnowione przy okazji, co zresztą władca był
              obiecał i dotrzymał. porównanie z dzisiejszym wydziałem architektury urzędu
              miasta jest niestety żadne:(
              • Gość: KrAk Re: Hala targowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.07, 14:34
                Jasne. A teraz Majcher będzie sobie pod Halą budował willę, tylko taka ściemę
                puszcza, że parking pod ziemią.
                Pod dworcem też mogli Bar Smok zostawić, bo tam ktoś pracował i ktoś na fasolkę
                po bretońsku chodził.
                • jottka Re: Hala targowa 14.06.07, 14:55
                  że przypomnę, że np. po spaleniu 'giganta' też mieli wrócić na to miejsce - wg
                  pierwotnych obietnic miasta - dawni handlowcy i jakoś się te plany nie ziściły.
                  z kolei pierwotne plany tishmana daleko odbiegały od tego, co w końcu nam
                  zafundowano w postaci ohydnie skopanego architektonicznie placu przed dworcem,
                  zwłaszcza hotel poraża urodą jakże stosowną do tego miejsca.

żebyśmy sie zrozumieli - przeciwko ściśle określonemu w czasie opuszczeniu
                  części placu w celu zbudowania niewątpliwie potrzebnego miastu parkingu nikt by
                  raczej nie protestował, ale niedobra praktyka każe się bać. a targ na
                  grzegórzkach to coś więcej niż bar smok i pod względem tradycji, i ilości miejsc
                  pracy. miasta nie stać na rozpirzanie posiadanych dóbr tego rodzaju.
                  • anula36 Re: Hala targowa 16.06.07, 11:30
                    no to pozostaje pozbierac podpisy i zlozyc sprzeciw w Urz. Miasta. Pomstowanie na forum zbyt wiele nie da.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka