kicior99 27.10.07, 17:43 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wiedzma30 Re: Halloween w kuchni 28.10.07, 02:07 W Kanadzie (Toronto) Helloween to przede wszystkim swieto strachow, duchow. Od 2 m-cy mozna juz kupic dekoracje, kostiumy i slodycze. Slodycze w formie galek ocznych, dyn, strachow, szkieletow itp. Przewaza kolor czarny, pomaranczowy i fioletowy. Oczywiscie slodycze (batoniki, wafelki itp.) sa mniejsze niz te regularne/codzienne za to pakowane w wielgachne opakowania - po 100, 150 szt. Rozdaje sie je dzieciom-przebierancom, ktore chodza jak kolednicy od drzwi do drzwi. Ludzie ustawiaja/zawieszaja przed domami, w ogrodkach przerozne starszaki - wisielcow, duchy, czarownice, urzadzaja sobie w ogrodkach cmentarze z nagrobkami - istne szalenstwo! Oczywiscie dla dzieciakow to fajna zabawa, ale i starsi maja specjalne przebierane-duchowe imprezy. Jednak nie spotkalam sie z tym, zeby byly jakies specjalne potrawy na Helloween - nie liczac oczywiscie stracho-slodyczy. Specjalne potrawy sa przygotowywane na Swieto Dziekczynienia (USA) i Swieto Urodzaju (Kanada). Odpowiedz Link Zgłoś
siostra_pelagia Re: Halloween w kuchni 28.10.07, 06:37 fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,51307305,51543753,0,2.html?v=2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mgd Re: Halloween w kuchni IP: *.tvk.torun.pl 28.10.07, 08:33 Uuuuuu...ohyda ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kicior99 Re: Halloween w kuchni 28.10.07, 09:52 jak znacie jeszcze jakieś kulinarne makabry, to z chęcią obejrzę :) Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: Halloween w kuchni 28.10.07, 21:25 na imprezę hallowinową kumpel zrobił coś ohydnego: do rękawiczek chirurgicznych wlał galaretki, a jak zastygły, rozciął je i wyłożył na stół "obcięte dłonie" - czerwone i zielone (galaretka malinowa i agrestowa?) Paskudny też jest makaron spaghetti zafarbowany na różowo w sałatce (wygląda jak robaki) i jajka sadzone, z narysowaną źrenicą Odpowiedz Link Zgłoś
kicior99 Re: Halloween w kuchni 30.10.07, 12:39 grzechem było nie sfotografować :) Odpowiedz Link Zgłoś
winoczerwone Re: Halloween w kuchni 28.10.07, 13:26 nie obchodzę Halloween, w Polsce to dla mnie tak, jakby zacząc obchodzić świeto Guya Fawkesa np.- ale piszcie więcej, z ciekawościa poczytam jak to jest na świecie kicior świetny jest twoj blog! przyjemnie sie czyta, masz lekkie pióro; przeczytałam wszystko o kuchni (szkoda, ze tak malo), lecę czytac dalej gratulacje:-) Odpowiedz Link Zgłoś
kicior99 Re: Halloween w kuchni 28.10.07, 19:55 :) Dzięki Ja Guya Fawkesa muszę niestety obchodzić bo mieszkam w Bridgwater - o ile ta dziura jest z czegoś znana to właśnie z obchodów Fawkesa a ten cały cyrk będzie mi się toczył pod oknami :( Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: Halloween w kuchni 28.10.07, 21:47 Paluszki z linka powyżej piekłam pierwszy raz w zeszłym roku i chyba w tym też upiekę. Ale kusi mnie bardzo coś takiego: tiny.pl/13sr tyle że nie wiem czy będę w stanie zjeść choć trochę ;) Bardzo mi się podoba ten pomysł z galaretką w rękawiczkach, to też fajne: tiny.pl/13sf :) Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: Halloween w kuchni 28.10.07, 22:09 dorzuce kilka inspiracji:) www.chefkoch.de/rs/s0g116/Halloween-Rezepte.html www.kochmeister.com/kb/103 tiny.pl/136x cioppino.blogs.com/hungrig_in_san_francisco/images/spinneneier_1.jpg www.muffin-welt.de/geburi.jpg www.oetker.de/wga/oetker/file/dnoh-5bmkt4.de.1/halloween_kuchen_thn.jpg www.brandorphin.com/arnold/archives/halloween-thumb.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
kicior99 Re: Halloween w kuchni 29.10.07, 06:57 nie wygląda to zachęcająco a nazwa już obrzydza wszystko... jakiś kącik turpistów się tu zrobił :))) Odpowiedz Link Zgłoś