Dodaj do ulubionych

Soda oczyszczona

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.07, 19:10
Pomyliłam się przy pieczeniu chleba i zamiast łyżeczki sody oczyszczonej
dodałam do ciasta kopiastą łychę! :-( Czy soda jest niezdrowa i w takiej
ilości może zaszkodzić? Czy może mogę jednak zjeść ten chleb bez obaw?
Obserwuj wątek
    • wampir35 Re: Soda oczyszczona 22.07.07, 19:24
      Jedz, spokojnie. Łyżka sody jeszcze nikomu nie zaszkodziła. A czy soda jest
      niezdrowa - nie wiem. Mój dziadek robił z sody oczyszczonej lemoniadę -
      gorzkawą w smaku,jak piwo. Do dziś pamiętam ten przysmak. Mama oczywiście
      twierdziła, że to niezdrowe i strasznie się dziadka czepiała, więc popijaliśmy
      z bratem ukradkiem. Niestety nie wiem jak jest naprawdę, ale ktos kto
      zechciałby sie podzielic przepisem na ten napitek zyska moja dozgonną
      wdzięczność, bo wobec wspomnień z dzieciństwa ewentualna szkodliwość sody nie
      ma żadnego znaczenia.
      • Gość: ania_m Re: Soda oczyszczona IP: *.dip.t-dialin.net 22.07.07, 19:35
        lyzka sody nie zaszkodzi nikomu. a na zgage rozpuszczona w szklance wody nawet
        pomaga :)
        tylko moze sie zdarzyc, ze chleb ci bedzie jechal ta soda, co nie jest smakowo
        takie fajne. w kazdym razie na mur sie nie otrujesz
      • naura wampir, moi rodzice robili to tak: płaska łyżka 22.07.07, 20:15
        sody, płaska łyżka octu (zwykłego, spirytusowego). Po zalaniu wodą bąbelkowało
        fantastycznie. Im to pomagało na zgagę, mnie nie smakowało. Bardziej kwaśne niż
        gorzkie to było ...
      • linn_linn Re: Soda oczyszczona 22.07.07, 20:24
        We Wloszech jest nawet produkowana o smaku cytryny i pomaranczy: specjalnie do
        tych celow. Zwykle pita z uwagi na problemy zoladkowe. Kiedys sprzedawano taka
        lemoniade.
        Ciepla woda, sok z cytryny, 2 czubate lyzeczki cukru i na konca tzw. czubek
        sody / tyle co sie miesci na czubku lyzeczki /. Wymieszac i natychmiast wypic.
        Dla ochlody woda powinna byc zimna, ale nie wiem jak sie wtedy zachowa soda.

• wampir35 Re: Soda oczyszczona 23.07.07, 01:55
          Dziękuję za przepisy, będę próbować. Może coś podobnego do wynalazku dziadka
          uda mi się dzięki Wam przygotować :))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka