Gość: stsal IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 11.12.01, 17:09 Zostałam uszczęśliwona czarną rzepą. Co można z niej wyczarować? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
muzaaa Re: Czarna rzepa 11.12.01, 17:13 Mozesz wycisnac sok i zrobic sobie maseczke na wlosy, podobno niezle wzmacnia:). Wlasnie, a jak ja przygotowac zeby ja zjesc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryżymałp Re: Czarna rzepa IP: 195.116.167.* 11.12.01, 18:09 muzaaa napisał(a): > Mozesz wycisnac sok i zrobic sobie maseczke na wlosy, podobno niezle > wzmacnia:). I niestety diabelnie śmierdzi w całym mieszkaniu.Błe!!! > Wlasnie, a jak ja przygotowac zeby ja zjesc? Super -surówka z czarnej rzepy a la moja mamusia jest prosta kjak drut: należy zetrzec czarna rzepę ( po obraniu oczywiście) na takiej tartce jak marchewkę do słatki. Startą rzepe wymieszać ze śmietaną. Dla mnie bomba , ma ostry smak ale sie odbija i lepiej po niej nie wybierac sie na romantyczne randki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stsal Re: Czarna rzepa IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 11.12.01, 22:41 Moja mama tez robi z niej surowke, ale jak zauwazyles - smrod jest nieziemski. Mysle, ze rzepe mozna traktowac jako rodzaj broni biologicznej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muzaaa Re: Czarna rzepa IP: *.dialin.buffalo.edu 11.12.01, 23:19 Stsal:) a kto Ci ja podrzucil, no wiesz to rzepe?:) Jakis wrog? Odpowiedz Link Zgłoś
stsal Re: Czarna rzepa 12.12.01, 11:22 Z dobrego serca - mama... Mysle, ze jednak nie chciala mnie ukatrupic wraz z najblizszym otoczeniem :) Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Czarna rzepa 11.12.01, 23:23 1) mozna dodac do gulaszu wolowego na styl irlandzki- marchewki, pietruszka, rzepa,ziemniaczki +miecho i przyprawy. Dusic razem. Zjadac jako danie glowne 2) lubie pokroic rzepke w slupki i chrupac do chlebka z maslem. Jak pisal tworca.... "schrupac by rzepke z kawalkiem chlebka"....;) Odpowiedz Link Zgłoś
stsal Re: Czarna rzepa 12.12.01, 11:26 Dzieki za porade. :) Sprobuje z tym gulaszem, bo jednak na surowo jest dla mnie nie do zjedzenia :( Robilam juz z niej zupe Minestrone i probowalam podawac jako salatke z sosem. Zupa byla calkiem niezla, natomiast jako salatka z sosem (nawet pougotowaniu) zupelnie nie zdala egzaminu. :( A mam jeszcze dwie takie rzepy, plus jeszcze jedna pracowicie pokrojona w kostke i ugotowana (to ta z salatki) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaha Re: Czarna rzepa IP: 194.175.243.* 11.01.02, 16:58 Pysznie smakuje utarta z dodatkiem jednego lub dwóch słodkich jabłek i opakowaniem serka homogenizowanego. Samo zdrowie i pycha!!! Smacznego!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fizia Re: Czarna rzepa IP: 194.129.43.* 06.03.02, 16:02 pyszna kolorowa salatka: ryz, czerwona papryka pokrojona w kostke, ogorek kiszony, surowa marchewka starta na grubej tarce, surowa czarna rzepa starta na grubej tarce, majonez, oliwa, oregano i ewentualnie, co kto lubi (tunczyk, szynka czy inne). Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: Czarna rzepa 07.03.02, 07:36 rzepa + zielony ogórek starte na grubej tarce + serek wiejski lub inny śmietankowy z kubeczka - Odpowiedz Link Zgłoś