Dodaj do ulubionych

Twaróg Domowy- przepisy

IP: *.wielun.sdi.tpnet.pl 17.06.03, 13:21
Ja znalazłam taki ale nie probowałam jeszcze..

Aby przygotować twaróg w domu, należy powoli ogrzewać kwaśne mleko do
temperatury ok. 50°C, a następnie wylać na gęste sito, oddzielając serwatkę.
Aby był bardziej zwarty i twardy, trzeba przełożyć go do gęstej, lnianej
chusty, przykryć deseczką i obciążyć.

a moze wy macie jakies sprawdzone przepisy ??? pozdrawiam :)
Obserwuj wątek
    • maniusza Re: Twaróg Domowy- przepisy 17.06.03, 21:35
      ja mam wypróbowany przepis, przyznaję nie tak finezyjny ale za to prosty i
      gwarantowany. Bierzesz mleko 3,2% (ja dostałam ostatnio 3,6%) oczywiście nie
      UHT tylko zwykłe, wylewasz i czekasz. w takie upały to jeden dzień i z głowy.
      no i podgrzewasz żeby się nie zagotowało, bo będzie za suchy.. ja skręcam i
      czekam aż wystygnie, wtedy wylewam na zwykłe dość gęste sito. Potem tylko
      dodać cebulkę szczypiorek albo co lubisz- proste, pyszne i zdrowe. Smacznego!!!
      • Gość: volica Re: Twaróg Domowy- przepisy IP: *.bna.bellsouth.net 18.06.03, 02:16
        mozna tez ogrzac swieze mleko, dodac sok z cytryny, pogotowac chwile (ale nie
        wrzace) i przesaczyc przez gaze
        • Gość: Linn Re: Twaróg Domowy- przepisy IP: *.dialup.tiscali.it 18.06.03, 17:28
          Jest tak goraco, ze dzisiaj otworzylam 2 kartony z mlekiem / kupione 2 dni
          temuuuuu / i... wystarczylo tylko odcedzic serwatke. Nigdy jeszcze nie mialam
          twarogu tak ekspressowego.
          • Gość: Tess Re: Twaróg Domowy- przepisy IP: *.telia.com 18.06.03, 18:32
            zagotowuje 1 litr slodkiego mleka i wlewam 2 litry kwasinego mleka
            nie mieszajac trzymam chwile na cieplej ( okolo 3 min.) juz wylaczonej
            plycie.Odstawiam do wystygniecia i przecedzam na sciereczce i gotowe.

Niewiem jak wyjdzie z polskiego mleka,
            bo ja ze skandynawii.
            Pozdrawiam
            • Gość: afilipinka Re: Twaróg Domowy- przepisy IP: 213.155.167.* 18.06.03, 22:26
              Mój przepis jest b. podobny i latwy. Na kwaśne nastawiasz litr lub dwa mleka
              (najsmaczniejsze jest 3,2% ale moze byc chudsze), jak już skiśnie to wlewasz
              do tego litr wrzacego świezego mleka, po jakiś 5min odcedzasz serek na sicie -
              pycha!
    • Gość: motylek Re: Twaróg Domowy- przepisy IP: *.mts.net 18.06.03, 20:35
      • Gość: motylek Re: Twaróg Domowy- przepisy IP: *.mts.net 18.06.03, 20:36
        Korci mnie zeby taki serek zrobic a i moze uzyc na serniczek...
        Pytanko tylko jedno mam z 2 litra mleka ile tego serka otrzymamy....
        Dziekuje
        motylek
        • huanna Re: Twaróg Domowy- przepisy 18.06.03, 21:02
          wlasnie mmm marzy mi sie taki serek... a czy z chudego mleka tez wyjdzie? czy
          lepiej nie kombinowac? No i fak ile tego serka sie otrzyma?..
          • Gość: volica Re: Twaróg Domowy- przepisy IP: *.bna.bellsouth.net 19.06.03, 02:25
            nieduzo :(((((
            z litra chedego mleka okolo garsci i pol
            • Gość: Linn Re: Twaróg Domowy- przepisy IP: *.dialup.tiscali.it 19.06.03, 08:00
              Na kilogram trzeba chyba okolo 5 litrow.
              • Gość: huanna Re: Twaróg Domowy- przepisy IP: *.wielun.sdi.tpnet.pl 19.06.03, 08:42
                chyba popelnilam blad bo to mleko laciate z kartonika 2% to sie w ogole ciepla
                nie boi jakie bylo takie jest..
              • Gość: motylek Re: Twaróg Domowy- przepisy IP: *.mts.net 19.06.03, 15:25
                Dzieki dziewczyny..
                No to sernik z tego sie nie upiecze :(. Taki serek to glownie na przekaske lub
                pasty.. moze sprobuje.
                motylek
                • Gość: volica Re: Twaróg Domowy- przepisy IP: *.bna.bellsouth.net 19.06.03, 15:36
                  czy tylko dziewczyny robia twarog?
                  bez glupich skojarzen:)
                  • niebieski_motylek Re: Twaróg Domowy- przepisy 19.06.03, 15:43
                    Gość portalu: volica napisał(a):

> czy tylko dziewczyny robia twarog?
                    > bez glupich skojarzen:)

Ha ha ha ... No nie :) Przepraszam ale z nickow czasami ciezko wywnioskowac sex
                    osoby piszaczej. Pozdrawiam
                    motylek
                  • huanna Re: Twaróg Domowy- przepisy 19.06.03, 15:44
                    hehe dobre, dobre Volica :))
                    A ja jestem ciekawa czy taki domowy twarożek przyjęto by w unii heheh tak jak
                    oscypka :P
                    • Gość: volica Re: Twaróg Domowy- przepisy IP: *.bna.bellsouth.net 19.06.03, 16:01
                      moja dziewczyna jest holenderka i przyjela, a z koleju w usa mozna kupic
                      meksykanski twarog normalnie w sklepie.
                      • Gość: volica Re: Twaróg Domowy- przepisy IP: *.bna.bellsouth.net 19.06.03, 16:09
                        a i jeszcze w sklepie w nashville widzialem takie gazy (od "gaza") na ktorych
                        wyraznie bylo napisane ze sluza do robienia sera.
                        • Gość: Linn Re: Twaróg Domowy- przepisy IP: *.dialup.tiscali.it 19.06.03, 17:04
                          We Wloszech ser przypominajacy ten polski w 95% / powiedzmy / nazywa sie "primo
                          sale". W sklepie widze go bardzo rzadko, a sprzedawany jest w takich
                          malych "babeczkach". Na 100 g chyba trzeba ze dwie. Gdybym powiedziala, ze
                          potrzebuje 1 kg, wzieto by to za zart. Jest to ser robiony przed ricotta / ta
                          robiona jest z pozostalej po nim serwatki /.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka