Dodaj do ulubionych

Nowa KUCHNIA - normalnie szok w trampkach

30.08.07, 10:29
Kupowałam do tej pory KUCHNIĘ poniekąd z przyzwyczajenia i sentymentu, bo mam każdy egzemplarz od 1go numeru. Odkąd przejęła KUCHNIĘ Agora strasznie tam smęcili, a ostatnio to już wogóle nie było co poczytać, nuda panie, aż się chciało wyjść z kina :)
I wczoraj wbiłam się w szok, bo kupiłam machinalnie, zajrzałam wieczorem a tam SAME FAJNE PRZEPISY!!!!!

Jest fajny artykuł o chlebie wraz z przepisami, bardzo ciekawe kanapki Tessy Caponi, fantastyczne pomysły na gruszki nie tylko na słodko oraz UWAGA! dużo przepisów na najróżnejsze kluski. Są i drożdżowe i grysikowe i ruskie i francuskie i na parze i smażone.
Normalnie miód z benzyną!

Jak macie luźne 7,90 zyla to sobie kupicie, jak nie to piszcie, jaki przepis tu wrzucić (ewentualnie cykne fotke a co).

POlecam ja czyli mazia :PPPP
Obserwuj wątek
    • hossa76 Re: Nowa KUCHNIA - normalnie szok w trampkach 30.08.07, 11:28
      Wrzuć kanapki Tessy!
    • luca28 Re: Nowa KUCHNIA - normalnie szok w trampkach 30.08.07, 14:19
      i te kluski :)
      • johana19 Re: Nowa KUCHNIA - normalnie szok w trampkach 30.08.07, 15:07
        Kluski jaaaaaa... I znowu przytyję, a już tak fajnie mi szło... :P
    • mazia Re: Nowa KUCHNIA - normalnie szok w trampkach 30.08.07, 15:13
      Kobity, wróciłam dopiero co z przedszkola. Zrobię chłopu obiadek, zjemy i wrzuce małe co nieco :)
      Padniecie!
    • mazia Kanapki cz. 1 schiaccata 30.08.07, 16:08
      Najpierw trzeba upiec schiaccate :) (pozdro dla focacciożerców)
      1 kg mąki najlepiej tortowej, 2 saszetki suchych drożdży, 4 łyżeczki soli, szczypta cukru, 1/2 litra letniej wody, 6 lyżek oliwy, gruba sól do posypania.

Mąkę lekko ogrzać, wymieszać z drożdżami, solą i cukrem. Dolać wodę i 5 łyżek oliwy. Wymieszać i wyrobić aż będzie lśniące (w maszynie wystarczy chyba 30 minet), przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
      Po tym czasie rozwałkowac ciasto na 2 placki o grubości 2 cm, położyć na blasze posmarowanej oliwą, w cieście zrobić palcami wgłębienia, posmarować resztą oliwy i posypać solą. Piec około 30 minet w 200 celszjuszach, aż będzie złociste i chrupiące.
      Gotowe można kroić na kawałki i przekrawać jak bułeczki :D

con salame
      1/2 łyżeczki serka śmietankowego z chrzanem, garść rukoli, 5-6 plastrów salami typu węgierskiego.

alla caprese con pesto
      1 łyżeczk apest, pomidor, kilka małych kulek mozzarelli, sól, liście bazylii
      posmarować pesto, ułożyć resztę składników jak w sałatce caprese na przemian :)
    • mazia Kanapki cz.2 tramezzino 30.08.07, 16:16
      inaczej mówiąc sandwicze :)
      potrzebne są do nich kromki dobrego tostowego chleba

tonno e tacchino
      2 kromki chleba, 2 łyżki pasty tuńczykowej, kilka liści czerwonej sałaty, 4 plastry szynki z indyka, kapary, sól, pieprz
      Chleb lekko opiec i posmarować pastą z tuńczyka, obłozyć liśćmi sałaty. Na to szynka, kapary i przyprawy. Przykryć drugą kromką i przekroić na 2 trójkąty.

arlecchino
      2 kromki chleba, 2 łyżki majonezu, 1 "serce" czyliśrodkowe liście zielonej sałaty, 1 filet z piersi kurczaka pieczony lub gotowany, 2 plastry pomidora, 1 jajko na twardo, 1 plaster ementalera, 1 plaster szynki gotowanej, sól, pieprz, uffff :)
      Chleb opiekamy. 1 kromke posmarować łyżką majonezu i posypać drobno pokrojoną sałatą. Na tym ułożyć wartwami cienkie plasterki kurczaka, pomidora, jajka, sera i szynki. Doprawić, polać resztą majonezu, przykryć drugą kromką i znowu ciachnąć na dwa trójkąty.
    • mazia Kluchy 30.08.07, 16:59
      Smażone z kapusty włoskiej

50 dag kapusty, sól, cukier, 15 dag kiełbasy białej parzonej, 8 dag masła lub margaryny, 3/4 szklanki wody, 10 dag mąki, 4-5 jajek, tłuszcz do smażenia, pieprz i curry do smaku.

Kapustę ugotować w osolonej i ocukrzonej wodzie, wyjąć z wody, osączyć, wyciąć głąbi i zmielić wraz z kiełbasą bez skórki. Do zagotowanej wody z masłem wsypać przesianą mąkę i podgrzać, ciągle mieszając, aż ciasto stanie się gładkie i lśniące. Zestawić z ognia, do ostudzonego wbić kolejno jajka, dobrze wyrabiając, aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto połączyć z kapustą, doprawić. 2 łyżkami formować podłużne kluski i wrzucać na silnie rozgrzany tłuszcz tak, aby swobodnie pływały i smażyły na jasnozłoty kolor.

Gotowane na serwecie

4 małe bułki, 1 szklanka mleka, 3 jajka, 20 dag kiełbasy szynkowej, 6-7 dag mąki, sól, gałka, masło, 10 dag boczku

Bułki pokroić w kostkę, zalać mlekiem i odstawić na 30 minut. Nastepnie dodać pokrojone w kostkę mięso i przesianą mąkę. Doprawić do smaku. Zwilżonymi dłońmi uformować niezbyt duże kluski, umaczać w roztopionym maśle. Do płaskiego garnka nalać wody, na brzeg naciagnać mocno płótno lub gazę. Nakładamy kluski, przykrywamy i gotujemy 30 minut na małym ogniu.
      Gotowe polewamy skwarkami z boczku.

Kluski z ryżu
      1/2 szklanki ryżu, 2 jaja, 150 g mąkim 1/2 pęczka natki i koperku, 4 łyżki masła do polania klusek.

Ryż rozgotować, aż stanie się klejący, ostudzić. Dodać jajka, posiekaną zieleninię, następnie mąkę i starannie wyrobić. 2 łyżkami formować kluski i gotować w osolonym wrzątku lub rosole około 10 minut.

Ruskie

15 dag cebuli, tłuszcz do smażenia, 40 dag ugotowanych ziemniaków, 30 dag sera białego, 2 jaja, 3 dag mąki, sól i pieprz, 1,5 dag tłuszczu do gotowania, 10 dag cebuli i 8 dag słoniny do polania.

Cebulę posiekać, podsmażyć, wymieszać ze zmielonymi ziemniakami, serem, jajkami, mąką, doprawić do smaku. łyżką formować podłyżne kluski i wrzucać na osoloną wodę z tłuszczem. Gotowac pod przykryciem.

Grysikowe

20dag kaszy manny, 1 szklanka mleka, 3-4 jajka, 5 dag masła, 20 dag mąki, tłuszcz do gotowania i polania, sól

Kaszę zalać na 30 min. ciepłym mlekiem. Oddzielić żółtka od białek. Masło utzreć z żółtkami, połączyć z kaszą i pianą z białek, przesypując przesianą mąką. Doprawić. Łyżką maczaną w gorącej wodzie kłasść kluski na osolony wrzątek z tłuszczem.

Francuskie z grzybami

5 dag suszonych grzybów, 1/2 pęczka natki, 4 jaja, 4-5 dag masła, 12 dag mąki, sól.

Namoczone i uprzednio ugotowane grzyby pokroić, wymieszać z natką. Oddzielić żółtka od białek, Żółtka utrzeć z masłem, wsypać przesianą mąkę, posolić. Wymieszać delikatnie z pianą z białek i grzybami. Kłaść łyżką na osolony wrzątek. Gotować na małym ogniu pod przykryciem. Podawać natychmiast np. do drobiu.

Drożdżowe

40 dag mąki, 2 dag drożdzy, 1 szklanka mleka, 10 dag naturalnego miodu, 2-3 jajka, 5 dag masła, 2 łyżki białego wytrawnego wina, tluszcz, sól.

Mąkę przesiać. Drożdże rozetrzeć z kilkoma łyżkami mleka, łyżką mąki oraz łyżką miodu i pozostawić do wyrośnięcia. Następnie połączyć z pozostałym mlekiem, mąką, miodem i jajami, dodać sól i dokładnie wyrobić, pod koniec wyrabiania dodać stopione masło i wino. Znowu odstawic do wyrośnięcia. Łyżką kłaść na wrzątek z tłuszczem. Pom ugotowaniu odcedzić i przelać gorącą wodą.

Voila!
      • hossa76 Re: Kluchy 30.08.07, 20:59
        Mazia, dzięki za te cuda! I testuj jak najszybciej! Ja się też
        postaram:D
        • lolcia666 Maziu 30.08.07, 22:30
          czytałaś?
          kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/1,54047,4442310.html
          • mazia Re: Maziu 30.08.07, 22:56
            Czytałam w papierowym wydaniu :)
            Tylko mi kurna nie pisz, że wszystkie te przepisy, które z mozołem przeklepałam, tez tam są?
            Żeby się nie denerwować, nie sprawdziłam :) Kiedyś nie dawali przepisów w netowym wydaniu :/
            • lolcia666 Re: Maziu 30.08.07, 23:12
              to Ci nie napiszę ;-P
              nie, nie wszystkie ;-)
              • mazia Re: Maziu 31.08.07, 09:52
                Zajrzałam dziś :) No, na szczęście nie wszystkie, uffff. Ale i tak się troche napisałam bez sensu :P
                • kaszka13 Re: Maziu 02.09.07, 20:50
                  z Tessa to ja mialam wyklady z historii Wloch :DDDDD i egzamin tez mialam
                  :DDDDDDDDDDD
                  • mazia Re: Maziu 02.09.07, 21:22
                    I co? Taka sama fajna baka jak w tv czy w prasie? Czy jeszcze fajniejsza?

Gdybym była facetem, to bym się z Tessą ożeniła!
                    :PPP

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka