Gość: Mama IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.07, 11:08 Bardzo Was proszę o podanie wypróbowanych przepisów na zrobienie czegokolwiek :) z użyciem blendera. Z góry dziękuję i wszystkich pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mama Re:zęby ci wypadły? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.07, 11:38 nie wypadły mi zęby - proszę o przepisy ponieważ dostałam w prezencie Brauna 6550 i chciałabym go wypróbować na sprawdzonych przepisach. Odpowiedz Link Zgłoś
evamarija Re: a może garść przepisów z użyciem blendera ? 06.08.07, 11:43 Ostatnio dzioucha tez posiadla nowy sprzet: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=64586555&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Re: a może garść przepisów z użyciem blendera ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.07, 11:52 tam prawie nic nie ma .... :( Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: a może garść przepisów z użyciem blendera ? 06.08.07, 12:33 Miksujesz fetę z majonezem, jogurtem, czosnkiem, bazylią i oliwą. Super smarowidło do grillowanego chleba. Można też użyc jako sosiku. Smażysz cebulę, marchewkę i brokuły. Dodajesz pomidory i miksujesz to razem. Wrzucasz zielony groszek, doprawiasz bazylią i pieprzem, podajesz z grzankami. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: pesto bazyliowe i majonez 06.08.07, 13:43 Pesto bazyliowe: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,43314072,43314072,0,2.html?v=2 Wstawialam zreszta inne rodzaje / brokulowe, z cukini itp. / do Galerii. Odszukaj. Majonez: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,66925131,66925131,0,2.html?v=2 Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: a może garść przepisów z użyciem blendera ? 06.08.07, 14:24 Ja sobie nie wyobrażam, jak mogłam tyle czasu bez tej maszynki żyć :D Robię rozmaite pesto do makaronu i na chleb - głównym składnikiem jet zielsko - może być bazylia, może być pietruszka ( pietruszkowe pesto jest pyszne!), rukola - co Ci w łapki wpadnie, do tego orzechy - albo piniowe, albo pistacje albo włoskie, można też trochę tych, trochę tych, czosnek, sól, parmezan, trochę oliwy - eksperymentuj, mi jeszcze nie udało się zepsuć, zawsze wychodzi pyszne. Zupa pomidorowa - krem: cebulkę pokroić, dusić na maśle, dodać czosnek, trochę czerwonej paptyki ( słodkiej), pomidory sparzyć, ściągnąć skórę, pokroić w kawałki i dusić chwilę z cebulką, dolać rosołek, dodać trochę bazylii, sól, pieprz, szczyptę cukru i zmiksować wszystko. Podawać z grzankami, kleksem śmietany i listkami bazylii - pyszne. Większość zup można przerobić na krem. Ja używam też blendera do siekania pietruszki i koperku do zamrażania, świetnie kroi cebulę, można w nim zrobić świetną pastę jajeczną - jajka na twardo, łyzka bazylii, trochę soku z cytryny, sól, piepr, szczypta cukri, majonez. No i pyszne koktaile - bananowy - miksujesz banana, maślankę ( kefir albo jogurt) rodzynki, trochę orzechów włoskich - i masz pyszne śniadanko w 30 sekund. Może być na pikantnie - maślanka, ogórek, żodkiewka, ząbek czosnku, trochę pietruszki - zmiksować, pić :) Napoje - ananas z puszki - zmiksowany, zalać sokiem kokosowym, dodać pokruszony lód, jabłka zmiksować z brzoskwiniami, dodać listki mięty, sok mięta z jabłkiem, lód.. No zastosowań jest mnóstwo :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kawa kawa mrozona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.07, 15:28 mam przepis na np. pyszna kawe mrozona: lyzeczke neski zalej odrobina wody, albo najlepiej zaparz malutkie espesso dodaj 1/4 kostki lodow waniliowych, 150 ml mleka zimnego, 2 kostki cukru i zmiksuj:) udekoruj bita smietana (to przepis ze slynnej kawiarni) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: placki ziemniaczane??? 06.08.07, 16:02 Ktos podawal przepis na placki ziemniaczane, ale sama go nie testowalam: Ja skopiowalam kiedys taka metode: Placki ziemniaczane - na dno blendera wbic jajko - dodac cebule / wystarczy przekroic na pol / - dodac ziemniaki /obrane i przekrojone na pol / - zmiksowac Ktos tak robi? Odpowiedz Link Zgłoś
winoczerwone Re: a może garść przepisów z użyciem blendera ? 06.08.07, 16:06 zamrożone truskawki albo maliny zmiksowane z jogurtem balkańskim - wychodzi cos na kształt oszukanych lodów:-) Odpowiedz Link Zgłoś