Dodaj do ulubionych

brak inspiracji

26.06.07, 13:37
Na weekend zapowiedzieli sie goscie 3 dzieci w wieku szkolnym (6, 10 i 11)
lat i dwoje doroslych. Ja mam 3 maluszkow pod opieka i kompletne braki
czasowe (o finansowych nie wspomne).

POMOCY
Jak szybko wykarmic 10 osob przez 2 dni? Torebki i puszki nie wchodza w gre!

POMOCY
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: brak inspiracji 26.06.07, 13:45
      Jajka sadzone lub na twardo w sosie musztardowym/chrzanowym z ziemniakami i
      surówkami (koszt około 7-10 zł), gar zupy z młodej kapusty i innymi warzywami.
      Można go zaprawić śmietaną lub (trudno) zasmażką aby nie przeleciał zbyt szybko
      przez gości. Ogromna blacha pizzy cebulowej (koszt około 8 zł)- w niektórych
      sklepach (Bomi na przykład) sprzedają tarty ser na wagę po śmiesznych cenach - 9
      zł za kilogram. Coś na kształt bograczu z dostępnych na rynku warzyw.Jak coś
      jeszcze wpadnie mi do głowy to napiszę.Dodatkowo mogę Ci wysłać jeśli chcesz
      skan książeczki "Potrawy proste, oszczędne i zdrowe" to coś jeszcze sobie w niej
      wypatrzysz oprócz zup owocowych czy mlecznych.
      • brzoza101 Re: brak inspiracji 26.06.07, 13:53
        bardzo chetnie obejrze sobie ksiazeczke

ze sklepami gorzej :-)mieszkam na wsi gdzie sklep jest jeden z duzym wyborem
        piwa, a jazda z 3 moich rozkosznych malenstw do sklepu to maly horror

dzieki za pomoc
      • Gość: ania_m Re: brak inspiracji IP: *.dip.t-dialin.net 26.06.07, 14:09
        a na deser polecam ciasto jugurtowe z owocami jakie wpadna ci pod reke :)
        - kubek jogurtu naturalnego 3,5 % o pojemnosci 150 ml wrzuc do michy. kubek
        umyj, wysusz i uzyj jako miarki.
        - 1,5 miarki cukru
        - 3 miarki maki
        - miarka oleju o neutralnym smaku
        - 4 jaja
        - caly (!) proszek do pieczenia - opakowanie na 0,5 kg maki
        - szczypta soli
        - ew esensja waniliowa lub 1 cukier waniliowy
        rozmieszaj wszystko lycha az bedzie gladkie i nie bedzie grudek, wrzuc tak z
        30-40 dag pokrojonego rabarbaru, albo ze 3 jablka pokrojone na czastki i obrane,
        albo wisnie, jagody, co masz. zamieszaj jeszcze raz i jazda do tortownicy
        wysmarowanej maslem albo innej kwadratowej badz prostokatnej blaszki. ciasto
        dosc urosnie podczas pieczenia. mozesz na wierzch rzucic klasyczna kruszonke.
        piecz ok 45 min w 190 stopniach (gora dol, srodkowa szyna). po upieczeniu i
        ostudzeniu posyp cukrem pudrem i podawaj. na drugi dzien ciasto smakuje tak samo
        dobrze. jesli nie mam pod reka jogurtu, zastepuje go serkiem homo i kwasna
        smietana. z proporcji podanych wyzej wyjdze tortownica o przekroju 26 cm
        • Gość: evro44 Re: brak inspiracji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.07, 14:27
          daj spokój z ciastem, kobita nie ma czasu a ma nakarmić stadko.Propozycje dań
          jednogarnkowych załatwiają temat albo makarony z dowolnymi sosami.Niedrogo i
          szybko
      • cenobite Re: brak inspiracji 26.06.07, 15:19
        ba_nito, czy mogłbys mi podesłać tę książke na maila gazetowego? z góry dziękuję.
        cenobite
    • Gość: marta Re: brak inspiracji IP: 80.50.33.* 26.06.07, 14:12
      Ja w takiej sytuacji zrobiłabym:
      - na obiady jakieś potrawy jednogarnkowe typu: bigos, leczo, duszona młoda
      kapustka - do tego można wrzucić kawałki mięska i mamy 2w1 (zupa i II danie),
      szybkie i "samo pieczące się" danie to np. skrzydełka czy udka w dużej ilości
      ziół i przypraw oraz lekko opryskane sosem sojowym upieczone w piekarniku
      - desery - szybkie ciasto typu babka piaskowa, jakiś murzynek z dużą ilością
      rodzynek czy szarlotka
      A może przygotujesz mięsko na grilla a goście w międzyczasie upieką zanim Ty
      przygotujesz jakąś sałatkę i sos czosnkowy. Dzieci w wieku 10 i 11 lat tez już
      pomagają, więc albo pokroją sąłatkę albo zaopiekują sie przez chwilę Twoimi
      Maleństwami a Ty coś zamieszasz.
      No i teraz trzeba mieć duże ilości owoców.
      Powodzenia. Napisz jak się udało spotkanie i co im zaserwowałaś
    • fettinia Re: brak inspiracji 26.06.07, 14:39
      Dania jednogarnkowe juz wspomniane,lasagne,zapiekanki jakies.Na deser salatka
      owocowa ze smietana-dzieci chetnie pomoga w krojeniu:)
      • brzoza101 Re: brak inspiracji 26.06.07, 15:02
        A moze podpowiecie przepis na jakas fajna zapiekanke z makaronem?
        • fettinia Re: brak inspiracji 26.06.07, 15:14
          Moi lubia taka najprostsza:)Ugotowac makaron dodac pokrojona szynke lub kawalki
          miesa,mozarele,zalac sosem grzybowym(lub innym) doprawic pieprzem i
          ziolami,posypac serem i do piekarnika:)
        • ba_nita Re: brak inspiracji 26.06.07, 15:16
          Nie wiem do jakich składników masz dostęp. Popatrz tutaj:
          www.google.pl/search?q=zapiekanka+z+makaronem&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a
        • brooks4 Re: brak inspiracji 26.06.07, 15:18
          - makaron + brokuly + ser plesniowy
          - makaron + piers kurza ugrillowana + brokuly
          - makaron + kawalki kurczaka + pieczarki + groszek z puszki
          ogolnie - wiele rzeczy sie nada, ja czesto improwizuje, z makaronem swietnie
          komponuja sie wedliny, przerozne miesa i warzywa (grzyby, papryka, pomidory,
          cukinia, brokuly i wiele wiele innych).

Wlasnie przyszly mi do glowy lazanki z kapusta, roboty nieduzo a mozna
          naprodukowac dosc duza ilosc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka