GoĹÄ: jagab IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.07, 07:05 ogorki zostały zjedzone-mam pytanie.Czy w tej samej wodzie mozna kisić następną partię?.Czy nie będą za kwaśne lub za słone?. Chodzi mi o to żeby przyspieszyć proces kiszenia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: Przezedź, włóż do lodówki i wypij. 20.06.07, 07:09 I nie bluźń więcej.)))Chyba, że chcesz się przekonać jakim świństwem może być przekiszenie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Gośka Re: Przezedź, włóż do lodówki i wypij. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.07, 11:32 Ba_nita zlituj się!Kto by chciał tyle soli wypić i w imię czego? Odpowiedz Link Zgłoś
em_es Re: Przezedź, włóż do lodówki i wypij. 20.06.07, 11:43 dla mnie taka zalewa z ogórków to żadna atrakcja, część tylko zużywam na zupę ogórkową, resztę bez żalu wylewam, ale znam wielu jej amatorów a co do ilości soli, to do małosolnych wiele się jej nie daje, więc zalewa jakaś przesadnie solona nie jest, no przynajmniej u mnie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ewelina.delezuch Re: Przezedź, włóż do lodówki i wypij. 22.08.23, 13:09 Mam pytanie - zrobiłam kiszone ogórki i okazało się, że dałam za mało soli. Czy mogę je jakoś uratować? Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Przezedź, włóż do lodówki i wypij. 22.08.23, 18:59 spotkalam sie z odsalaniem kiszonych ogorkow przez moczenie w niesolonej wodzie spotkalam sie z dosalaniem sledzi, gdy moczone okazaly sie zbyt mdle, przez wlozenie na kilka godzin do solanki mysle ,ze mozna zaeksperymentowac z dodanie soli Odpowiedz Link Zgłoś
em_es imo średni pomysł 20.06.07, 08:11 zalej następne ogórki świeżą wodą, dodając nowe przyprawy, małosolne się tak szybko robią, że nie ma sensu kombinować, poza tym obawiam się, że smak kiszonych (a raczej przekiszonych) w starej wodzie byłby cokolwiek obrzydliwy, już pomijając, że pewnie wyhodujesz pleśń, o którą nietrudno z racji świeżych dodatków i ciepła a na przyszłość to uratuj od pożarcia ze 4 ostatnie ogórki i wraz z przecedzoną zalewą spożytkuj na zupę - nie ma lepszej ogórkowej niż taka z małosolnych ;) Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: powtórne kiszenie 20.06.07, 20:21 Pytanie uważam za zasadne a państwo dyskutanci widać że raczej są teoretykami w tej sprawie! Ja robie to od roku prawie! W trzech beczkowatych słoikach trzymam w lodówce "zupe" z kwaszenia jeszcze jesiennych ogórków i pomidorów razem z liscmi debowymi wisniowymi i chrzanowymi i tylko co jakis czas wymieniam kawałek imbiru i czosnek na świezy! Zupa wcale sie nie psuje. Dokupuje co jakis czas kiszone ogórki firmy "Hanpak" i dokwaszam je w mojej ciągle tej samej zalewie - slowo daję ze nie są przekwaszone natomiast znakomicie poprawia sie ich smak szczegolnie po "zupie" z kiszenia pomidorów! Sam sie temu dziwie jak cholera ale TAKIE SĄ FAKTY! Przysiegam, ze nie jestem kulinarnie zboczony! :-)) Teraz juz przyjdzie czas zakisic nowe ogórki i pomidory wiec chyba wywale starą zalewę! Odpowiedz Link Zgłoś
em_es Qubraku, wierzę w to co piszesz :) 21.06.07, 07:59 co nie zmienia faktu, że nie widzę w tym większego sensu, zwłaszcza latem, kiedy, małosolne są gotowe po 2 dniach, a z zakwas można spożytkować na zupę - taka sama z kiszonych na zimę nawet się nie umywa do smaku tej letniej! dlatego wolę robić nową zalewę, zwyczajnie by mi się nie chciało kombinować z przechowywaniem 'starej', dolewaniem nowej itp, prościej jest nową zrobić ;) no a w zimie ogórków nie kiszę, mam zapasy wykonane jesienią - więc na temat zimowego kiszenia się nie wypowiadam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Moni, wiem ze masz rację ale... 21.06.07, 10:03 ...nie przepadam za ogórkową. Jesli kiedyś bedziesz pod Wilanowem to wstąp do mnie na ogórki kiszone w pomidorach... :-))) zapraszam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: szadoka Re: powtórne kiszenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.07, 15:15 Qubraku alez y jestes kulinarnie zboczony :) w pozytywnym sensie jak najbardziej :) Co do wody po kiszeniu ogorkow to jakos przemoc sie nie moge. Zawsze mam wrazenie ze tam juz kolonie pantofelkow sa. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: powtórne kiszenie 30.06.07, 23:47 Gość portalu: szadoka napisała: > Qubraku alez y jestes kulinarnie zboczony :) w pozytywnym sensie jak > najbardziej :) Patrz, niby nic, jeden usmiech a czlowiekowi od razu cieplej... :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
murwlod Re: powtórne kiszenie 25.07.22, 12:32 spróbowałem można jeśli tylko nie ma pleśni,ogórki nie są przekwaszone,trzeci raz nie próbowałem bo to już byłaby przesada,na małosolne mam specjalny garnek kupiony na jarmarku w Słomnikach pod Krakowem,mam specjalny talerzyk obciążający,na ogól sok po kiszeniu wypijam,to raptem półtora litra, Odpowiedz Link Zgłoś