Dodaj do ulubionych

Ratunku!!! Jak zrobić biszkopt?!

18.06.03, 18:13
To znaczy jakie są proporcje, bo wiem tyle ,że miesza się żółtka z cukrem ,
potem piana z białek , proszek i mąka. Ale ILE tego?
Obserwuj wątek
    • szymanka Re: Ratunku!!! Jak zrobić biszkopt?! 18.06.03, 18:38
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=5698452&a=5698452&v=2&strona=0

Powodzenia
      • Gość: Maryla Re: Ratunku!!! Jak zrobić biszkopt?! IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 18.06.03, 19:26
        mam taki i zawsze wychodzi: na jedno jajko jedna łyzka cukru i jedna
        łyzka maki(oczywiscie jajek na duzy biszkopt potrzeba 6-8).ubijam piane
        z białek i cukru nastepnie dodaje po jednym żółtku,mąkę przesiewa sie
        przez sito i juz tylko miesza sie łyzką NIE UBIJA , mozna dodac pół
        łyzeczki proszku do pieczenia. Aaaaaaaa i nie wolno stukać w miske łyzką :-
        ) to rada mojej babci :-)))
        Smacznego
        • Gość: Maryla Re: Ratunku!!! Jak zrobić biszkopt?! IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 18.06.03, 19:29
          jeszcze cos :-) zeby biszkopt "nie opadał" nie smaruj boków tortownicy
          tluszczem :-) tylko spód
      • ariana_ Szymanka! Dziękuję! 18.06.03, 21:46
        Zrobiłam wg twojego przepisu z 4 jajek. Wyszedł bardzo dobry! Potrzebowałam go
        do truskawek i galaretki. Chętnie bym cię tym ciastem poczęstowała , ale
        internetowo nie da rady :( Ale przepis zapamiętałam.
        pzdr. :)
        • szymanka Re: Ależ proszę Cię bardzo :-) 19.06.03, 21:39
          Jak to miło gdy ktoś podziękuje :-) Smacznego.
          BTW Ja też przymierzam się do truskawek. Jeśli możesz to napisz jak robisz.
          Całe truskawki zalewasz galaretką czy jakoś inaczej?
          Pozdr.
          • ariana_ Re: Ależ proszę Cię bardzo :-) 24.06.03, 16:40
            Robię tak: truskawki układam na biszkopcie i zalewam gęstniejącą galaretą.
            Kiedyś zalałam za rzadką i cała galaretka wsiąknęła mi w ciasto :( Truskawki
            kładę całe jak są małe a jak duże - przekrawam na pół. W ogóle to jest jedno z
            nielicznych ciast które mi się udaje.Poza tym jest lekkie w sam raz na upały.
            Niestety od tamtego razu więcej go nie robiłam , bo ani upałów nie ma i
            truskawki strasznie zdrożały :(
    • Gość: smilla Re: Ratunku!!! Jak zrobić biszkopt?! IP: *.sloneczny.pl / 10.102.17.* 18.06.03, 19:35
      Jak zobaczyłam tytuł wątku, to się nieźle uśmiałam, bo właśnie moja mama w tej
      chwili robi biszkopt. Oto szczegółowy przepis (zawsze wychodzi przepyszny!):

-5 jajek ubijać na parze ze szklanką cukru (w metalowym naczyniu ustawionym na
      garnku z gotującą się woda) aż masa zrobi zacznie gęstnieć i zrobi sie ciepła
      (nie gotować!)
      -zdjąć masę z pary i ubijać nadal aż ostygnie (chodzi o to, żeby wtłoczyć do
      ciasta dużo powietrza, żeby było pulchne)
      -do szklanki mąki dodać łyżkę stołową mąki ziemniaczanej i łyżką proszku do
      pieczenia, dodać to do masy cukrowo-jajecznej i bardzo DELIKATNIE wymieszać
      - wlać do formy i piec tak długo aż ciasto się zarumieni i zacznie odstawać od
      formy
      -żeby sprawdzić czy się upiekło, można nakłuć ciasto drewnianym patyczkiem.
      jeśli jest suchy, znaczy, że upieczone

Bardzo gorąco polecam ten przepis, bo biszkopt mojej mamy jest rewelacyjny! :)))
    • Gość: AGA Re: Ratunku!!! Jak zrobić biszkopt?! IP: hpcache:* 26.06.03, 14:00
      Do tej galaretki można doda smietanę.To jest dwie galaretki rozpuścić w
      smietanie,poczekać jak wystygnie i dodać dwie śmietany do tych galaretek.zalać
      owoce na twoim biszkopcie .Pycha
    • Gość: Dorota To proste. IP: *.proxy.aol.com 27.06.03, 15:39
      Przepis na zdrowy(bez proszku do pieczenia, brrr)i prosty biszkopt:
      3 jaja
      3lyzki stolowe cukru
      3lyzki stolowe maki (krupczatki-koniecznie) przesianej.
      Z bialek ubijamy piane +cukier dodajemy zoltka + maka = pyszny biszkopt.Prawda
      ze proste, tesciowa mnie tego nauczyla.
      Proponuje podwoic proporcje poniewaz te ktore podalam sa na mala forme.
      Piec 15-17 min w rozgrzanym piekarniku, potem wyjac z foremki i poczekac az
      ostygnie. SMACZNEGO !!!
      • Gość: Linka Re: To proste. IP: *.avamex.krakow.pl 28.06.03, 15:08
        Proszę ,powiedzcie -do jakiej temperatury nagrzać piekarnik? A jezeli pieke w
        prodizu - do jak długo? Pozdrawiam.
        • Gość: Linka do AGI !!! Co z tą galaretką ? Nie rozumiem! IP: *.avamex.krakow.pl 28.06.03, 15:13
          Wyjasnij,proszę ,co robisz z tą galaretką,Rozpuszczasz dwie galaretki w
          smietanie ? Ciepłej? A potem "jak wystygną" -wlewasz dwie śmietany? Tzn.ile
          mililitrow ? Ilu procentowa ma być ta smietana? Napisz szybciutko !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka