Dodaj do ulubionych

przecier pomidorowy

IP: *.chello.pl 25.07.07, 19:30
chciala mym zrobić pare słoików z pomidorami na zime czy ktoś wie jak sie je
robi uwielbiam pomidorówke z własnego przecieru
Obserwuj wątek
    • wampir35 Re: przecier pomidorowy 25.07.07, 20:36
      Sparz pomidory, obierz ze skórki, pokrój na drobne cząstki, posól i gotuj na
      wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu. Gdy zrobi sie z tego jednolita masa,
      odstaw, poczekaj aż wystygnie, przetrzyj prze sitko i zapakuj pulpę do słoików.
      Mnie taki przecier najbardziej smakuje, ale wiem że są jeszcze inne przepisy.
      Aha, kup duuuużo pomidorów. Smacznego :))
    • Gość: Gosia Ja nie gotuję! IP: 217.153.207.* 26.07.07, 13:07
      Przetarty, gorący (gotujący) i nieco zagęszczony przecier trafia do wyparzonych
      słoików z czystymi (ale nie przecieram nawet spirytusem, tylko wyparzam we
      wrzątku, z rzadka gotuję), nieuszkodzonymi zakrętkami. Stawiam do górny nogami
      na ściereczce, aż ostygnie. Potem znoszę do piwnicy (ciepłej niestety - ok 18
      stopni), gdzie przecier spokojnie wytrzymuje nawet rok, albo i dłużej. Robię
      kilkadziesiąt słoików, z rzadka zdarza się, żeby coś "wypełzło" albo spleśniało;
      przyczyną jest wtedy zakrętka. Aha - solę trochę.
    • jarek_zielona_pietruszka Re: przecier pomidorowy 26.07.07, 15:35
      5kg pomidorów
      1 duża główka czosnku
      sól i pieprz do smaku
      pomidory myjemy i kroimy na kawałki
      czosnek obieramy i siekamy na drobne kawałeczki
      Na dno dużego garnka wlewamy troszkę wody (tak, żeby cieniutką warstwą pokryła dno)
      wrzucamy pomidory i gotujemy do całkowitej miękkości. Garnek odstawiamy i
      studzimy. Po przestygnięciu przy pomocy przyrządu do przecierania (kilka zł w
      każdym sklepie AGD ) przecieramy wszystko i gotujemy ponownie na wolnym ogniu.
      gotowanie i studzenie powtarzam kilkakrotnie dla zagęszczenia pulpy. do
      ostatniego gotowania dodaję czosnek sól i pieprz do smaku. Gorący przecier
      wlewam do wyparzonych słoików. pasteryzuję 10 min. U mnie tak zrobiony przecier
      potrafi stać kilka lat i nic się z nim nie dzieje. No chyba, że przykrywka
      nawali. pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka