eeddkkaa 12.06.03, 22:03 Naszła mnie straszna ochota na surowego młodego kalafiorka. Ktoś wie - z czym to się je??? ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mmm Re: surówka z kalafiora IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 12.06.03, 22:26 jadłam kiedys u znajomych było pycha: kalafior do malaksera - przemielić jabłko - potrzeć majonez + jogurt + sól, pieprz do smaku i to było wszystko! bardziej w konsystencji sos przypominało ale jakby mniej przemielić? bo smakowo bez zarzutu a sama robię sałatkę: wszystko układa się warstwami każdą soląc pieprząc i oblewając ździebko sosem majonezowo-jogurtowym, więc po kolei: lekko obgotowany kalafiorek podzielony na różyczki pokrojone pomidory pokrojone zielone ogóry jajka na twardo a na samą górę mnóstwo młodego pysznego koperku mniam się rozmarzyłam chyba jutro zrobię smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edka Re: surówka z kalafiora IP: 193.0.125.* 13.06.03, 12:29 mmmm, brzmi nieźle! tylko że nie mam malaksera, powinnam po prostu pokroić czy jakoś utrzeć? Wczoraj dodałam do tego kalafiora warzywa "jak leci" tzn. paprykę czerwoną, pomidorka, ogórka małosolnego i zwykłego, szczypiorku. Zalałam jogurtem z majonezem. Wyszedł taki sobie galimatias. Całkiem niezłe, ale zabiło smak kalafiora, a nie o to mi chodziło! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Halszka Re: surówka z kalafiora IP: *.lukow.sdi.tpnet.pl 13.06.03, 14:28 W niedzielę byłam w gościach i tam poczęstowano mnie sałatką z surowego kalafiora. Była pyszna. Różyczki kalafiora były podzielone na bardzo drobne cząsteczki, do tego dodano podprazone kawałeczki orzecha włoskiego i zalano sosem jogurtowo- majonezowym, z przewagą jogurtu. Bylo w tym pewnie trochę soli i odrobinka cukru. I już. Pozdrawiam Halszka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elinka Re: surówka z kalafiora IP: *.rzeszow.agora.pl 13.06.03, 14:28 Kiedys robilam taka surowke - kalafior zetrzec na grubej tarce, dodac sporo zielonej pokrojonej pietruszki, przyprawic sola, pieprzem, kwasna smietana. I tyle. Sama byla zdziwona, ze tak prosta a jak smakuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga* Re: surówka z kalafiora IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 13.06.03, 14:38 A ja robię tak Kalafiora podzielić na małe różyczki, salać winegretem ze sporą ilością czosnku, można dodać natkę pietruszki i już... Odpowiedz Link Zgłoś
masia27 Re: surówka z kalafiora 13.06.03, 19:54 Kalafiora podziel na małe różyczki, ogórka świeżego pokrój dowolnie w kawałki pasujące wielkością do kalafiora, posiekaj dużo koperku, wymieszaj majonez z jogurtem i zalej tym sałatkę. Można jeszcze dodać jajko na twardo. Pycha! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slonki Re: surówka z kalafiora IP: *.riv-eres.charterpipeline.net 14.06.03, 06:09 Surowego kalafiora pokroic bardzo drobno. Czerwona papryke pokroib bardzo drobno. Do tego zabek czosnku, lyzke musztardy i lyzke majonezy (lub jogurtu) Ostrawy i pyszny smak! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Deotyma Re: surówka z kalafiora IP: *.acn.pl 14.06.03, 14:53 a ja robię tak: surowego kalafiora ścieram na grubej tarce,dodaję biały ser- taki pokruszony, dużo zieleniny ( pietruszka)a dalej to improwizacja i to co mam w lodówce np. rzodkiewka ztarta na tarce, pomidorek w kosteczkę, ogórek małosolny. Dalej robię sosik łyżka majonezu, znacznie więcej jogurtu, łyżeczka musztardy i to mieszam z pozostałymi składnikami. Surówka za każdym razem jest nieco inna - zależy to od tego co mam w lodówce - i za każdym razem znika błyskawicznie. Odpowiedz Link Zgłoś