ariana_ 18.06.03, 18:13 To znaczy jakie są proporcje, bo wiem tyle ,że miesza się żółtka z cukrem , potem piana z białek , proszek i mąka. Ale ILE tego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szymanka Re: Ratunku!!! Jak zrobić biszkopt?! 18.06.03, 18:38 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=5698452&a=5698452&v=2&strona=0 Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maryla Re: Ratunku!!! Jak zrobić biszkopt?! IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 18.06.03, 19:26 mam taki i zawsze wychodzi: na jedno jajko jedna łyzka cukru i jedna łyzka maki(oczywiscie jajek na duzy biszkopt potrzeba 6-8).ubijam piane z białek i cukru nastepnie dodaje po jednym żółtku,mąkę przesiewa sie przez sito i juz tylko miesza sie łyzką NIE UBIJA , mozna dodac pół łyzeczki proszku do pieczenia. Aaaaaaaa i nie wolno stukać w miske łyzką :- ) to rada mojej babci :-))) Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maryla Re: Ratunku!!! Jak zrobić biszkopt?! IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 18.06.03, 19:29 jeszcze cos :-) zeby biszkopt "nie opadał" nie smaruj boków tortownicy tluszczem :-) tylko spód Odpowiedz Link Zgłoś
ariana_ Szymanka! Dziękuję! 18.06.03, 21:46 Zrobiłam wg twojego przepisu z 4 jajek. Wyszedł bardzo dobry! Potrzebowałam go do truskawek i galaretki. Chętnie bym cię tym ciastem poczęstowała , ale internetowo nie da rady :( Ale przepis zapamiętałam. pzdr. :) Odpowiedz Link Zgłoś
szymanka Re: Ależ proszę Cię bardzo :-) 19.06.03, 21:39 Jak to miło gdy ktoś podziękuje :-) Smacznego. BTW Ja też przymierzam się do truskawek. Jeśli możesz to napisz jak robisz. Całe truskawki zalewasz galaretką czy jakoś inaczej? Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana_ Re: Ależ proszę Cię bardzo :-) 24.06.03, 16:40 Robię tak: truskawki układam na biszkopcie i zalewam gęstniejącą galaretą. Kiedyś zalałam za rzadką i cała galaretka wsiąknęła mi w ciasto :( Truskawki kładę całe jak są małe a jak duże - przekrawam na pół. W ogóle to jest jedno z nielicznych ciast które mi się udaje.Poza tym jest lekkie w sam raz na upały. Niestety od tamtego razu więcej go nie robiłam , bo ani upałów nie ma i truskawki strasznie zdrożały :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smilla Re: Ratunku!!! Jak zrobić biszkopt?! IP: *.sloneczny.pl / 10.102.17.* 18.06.03, 19:35 Jak zobaczyłam tytuł wątku, to się nieźle uśmiałam, bo właśnie moja mama w tej chwili robi biszkopt. Oto szczegółowy przepis (zawsze wychodzi przepyszny!): -5 jajek ubijać na parze ze szklanką cukru (w metalowym naczyniu ustawionym na garnku z gotującą się woda) aż masa zrobi zacznie gęstnieć i zrobi sie ciepła (nie gotować!) -zdjąć masę z pary i ubijać nadal aż ostygnie (chodzi o to, żeby wtłoczyć do ciasta dużo powietrza, żeby było pulchne) -do szklanki mąki dodać łyżkę stołową mąki ziemniaczanej i łyżką proszku do pieczenia, dodać to do masy cukrowo-jajecznej i bardzo DELIKATNIE wymieszać - wlać do formy i piec tak długo aż ciasto się zarumieni i zacznie odstawać od formy -żeby sprawdzić czy się upiekło, można nakłuć ciasto drewnianym patyczkiem. jeśli jest suchy, znaczy, że upieczone Bardzo gorąco polecam ten przepis, bo biszkopt mojej mamy jest rewelacyjny! :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AGA Re: Ratunku!!! Jak zrobić biszkopt?! IP: hpcache:* 26.06.03, 14:00 Do tej galaretki można doda smietanę.To jest dwie galaretki rozpuścić w smietanie,poczekać jak wystygnie i dodać dwie śmietany do tych galaretek.zalać owoce na twoim biszkopcie .Pycha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota To proste. IP: *.proxy.aol.com 27.06.03, 15:39 Przepis na zdrowy(bez proszku do pieczenia, brrr)i prosty biszkopt: 3 jaja 3lyzki stolowe cukru 3lyzki stolowe maki (krupczatki-koniecznie) przesianej. Z bialek ubijamy piane +cukier dodajemy zoltka + maka = pyszny biszkopt.Prawda ze proste, tesciowa mnie tego nauczyla. Proponuje podwoic proporcje poniewaz te ktore podalam sa na mala forme. Piec 15-17 min w rozgrzanym piekarniku, potem wyjac z foremki i poczekac az ostygnie. SMACZNEGO !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linka Re: To proste. IP: *.avamex.krakow.pl 28.06.03, 15:08 Proszę ,powiedzcie -do jakiej temperatury nagrzać piekarnik? A jezeli pieke w prodizu - do jak długo? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linka do AGI !!! Co z tą galaretką ? Nie rozumiem! IP: *.avamex.krakow.pl 28.06.03, 15:13 Wyjasnij,proszę ,co robisz z tą galaretką,Rozpuszczasz dwie galaretki w smietanie ? Ciepłej? A potem "jak wystygną" -wlewasz dwie śmietany? Tzn.ile mililitrow ? Ilu procentowa ma być ta smietana? Napisz szybciutko ! Odpowiedz Link Zgłoś