malange 11.09.07, 00:22 Dzisiaj znalazłam je w sklepie. Mam zamiar je jutro kupić, bo mi nie dają spokoju. Co można pysznego z nich przyrządzić (pomijająć wcinanie "na żywca")? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: malange Re: To jest gotowa sałatka jedzona na "żywca"nt IP: *.domainunused.net 11.09.07, 00:36 To jak wcinanie ogórka kiszonego :) Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Ogórek kiszony a ta sałatka to dwie różne 11.09.07, 10:39 jakości. Powiedzmy, ze owe pomidory stoją wyżej na półce niż ogórki. Nie wiem jak smakują sklepowe ale robione w domu - niebo w gębie wśród sałatek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noel te pomidory są konserwowane IP: 195.116.22.* 11.09.07, 11:47 Tak jak ogórki....w zalewie z octu,cukru i wody (upraszając) noel PS.faktycznie przepyszne, te domowe Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Genialne Noel - poczytaj sobie jeszcze gdzieś 11.09.07, 11:52 dlaczego zielone pomidory muszą odstać w zalewie dobę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malange Re: te pomidory są konserwowane IP: *.domainunused.net 11.09.07, 11:58 Są KISZONE tak jak ogórki. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.serwusowa Re: Zielone kiszone pomidory 11.09.07, 10:15 A czy ktos z forumowiczow taka robi i moze podac przepis? Moja Babcia robila najlepsza na swiecie, teraz nikt w rodzinie nie kultywuje robienia tej salatki (a bylo to jak rytual doslownie), a szkoda... Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Zielone kiszone pomidory 11.09.07, 10:37 Na 1 kg zielonych pomidorów: 10 dag cebuli, 3 dag soli, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy. Zalewa: 0,4 l wody, 0,10 l octu 10%, 10 dag cukru. Pomidory bez plam i uszkodzeń po umyciu pokroić w cienkie krążki. Cebulę również i wymieszać je razem dodając sól i zalewę. Pozostawić je na 24 godziny. Potem zalewę zlać, dodać do niej cukier, kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, liść laurowy i zagotować pod przykryciem. Pomidory z papryką ułożyć w słojach, zalać zalewą i po zamknieciu pasteryzować około 25 min. Do tych pomidorów można równiez dodać paprykę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malange Re: Zielone kiszone pomidory IP: *.domainunused.net 11.09.07, 10:49 Taka sałatka to rozumię :) Ale te sklepowe pomidory są w całości w samej zalewie (tak jak ogórki w beczce)- stąd moje pytanie jak zrobic z nich sałatkę :) Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: W takim razie potraktowałbym je jak 11.09.07, 11:59 składnik każdej (no prawie) sałatki, która w składzie ma marynowane warzywa typu ogórek, papryka a nawet grzyby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieskorzanka Re: W takim razie potraktowałbym je jak IP: *.proszynski.pl 11.09.07, 12:28 Ale ten przepis to nie jest na kiszenie pomidorów! Kiszenie wyglada dokładnie tak jak kiszenie ogórków. Raz zrobiłam i wiecej tego nie powtórzę, dla mnie ohyda. Natomiast kiszone czerwone są niezłe na zupę. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Kiszone pomidory 11.09.07, 13:04 Gość portalu: nieskorzanka napisała: > Ale ten przepis to nie jest na kiszenie pomidorów! > Kiszenie wyglada dokładnie tak jak kiszenie ogórków. Od dwoch lat zainspirowany przez polską Rosjankę kisze czerwone pomidory te podluzne gruntowe dokladnie tak jak ogórki dodaje liscie chrzanu, dębu wiśni kawałeczek surowego imbiru lisc bobkowy kilka ziaren ziela angielskiego ... są bardzo fajne i jem je po prostu na żywca tak jak ogorki. Nie wytrzymaly dluzej niz do Bożego Narodzenia, zreszta zrobilem raptem kilka sloikow. Teraz tez ukisilem raptem 4 sloiki litrowe raczej dla zabawy niz w powaznych zamiarach... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: genny Re: Kiszone pomidory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.07, 19:46 Qubraqu, ja robię ogórki wg przepisu, który nakazuje zalać je gorącą wodą. To dla pomidorów chyba nie jest dobre. Nawet na pewno. Powiedz, prosze , jak robisz, bo nabrałam ochoty Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Kiszone pomidory 12.09.07, 21:00 Gość portalu: genny napisała: > Qubraqu, ja robię ogórki wg przepisu, który nakazuje zalać je > gorącą wodą. To dla pomidorów chyba nie jest dobre. Nawet na > pewno. Powiedz, prosze , jak robisz, bo nabrałam ochoty Wyjsciowym byl nastepujący przepis: "POMIDORY W ZALEWIE" Składniki: - 2 kg niedużych owalnych czerwonych pomidorów gruntowych - 2 liście chrzanu - 2 liście wiśni - 2 liście dębu - 6-8 ząbków czosnku - kawałek korzenia chrzanu - 1/2 łyżeczki ziaren kolendry - kilkanaście ziaren pieprzu - 3-4 ziarna ziela angielskiego - kilka lisci bobkowych - łyżeczka kminku ziarnistego - 2 łodygi kopru włoskiego - 5 łyżek soli niejodowanej - 5 litrów wody Sposób przyrządzania: Połowę liści chrzanu, wiśni, dębu i kopru ułóż na dnie kamiennego garnka. Czosnek obierz z łupinek. Pomidory umyj i razem z czosnkiem włóż do garnka. Chrzan oczyść, pokrój na kawałki i dołóż do ogórków. Resztę kopru i liści ułóż na pomidorach. Wrzuć do garnka kolendrę, pieprz i ziele angielskie oraz liscie bobkowe i kminek. Zagotuj wodę z solą; przestudzoną, ale jeszcze troche ciepłą zalewę wlej do garnka. Przykryj czystym talerzykiem i przyciśnij czymś ciężkim (np. kamieniem). Po 5-7 dniach pomidory są gotowe. Pod wplywem Jacka F. dodalem jeszcze kilka plasterkow surowego imbiru i porada okazala sie bardzo trafna! ten dodatek imbiru stosuje rowniez przy kiszeniu ogorków oraz burakow na zakwas buraczany; a poza tym dodaje platerki surowego imbiru do hernaty kawy kompotu i goracego czystego czerwonego barszczu winnego do popijania jedzenia. Ja kiszę pomidory w litrowych twistach i trzymam je potem w lodowce ale zasadniczo nie robilem wiecej niz 4 sloje; Jutro wlasnie bede kisil nastepną porcję. Jeszcze jedno: po zjedzeniu pomidorow czy ogorkow nie wywalam nalewu ze sloikow tylko dokupuje przez caly czas ogorki kiszone sklepowe (u nas firmy Hanpak) i wkladam je na kilka dni na "dokiszenie smakowe" do sloikow z nalewem; robia sie naprawde znacznie lepsze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: genny Re: Kiszone pomidory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.07, 21:18 Bardzo, bardzo dziękuję. Myślałam wprawdzie o zakiszeniu na zimę, do dłuższego stania, ale zacznę od kiszonych w garnku. Czy będę bardzo męczliwa, jeśli zapytam, jak robisz zakwas buraczany, no, taki na barszcz? Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Kiszone pomidory 12.09.07, 23:35 Gość portalu: genny napisał(a): > Czy będę bardzo męczliwa, jeśli zapytam, jak robisz zakwas > buraczany, no, taki na barszcz? na razie taki link: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=13429671&wv.x=1&v=2&s=0 za chwile popszukam nowszego chyba z tego roku, troche zmodyfikowany; Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Kiszone pomidory 12.09.07, 23:45 Gość portalu: genny napisała: > jak robisz zakwas buraczany, no, taki na barszcz? jeszcze takie linki znalazlem: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? f=77&w=65466070&wv.x=1&v=2&s=0 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? f=77&w=60016252&wv.x=1&v=2&s=0 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? f=77&w=37106440&wv.x=1&v=2&s=0 zwróć uwage na doprawianie barszczu przez Jacka, on jest świetny! smacznego! :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: genny Re: Kiszone pomidory IP: 217.11.129.* 13.09.07, 07:31 Dziękuję. Wprawdzie linki nie działały, ale Twój przepis mi wystarczy. Raz jeszcze dziękuję :-) Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Kiszone pomidory 13.09.07, 17:38 Gość portalu: genny napisała: > Dziękuję. Wprawdzie linki nie działały, ale Twój przepis mi > wystarczy. Raz jeszcze dziękuję :-) Musisz sie zalogowac inaczej nie uda Ci się zreszta jesli chcesz napisz do mnie na priv to Ci odeślę teksty z linkow, ok? Odpowiedz Link Zgłoś
genny1 Re: Kiszone pomidory 13.09.07, 20:44 Qubraku, czy dostałeś mój list? Mam kłopoty z wysłaniem poczty do Ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Kiszone pomidory 14.09.07, 00:24 genny1 napisała: > Qubraku, czy dostałeś mój list? Mam kłopoty z wysłaniem poczty do > Ciebie Odpisalem ale poczta chyba strajkuje; do jutra zatem... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
orangewhatever jeszcze jeden przepis:) 11.09.07, 12:32 fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,67208228,67208228.html :) Odpowiedz Link Zgłoś
karoly Re: Zielone kiszone pomidory 11.09.07, 13:10 moj dziadek kisil pomidory, wlasnie zielone. jak, to juz go niestety, nie zapytam. ale chyba tak, jak ogorki - rozne listki, chrzan, czosnek, papryka. oczywiscie zadnego octu, bo z octem to nie kiszenie. i byly znakomite! nie pamietam tylko, czy mialy etap malosolnych ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evro44 Re: Zielone kiszone pomidory IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.07, 13:35 sałatka z zielonych pomidorów lata 70-te w każdym domu.Nigdy więcej, dla mnie ochyda. Odpowiedz Link Zgłoś
malange Zakupiłam i wklejam fotkę :) 11.09.07, 16:44 O te kiszone pomidory mi chodziło: fotoforum.gazeta.pl/5,3.html?new=1&loadKey=1189521783891 Odpowiedz Link Zgłoś
malange Zły link 11.09.07, 16:46 Mam nadzieje, że ten zadziała :) fotoforum.gazeta.pl/3,0,855409.html Odpowiedz Link Zgłoś
news21 Re: niedzrowe 11.09.07, 19:15 Zielone kiszone pomidory nie sa zbyt zdrowe,można je jadać w umiarkowanych ilościach, np.pod wódeczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ff nie chce psuc apetytu :( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.07, 21:07 nie wiem jak jest z kiszonymi, ale świeże zielone zawieraja solanine czy jakas inna substancje antyzywieniowa, dlatego lepiej jesc je z umiarem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malange Bez przesady :) IP: *.domainunused.net 11.09.07, 21:20 Kupiłam je pierwszy raz bo mnie zaciekawiły. Nie mam zamiaru się nimi objadać :) Odpowiedz Link Zgłoś
dzidka17 Re: Bez przesady :) 11.09.07, 21:31 dzis jest tyle mozliwosci,ze nie powinnas miec z tym problemu.np.mozesz je pokroic w plastry,dodac pare listkow salaty,oliwki,moze byc ser feta i sos winaigrette.zapewniam,ze bedzie pyszna salatka.mozna tez poeksperymentowac z ryba wedzona,cebulka,jajkiem i majonezem.mysle,ze napewno cos fajnego wymyslisz.zycze smacznego i POWODZENIA! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malange Re: Bez przesady :) IP: *.domainunused.net 11.09.07, 21:44 Dziękuję - na pewno poeksperymentuje bo uwielbiam kiszonki :DDD Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Dlatego Noel dostał ode mnie taką odpowiedź 11.09.07, 21:33 jaką dostał i dlatego przez dobę muszą się moczyć w zalewie aby pozbyć się solaniny właśnie. pl.wikipedia.org/wiki/Solanina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noel Re:Dlatego Noel dostał ode mnie taką odpowiedź IP: *.237.spine.pl 11.09.07, 21:42 ;-))) Faktycznie kiszone!Pierwszy raz widzę. Opisywałem wrażenia smakowe z dzieciństwa (te marynowane-konserwowe jak zwał tak zwał). Masz rację banita (tym razem, he he) Pzdr,noel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Zielone kiszone pomidory IP: 213.17.162.* 11.09.07, 21:27 A gdzie w Warszawie mozna kupic to cudo? Chetnie bym sprobowal. Pozdrawiam Adam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malange Re: Zielone kiszone pomidory IP: *.domainunused.net 11.09.07, 21:40 Ja kupiłam w sklepie Albert :))) za całe 2,49 zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K0pytko Ja kiszę wszystkie warzywa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.07, 08:32 Do litrowego słoika wrzucam koper, chrzan, czosnek, liść dębu albo wiśni i upycham po kolei warzywa, które mi wpadną w ręce - ogórek gruntowy, marchew, pietruszkę, por, seler, kalafior, paprykę (słodką i ostrą). Wszystkie warzywa oprócz ogórka kroję na dość spore kawałki, żeby się dobrze układało w słoiku. Słoiki zalewam gorącą solanką (dwie łyżki soli kamiennej na litr wody) i zakręcam słoiki i odstawiam. Nie jest to może jakiś super ekstra dodatek obiadowy, ale zimą super się chrupie takie kwaskowate warzywka (szczególnie lubię kalafior :-). Odpowiedz Link Zgłoś
news21 Re: Ja kiszę wszystkie warzywa 15.09.07, 13:19 Jeśli solanina jest rakotwórcza to może lepiej w ogóle zielone pomidorki sobie odpuścić. Odpowiedz Link Zgłoś