Dodaj do ulubionych

jak zrobic kurze watrobki ?

IP: *.adsl.solnet.ch 09.08.07, 09:49
Kiedys, dawno temu jadlam cos takiego u znajomych. To byly kurze
watrobki smazone na patelni z przepolowionymi winogronami.
Ma moze ktos z was przepis na to danie albo inne z kurzych watrobek ?
Obserwuj wątek
    • evamarija Re: jak zrobic kurze watrobki ? 09.08.07, 10:03
      Z winogronami powiadasz? Hmmm
      Ja robie wersje prosta:
      Watrobe oplukac i na patelnie (nie solic!!!), smazyc pod przykryciem, bo
      strzela. Duuuzo cebuli zeszklic po sciagnieciu watroby, wymieszac, posolic.
      Tu z winogronami i gruszka:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,51852803,51900406,0,2.html?v=2
      Tu masz z jablkiem:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,64512917,64512917.html?f=777&w=64512917&a=64512917
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,47362267,47362267.html?f=777&w=47362267&a=47362267
    • Gość: renpas Re: jak zrobic kurze watrobki ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.07, 11:00
      Mam przepis zapisany w notesie (przerobiona dla mnie wersja - w oryginale były
      brzoskwinie lub winogrona właśnie), pewnie z galerii ale niestety nie pamiętam
      autora:(
      Pyszne, nawet mój mąż kręcący nosem na wątróbkę był zachwycony :)

      Wątróbka

      Wątróbki drobiowe (ok.40dkg) umyć, odsączyć. Obtaczać w mące zmieszanej z
      pieprzem (ma być szara).
      Na patelnię 5 dkg drobno posiekanej wędliny (szynka, boczek, bekon)
      Na tym obsmażyć wątróbki, na ostrym ogniu, z dwóch stron.
      Odłożyć zdjęte z patelni wątróbki, na patelnię wrzucić pokrajane w plasterki
      brzoskwinie.
      Pomaziać je w gorącym tłuszczyku (ogień na pól gwizdka) ze 3 minuty. Zalać
      bulionem (1/2 kostki w ½ szklanki wody). Jak pobulka chwilkę dołożyć wątróbki.
      Sos ma zgęstnieć.


      Pozdrawiam
      Renata
    • Gość: ja Re: jak zrobic kurze watrobki ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.07, 13:18
      pyszne są kurze wątróbki "sponiewierane" (panierowane). Po
      oczyszczeniu z błonek i osuszeniu w papierowym ręczniku obtaczam w
      mące, otrzepuje z nadmiaru potem w jaku roztrzepanym z odrobiną
      mleka, pieprzu, jak kto lubi chili(jajko ma być na "ostro", a na
      końcu w bułce tartej..smażę krótko na dobrze rozgrzanym oleju
      (wychodzą w środku miękkie nieco różowe, są soczyste i miękkie, jak
      ktoś nie lubi, może smażyć na mniejszym gazie trochę dłużej), solę
      na koniec po usmażeniu..osobno smażę duuużą ilośc cebuli pokrojonej
      w grube piórka i ewentualnie jak mam kwaskowe jabłka, kroje je w
      cząstki obtaczam w majeranku..i też krótko obsmażam, maja byc tylko
      z zewnątrz obsmażone..razem podane z ziemniaczkami,usmażoną cebula i
      jabłkami, surówką z kapusty kiszonej z obowiązkowo wciśnietym
      czosnkiem, z dodatkiem cebuli albo szczypiorku i oliwy, lub sałatką
      z pomidorków..rewelka! Pozatym w sumie dośc szybko się robi..zanim
      ugotuja się ziemniaki..więc ok 0,5 godziny..

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka