Dodaj do ulubionych

powtórne kiszenie

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.07, 07:05
ogorki zostały zjedzone-mam pytanie.Czy w tej samej wodzie mozna kisić
następną partię?.Czy nie będą za kwaśne lub za słone?. Chodzi mi o to żeby
przyspieszyć proces kiszenia.
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: Przezedź, włóż do lodówki i wypij. 20.06.07, 07:09
      I nie bluźń więcej.)))Chyba, że chcesz się przekonać jakim świństwem może być
      przekiszenie.
      • Gość: Gośka Re: Przezedź, włóż do lodówki i wypij. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.07, 11:32
        Ba_nita zlituj się!Kto by chciał tyle soli wypić i w imię czego?
        • em_es Re: Przezedź, włóż do lodówki i wypij. 20.06.07, 11:43
          dla mnie taka zalewa z ogórków to żadna atrakcja, część tylko zużywam na zupę
          ogórkową, resztę bez żalu wylewam, ale znam wielu jej amatorów

          a co do ilości soli, to do małosolnych wiele się jej nie daje, więc zalewa jakaś
          przesadnie solona nie jest, no przynajmniej u mnie ;)
      • ewelina.delezuch Re: Przezedź, włóż do lodówki i wypij. 22.08.23, 13:09
        Mam pytanie - zrobiłam kiszone ogórki i okazało się, że dałam za mało soli. Czy mogę je jakoś uratować?
        • roseanne Re: Przezedź, włóż do lodówki i wypij. 22.08.23, 18:59
          spotkalam sie z odsalaniem kiszonych ogorkow przez moczenie w niesolonej wodzie
          spotkalam sie z dosalaniem sledzi, gdy moczone okazaly sie zbyt mdle, przez wlozenie na kilka godzin do solanki


          mysle ,ze mozna zaeksperymentowac z dodanie soli
    • em_es imo średni pomysł 20.06.07, 08:11
      zalej następne ogórki świeżą wodą, dodając nowe przyprawy, małosolne się tak
      szybko robią, że nie ma sensu kombinować, poza tym obawiam się, że smak
      kiszonych (a raczej przekiszonych) w starej wodzie byłby cokolwiek obrzydliwy,
      już pomijając, że pewnie wyhodujesz pleśń, o którą nietrudno z racji świeżych
      dodatków i ciepła

      a na przyszłość to uratuj od pożarcia ze 4 ostatnie ogórki i wraz z przecedzoną
      zalewą spożytkuj na zupę - nie ma lepszej ogórkowej niż taka z małosolnych ;)
    • qubraq Re: powtórne kiszenie 20.06.07, 20:21
      Pytanie uważam za zasadne a państwo dyskutanci widać że raczej są teoretykami w
      tej sprawie! Ja robie to od roku prawie! W trzech beczkowatych słoikach trzymam
      w lodówce "zupe" z kwaszenia jeszcze jesiennych ogórków i pomidorów razem z
      liscmi debowymi wisniowymi i chrzanowymi i tylko co jakis czas wymieniam kawałek
      imbiru i czosnek na świezy! Zupa wcale sie nie psuje. Dokupuje co jakis czas
      kiszone ogórki firmy "Hanpak" i dokwaszam je w mojej ciągle tej samej zalewie -
      slowo daję ze nie są przekwaszone natomiast znakomicie poprawia sie ich smak
      szczegolnie po "zupie" z kiszenia pomidorów! Sam sie temu dziwie jak cholera
      ale TAKIE SĄ FAKTY! Przysiegam, ze nie jestem kulinarnie zboczony! :-))
      Teraz juz przyjdzie czas zakisic nowe ogórki i pomidory wiec chyba wywale starą
      zalewę!
      • em_es Qubraku, wierzę w to co piszesz :) 21.06.07, 07:59
        co nie zmienia faktu, że nie widzę w tym większego sensu, zwłaszcza latem,
        kiedy, małosolne są gotowe po 2 dniach, a z zakwas można spożytkować na zupę -
        taka sama z kiszonych na zimę nawet się nie umywa do smaku tej letniej! dlatego
        wolę robić nową zalewę, zwyczajnie by mi się nie chciało kombinować z
        przechowywaniem 'starej', dolewaniem nowej itp, prościej jest nową zrobić ;)

        no a w zimie ogórków nie kiszę, mam zapasy wykonane jesienią - więc na temat
        zimowego kiszenia się nie wypowiadam ;)
        • qubraq Moni, wiem ze masz rację ale... 21.06.07, 10:03
          ...nie przepadam za ogórkową. Jesli kiedyś bedziesz pod Wilanowem to wstąp do
          mnie na ogórki kiszone w pomidorach... :-)))
          zapraszam
      • Gość: szadoka Re: powtórne kiszenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.07, 15:15
        Qubraku alez y jestes kulinarnie zboczony :) w pozytywnym sensie jak najbardziej :)

        Co do wody po kiszeniu ogorkow to jakos przemoc sie nie moge. Zawsze mam
        wrazenie ze tam juz kolonie pantofelkow sa.
        • qubraq Re: powtórne kiszenie 30.06.07, 23:47
          Gość portalu: szadoka napisała:

          > Qubraku alez y jestes kulinarnie zboczony :) w pozytywnym sensie jak
          > najbardziej :)

          Patrz, niby nic, jeden usmiech a czlowiekowi od razu cieplej... :-)))
    • murwlod Re: powtórne kiszenie 25.07.22, 12:32
      spróbowałem można jeśli tylko nie ma pleśni,ogórki nie są przekwaszone,trzeci raz nie próbowałem bo to już byłaby przesada,na małosolne mam specjalny garnek kupiony na jarmarku w Słomnikach pod Krakowem,mam specjalny talerzyk obciążający,na ogól sok po kiszeniu wypijam,to raptem półtora litra,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka