Dodaj do ulubionych

olej z dyni

18.06.03, 08:37
ostatnio wtracilam watek do mozarelli o tym oleju ale nie zauwazylam ani
jednego komentarza co mnie zaciekawilo
nie wiem czy w Polsce jest tak nieznane, nielubiane, nie stosowane czy
jeszcze inny kataklizm...
Obserwuj wątek
    • Gość: m Re: olej z dyni IP: *.dip.t-dialin.net 18.06.03, 11:16
      To tak samo jak olej z nasionek winogrona chyba raczej malo lub wcale nie
      uzywany w tradycyjnej naszej kuchni.
      • tralalumpek Re: olej z dyni 18.06.03, 11:46
        Gość portalu: m napisał(a):

> To tak samo jak olej z nasionek winogrona chyba raczej malo lub wcale nie
        > uzywany w tradycyjnej naszej kuchni.

a szkoda, bo przeciez "dyni ci u nas dostek"....;)
        ja slysze od tych, ktorzy mnie owiedzaja i zajadaja sie nim tutaj, ze w Polsce
        tego nie moga znalezc,
        nie wiem czy to prawda i na ile prawda
        • Gość: Ania Re: olej z dyni IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.03, 12:42
          Niestety nie spotkałam w polskich sklepach oleju z pestek dyni. Jest pyszny, to
          fakt, jadłam potrawy z nim w Słowenii i następnym razem na pewno sobie
          przywiozę butelkę.
          Czy to prawda, że ten olej trzeba rozcieńczać, bo sam jest zbyt mocny?

Ach, przypomniała mi sie sałatka z roszponki z tym olejem. Cudo!
          • Gość: Kojka Re: olej z dyni-do tralalumpek IP: *.kom / 10.104.36.* 18.06.03, 12:51
            Czego się spodziewałeś,że będziemy pytać co to za cudo?
            we Wrocławiu można kupić,nawet w sklepie osiedlowym,sądzę że nie było
            komentarzy,bo każdy wiedział o co chodzi,ja również skorzystałam z Twojego
            przepisu(wczoraj)fakt smakowało!
            a olej z pestek winogron to mi nie leży np.
            :))
            kupić można w GEancie,carffurze,leclaerku...
            • Gość: Ania Re: olej z dyni IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.03, 16:36
              Go�ć portalu: Kojka napisał(a):

> Czego się spodziewałe�,że będziemy pytać co to za cudo?
              > we Wrocławiu można kupić,nawet w sklepie osiedlowym,sšdzę że nie było
              > komentarzy,bo każdy wiedział o co chodzi,ja również skorzystałam z Twojego
              > przepisu(wczoraj)fakt smakowało!
              > a olej z pestek winogron to mi nie leży np.
              > :))
              > kupić można w GEancie,carffurze,leclaerku...

Serio widziała� olej z pestek dyni w Polsce? Kurczę, tutaj w Toruniu nigdzie
              nie widziałam. Z pestek winogron sš jak najbardziej, raczej w każdym hiper.
              W takim razie zaczynam się rozglšdać za tym z dyni...
              • kaczanka Re: olej z dyni 18.06.03, 17:26
                A juści!!! Ja tez mam w sklepie pod domem, i chętnie bym kiedys spróbowała ale
                to cholerstwo jest takie drogie (ok. 20 zł za małą buteleczkę), że poprzestaję
                na oliwie z oliwek i z pestek winogron.

Pozdrawiam
            • tralalumpek Re:do Kojka 19.06.03, 11:10
              Gość portalu: Kojka napisał(a):

> Czego się spodziewałeś,że będziemy pytać co to za cudo?
              > we Wrocławiu można kupić,nawet w sklepie osiedlowym,sądzę że nie było
              > komentarzy,bo każdy wiedział o co chodzi,ja również skorzystałam z Twojego
              > przepisu(wczoraj)fakt smakowało!
              > a olej z pestek winogron to mi nie leży np.
              > :))
              > kupić można w GEancie,carffurze,leclaerku...

wrzuc na luz i zmien ton bo kazda reakcja moze w dwie strony dzialac

• tralalumpek do wszystkich tutaj... 19.06.03, 11:10
              • tralalumpek Re: do wszystkich tutaj...dopisek 19.06.03, 11:14
                .. i jak to diabel chce, tekst zostal na klawiaturce ale teraz....

dziekuje wszystkim za wpisy, ciekawa bylam jak to rzeczywiscie jest z tym
                olejem w Polsce i teraz wiem, wiem ze nie wszedzie jest ale najwiekszym
                hamulcem jest cena
                sama go czesto w kuchni stosuje ale cena tutaj jest do zaakceptowania
                pozdrawiam
    • Gość: kobita1 Re: olej z dyni IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 18.06.03, 17:40
      Az otworzylam szafke! Obecnie mam na stanie: oliwe (kilka rodzajow), olej
      sezamowy, kukurydziany, slonecznikowy, z pestek:winogron, dyni,orzecha
      wloskiego i laskowego. Na miejscu honorowym olej lniany (slowacki!) wysmienity!
      Miejsce przebywania szafki - Krakow...

Smacznego!
      • Gość: Bebiak Re: olej z dyni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.03, 22:54
        Dość długo szukałam w Warszawie (był mi niezbędnych do sosu do szpinaku na
        surowo). Nie mogłam znaleźć (w wielu sklepach twierdzono wprost, że nigdy
        takiego nie było) i użyłam (wówczas z konieczności) z winogron. Też było
        pyszne. Niedawno ku mojej radości znalazłam z dyni, ale radość trwała bardzo
        krótko, bo wysoka cena mnie zaskoczyła:( Zostałam więc (tym razem z przyczyn
        ekonomicznych) przy winogronkach i tak już będzie. Pozdrówka
        • Gość: marek Re: olej z dyni IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.03, 23:52
          Bebiaku przysługa za przysługe. Wpadnij do Klifa na Okopową.W dziale
          spozywczym znajdziesz interesujące Cie oleje a takze wiecej różnych
          ciekawostek. Polecam oststnio odkryte małże wędzone prod. polskiej
          firmy Graal w cenie 5 PLN pudełko.
          • Gość: Bebiak Re: Do Marka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.03, 22:46
            Gość portalu: marek napisał(a):

> Bebiaku przysługa za przysługe. Wpadnij do Klifa na Okopową.W dziale
            > spozywczym znajdziesz interesujące Cie oleje a takze wiecej różnych
            > ciekawostek. Polecam oststnio odkryte małże wędzone prod. polskiej
            > firmy Graal w cenie 5 PLN pudełko.

Marku, serdecznie, serdecznie dziękuję za pamięć i wskazówkę. Nigdy tam nie
            byłam, ale już nie mam wątpliwości, że wybrać się powinnam:-))) Serdecznie Cię
            pozdrawiam. B.
    • momi Re: olej z dyni 19.06.03, 13:49
      U mnie w okolicznym sklepie można ten olej z dyni kupić bez problemu.Faktycznie
      mała pojemność i wysoka cena,ale ten olej nie nadaje sie do wszystkiego, bo ma
      zbyt wyrazisty smak i czasem może przytłoczyć aromat potraw.Kucharze zalecają
      go wręcz jako przyprawę:-) Natomiast ktoś wspomniał o oleju z pestek
      winogron ,że niby niepopularny .Nie zgodzę się .W każdym z osiedlowych sklepów
      można bez problemu kupić i to 3 różnych firm.Skoro zamawiaja to znaczy ,że
      ludzie kupują i się do niego przekonują , bo jest "bezsmakowy", dobry do
      smażenia.
      • Gość: paniowca Re: olej z dyni IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 20.06.03, 15:03
        We Wrocławiu faktycznie jest do kupienia w większości delikatesów. Znajomy z
        Austrii, która jest jego ojczyzną poleca jako dodatek do kapusty pekińskiej,
        taka sałatka jest ponoć smaczna, nie wiem - nie próbowałam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka