IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 07.07.03, 14:46
Dostałem na urodziny i zupełnie nie mam pojęcia jak go wykorzystywać. Na
razie ugotowałem ziemniaki.
Obserwuj wątek
    • Gość: bruno Re: Szybkowar IP: 217.11.133.* 08.07.03, 08:26
      Nie wyobrażam sobie życia BEZ szybkowara. Robię w nim wszystko, a najlepiej
      wychodzą mięsa i ogólnie potrawy wymagające dłuższego gotowania (fasola,
      kapusta, golonko, flaki). Jak kto lubi, może zabawić się w gotowanie na parze.
      Kilka lat temu wyszła książka z przepisami na szybkowar, korzystam z niej, żeby
      wiedzieć ile czasu wymaga gotowanie danej potrawy, ale wg autorki można robić
      wszystko, nawet potrawy z ryżu (?). Jest to prawdziwa oszczędność czasu np
      pieczeń wołowa tylko 40 min., fasola po bretońsku 1 h. W dodatku nie trzeba
      mieszać, odwracać i hipnotyzować. Po prostu - po kilku chwilach wyłączasz gaz i
      już gotowe.
    • Gość: giga Re: Szybkowar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.03, 08:00
      Gulasz wołowy z szybkowara jest extra.Mięsko soczyste,nie wiórowate.Wrzucasz
      kostki wołowego(polecam wcześniej otoczyć w mące i podsmażyć dla kolorku i
      smaku)cebulkę i inne warzywka(oczywiście woda)przyprawa do gulaszu ,.Zamykasz
      maszynę,30 min. i gotowe,smacznego.Nie zapomnij o soli i pieprzu haha.Do tego
      super pasują buraczki,które możesz wcześniej ugotować również w szybkowarze.PA
    • Gość: babazgaga Re: Szybkowar IP: *.pop.e-wro.net.pl 09.07.03, 17:29
      mięsko, flaczki, fasola sucha i strączkowa, buraczki, marchewka (trzeba uważać
      żeby nie rozgotować) ogólnie wszystko co się gotuje dłużej niż byśmy chcieli
      a jelic chodzi o ryż - wstawia się do szybkowara na tą wkładkę mniejszy
      garnuszek do którego wsypuje się ryż/kaszę z solą i łyżką oleju, wlewa się
      wrzątku do garnuszka (w odpowiedniej proporcji czyli ok 2:1) i między garnuszek
      a szybkowar, i się gotuje
      • Gość: wini3 Re: Szybkowar IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 19.07.03, 15:08
        szybkowary mam od zawsze.
        Wszystkie długo gotujące się potrawy tylko do szybkowara. Pachnące również -
        kompot ma świetny zapach, rosół również.
        Niestety trzeba obchodzić się ostrożnie! mnie przez lata gotowania nic się nie
        wydarzyło ale znam przypadek kiedy szybkowar zdemolował dom. / gotowała się
        kasza!/ Mój roztrzepany mąż nie dochodzi do niego w ogóle - zna ten przypadek.
        Odkąd mam szybkowar nie przypaliłam ani mięsa ani buraczków którymi to zapachami
        zdarzało mi się niepokoić sąsiadów. Świetny gar tylko rozsądnie użytkować.
        • Gość: Lilu Re: Szybkowar IP: *.localdomain / 192.168.1.* 19.07.03, 19:09
          Zgadza sie . Wystarczy szanowac zasady fizyki. Trzeba zawsze pamietac, ze
          cisnienie musi miec ujscie. Z ta kasza to taki sam pomysl, jak z jablkami
          gotowanymi na przetwory. Tak urosly, ze zatkaly zawor bezpieczenstwa i
          nieszczescie gotowe.
          Polecam tak jak przedmowcy. Mieso przede wszystkim sie udaje swietnie.
          Ziemniaczki w 7 minut masz gotowe. Jarzynki na salatke maja niesamowity
          aromat.
          Pozdr.
    • Gość: bruno uszczelka do szybkowara IP: 217.11.133.* 21.07.03, 09:31
      Czy wiecie, gdzie można je kupić? Ta którą mam, zaczyna się kruszyc, wolę mieć
      jedną na zapas.
      • Gość: żona Re: uszczelka do szybkowara IP: 213.17.152.* 22.07.03, 22:06
        mąż gotuje zawsze nóżki na galaretę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka