Gość: armide IP: *.walecznych.net 14.08.07, 20:51 czy twarog koniecznie musi byc wlasnorecznie robiony i na swiezo czy to jest warunek tego swietnego oryginalnego smaku ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: aya Re: sernik na zimno pascha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.07, 21:01 pewnie wskazane byłoby, żeby był własnej roboty, ale... naprawdę NIE MUSI, jeśli tylko dysponujesz dobrym, gładkim, bez grudek kupionym :) sekret to raczej świeżość wszystkich składników - masła, jaj do tego naturalna wanilia, żadnej żelatyny i innych usztywniaczy! tyle wystarczy, żeby pascha była aksamitna i wyborna w smaku :) a co, naszła cię ochota? :) Odpowiedz Link Zgłoś
winoczerwone Re: sernik na zimno pascha 14.08.07, 21:18 armide, jesli myślisz o tym samym smaku, co ja, to tak - ser do tej paschy trzeba zrobić samemu, ponieważ takiego sera żaden sklep nie sprzedaje - mam na myśli ten ser gotowany z mleka, smietany i żółtek nota bene moim zdaniem to jest jedyny prawdziwy przepis na paschę, wszystkie inne, gdzie uzywa się twarogu, to serniki na zimno, czy jak tam kto chce to nazwać:-) sama wykonalam taką pasche dwukrotnie w życiu, i była boska; to jest jeden z tych przepisów, które wyglądają na bardzo skomplikowane i kapryśne, a realizacja jest nadspodziewanie prosta Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Re: sernik na zimno pascha 14.08.07, 22:15 Zgadzam się z Winem. Zrobienie sera do paschy w domu wymaga tyko cierpliwości (trzeba powoli podgrzewać mleko, żeby się nie przypaliło, i potem długo czekać na ser), nie jakichś wybitnych umiejętności. Odpowiedz Link Zgłoś
x.armide Re: sernik na zimno pascha 15.08.07, 10:46 chodzi mi tu o wzgledy bardziej ekonomiczne kupic tworog bylo by taniej Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Re: sernik na zimno pascha 15.08.07, 13:28 x.armide napisała: > chodzi mi tu o wzgledy bardziej ekonomiczne kupic tworog bylo by taniej. O tym nie pomyślałam. Ale o ile taniej? Spróbuj przeliczyć: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,62970542,62985254,0,2.html?v=2 3 litry mleka, 4 śmietanki, 6 jajek kontra... Hmmm, nie wiem, ile z tego wychodzi twarogu, nigdy nie ważyłam. Pewnie jakoś pomiędzy ćwierć i pół kilo. Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Wino:) 15.08.07, 13:11 Podziel sie po kolezensku dokladnym przepisem na to cudo:)Jest mnostwo roznych-ciekawa jestem twojego:) Odpowiedz Link Zgłoś
wwwww.wineport.pl Re: sernik na zimno pascha 05.11.07, 23:16 jak dla mnie to troche za skomplikowane:( Odpowiedz Link Zgłoś
veeto1 Re: sernik na zimno pascha 15.08.07, 13:07 Sernik na zimno robię wyłącznie z serków homogenizowanych i nie wyobrażam sobie inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
winoczerwone Re: sernik na zimno pascha 15.08.07, 13:43 armide "ser", z którego robi sie prawdziwą (:-)) paschę, nie ma nic wspólnego z twarogiem, nawet konsystencja jest inna, że o składzie i sposobie wykonania nie wspomnę; warto wydac te parę zlotych i się przekonać Fettinia - przepis, z którego ja korzystałam i skorzystam jeszcze nie raz: 1 litr gęstej, niezbyt kwasnej śmietany 1 litr tłustego mleka 5 jajek 25 dag masła 1 szklanka cukru rodzynki, migdały, kandyzowana skórka pomarańczowa, kawalki czekolady itp Mleko zagotować, wlać do niego śmietanę i wbic całe jajka. Pogotować z 5 minut na małym ogniu, aż zaczną się tworzyć grudki i będzie sie oddzielac serwatka. Wlac na sitko wyłozone podwojnie gazą i zostawic do odsączenia na przynajmniej 2 godziny, a najlepiej na cała noc. Masło utrzec z cukrem i dodawać masę serową po łyżce. Dodac bakalie, wylozyc do naczynia i schłodzić. Mozna podzielic na dwie części i do jednej dodać kakao lub stopiona czekoladę. Mozna tez calość ułozyc na krążku biszkoptu, masa jest gęsta i trzyma kształt. A tutaj link do GP, Nobullshit nie tak dawno robiła taką sernikopaschę z bardzo podobnego przepisu: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,62970542,62970542.html?f=777&w=62970542&a=62970542 Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia oo dziekuje pieknie:) 15.08.07, 13:50 Zaraz sobie wydrukuje i pobawie sie w wolnej chwili:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: podciagam watek:) IP: *.it-net.pl 07.03.08, 00:35 W mojej rodzinie z tego przepisu od lat robi sie "sernik na zimno", tzn pasha w tortownicy na herbatnikach, na to jakies owoce i galaretka. Ja zawsze z luboscia wywalalam owoce i galaretke i jadlam sam "serek" z herbatnikami. Od jakiegos czasu robie go sama, a talentem kulinarnym to ja nie jestem;p to jest naprawde bardzo latwe i szybkie ciasto (szybkie w sensie wykonywania przy nim konkretnych czynnosci, bo czeka sie rzeczywiscie dlugo)! Powiem wiecej, ostatnio popelnilam "barbarzynstwo" i maslo ukrecilam z "serkiem" mikserem. Bardzo powoli i dokladnie i wiecie co? smak identyczny. Juz sie nie bede meczyc z kreceniem;d Odpowiedz Link Zgłoś
basia961 Re: podciagam watek:) 07.03.08, 02:52 To z mleka to jest "sernik bez pieczenia" a nie pascha... Przepis na paschę, w rodzinie przechodzący z matki na córkę :))) 2kg tłustego, dobrego sera 10 jajek 20 dkg masła 0,5 kg cukru 2 migdały gorzkie, garść słodkich 10 dkg rodzynek wanilia szklanka śmietany Ser przez sito. Masło utrzeć z cukrem. Do masła dodawać po łyżce sera i po żółtku. Dobrze utrzeć. Dodać śmietanę, pianę z białek, bakalie. Podgrzewać aż zgęstnieje (nie pozwolić wrzeć). Najłatwiej na parze, często mieszać. Zostawić na noc do odcieknięcia. W oryginale paschę wkładało się do odcieknięcia do specjalnej formy. Ja wkładam masę do poszewki na poduszkę, w róg, i wieszam na całą noc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Caroline Re: podciagam watek:) IP: *.rev.stofanet.dk 07.03.08, 07:57 jak zrobic twarozek majac mleko tylko pasteryzowane, kefir i inne polskie produkty sa tu nieznane dziekuje za podpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś