Gość: Dora IP: *.int.warszawa.sint.pl 22.07.03, 13:03 Co mozna fajnego zrobic z czarnych oliwek?? Znacie przepisy na jakas fajna paste??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kaska Re: Czarne oliwki. IP: *.tele2.pl 22.07.03, 15:30 tapenada...... Nie znam przepisu, ale znajdziesz na stronie kulinarnej czarnej oliwki. www.kuchnia.o2.pl/ Byl tam niedawno....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska mam! IP: *.tele2.pl 22.07.03, 15:33 Składniki: - 1 szklanka czarnych, wypestkowanych oliwek, - 2 łyżki kaparów, - mała puszka anchois, - skórka z cytryny, - 1/3 szklanki dobrej oliwy, - 1 łyżka brandy, lub dobrego sosu vinegreete, - musztarda (gruba), - 1 mały ząbek czosnku, - sól i pieprz wedle uznania. Jak przyrządzić? Gdy zebraliśmy już wszystkie składniki, które nie są w naszych domach produktami powszechnymi (kapary, anchois), przystępujemy do działania. 1) Anchois wkładamy do mleka na ok. 30 min., by je nieco odsolić. W tym czasie przygotowujemy zbiornik, w którym będziemy naszą pastę tłuc, miażdżyć i macerować. 2) Oliwki siekamy na mniejsze części, miażdżymy czosnek, dorzucamy kapary. Teraz odsolone i pocięte anchois, brandy, 2 łyżeczki musztardy, nieco skórki i soku z cytryny, połowę oliwy. 3) Miażdżymy i mieszamy dalej. Ilość oliwy regulujemy wg własnego upodobania. 4) Wszystko to zajmuje ok. 20 min. 5) Pastę w zamykanym pojemniku, wkładamy do lodówki na 1 godz. Po tym czasie próbujemy jeszcze raz. Teraz wszystkie smaki powinny się "przegryźć" i dać ostateczny smak. Naprawdę trudno go opisać... Jest bardzo zdecydowany, ostry i esencjonalny. 6) Przygotowujemy grzanki z bagietki lub pieczywa razowego. Jak podawać? Oddzielnie podajemy jeszcze ciepłe grzanki, oddzielnie zimną tapenadę. Każdy nakłada sobie, ile lubi. Smak dopełnia dobre, czerwone wino. A jest on niepowtarzalny i dla wielu osób (dorosłych) stanie się ulubioną przystawką. Uwagi: Proporcje podane w przepisie są zasadnicze. Oczywiście możemy je modyfikować w zależności od naszego upodobania. W okresie świeżych ziół możecie dorzucić oregano, tymianek, lub inne ulubione ziółka. Gotową tapenadę można przechować w lodówce 2 tygodnie. Jak znalazł, gdy wpadnie do was kolega z butelką wina i swymi strapieniami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dora Re: mam! IP: *.int.warszawa.sint.pl 22.07.03, 15:40 Dzieki bardzo!!! Slyszalam o tapenade, ale zapomnialam nazwy i nie moglam jej sobie przypomniec!! A robilas moze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: mam! IP: *.tele2.pl 22.07.03, 15:42 Gość portalu: Dora napisał(a): > Dzieki bardzo!!! > Slyszalam o tapenade, ale zapomnialam nazwy i nie moglam jej sobie przypomniec! > ! > A robilas moze? jak dotad nie robilam, ale przepis brzmi ciekawie. Mysle, ze mozna go zmodyfikowac, moze niekoniecznie musi byc brandy....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hania :o) Re: mam! IP: *.virnxx1.adsl.tele.dk 22.07.03, 15:54 robie dosc czesto ale moja skalda sie z oliwek pietruszki natki (zamiast kaparow) i balsamico (octu z czerwonego wina) bez rybek w zasadzie tak samo jalk w. w. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dora Re: mam! IP: *.int.warszawa.sint.pl 22.07.03, 15:58 Jak mi sie uda zrobic to dam znac i podziele sie wrazeniami!!! Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: Czarne oliwki. 22.07.03, 22:01 1. Zmiksować czarne oliwki z czosnkiem i anchois, dodać odrobinę oliwy i pieprzu. Podawać na grzankach. 2. Czarne oliwki dodaję jeszcze do sałatki z avocado i pomarańczy. Wszystko razem polewa się sosem z oliwy wymieszanej w proporcjach 4/1 z octem balsamico (tzn. na 4 łyżki oliwy 1 łyżka octu). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: Czarne oliwki. IP: 213.25.170.* 23.07.03, 08:25 tapenada - generalnie 15 min roboty i wspaniala przekaseczka do kolacji z winem, pysznym chlebem (najlepiej samemu upieczonym) i serami Kombinacji mnostwo - podstawa oliwki czarne, anchovies i czosnek. Kaparki niekoniecznie, ale dodaja "co nieco" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dora tapenada IP: *.int.warszawa.sint.pl 24.07.03, 10:11 No wiec.... zrobilam tapende. Wyszla bardzo dobra :))) Rzeczywiscie ma bardzo ostry i wyrazisty smak. I zamiast grzanek, pokroilam w grube plastry pomidora (takiego niedojrzalego), i na to rozsmarowalam tapenade :) Polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: tapenada IP: 217.11.134.* 24.07.03, 10:13 a winko do tego bylo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dora Re: tapenada IP: *.int.warszawa.sint.pl 24.07.03, 12:12 Winka nie bylo, bom chora i biore lekarswta :( Ale nastepnym razem na pewno bedzie!!! PS Nastepnym razem chyba sprobuje tez tej pasty z tunczykiem z puszki, bo jakos tak mi pasuja do siebie... Odpowiedz Link Zgłoś