Gość: Asia IP: *.adsl.xtra.co.nz 08.11.07, 21:07 bede wdzieczna za przepis na dobra zupe rybna i zupe grzybowa, oraz jakies pomysly na potrawy swiateczne, moze mniej tradycyjne ale smaczne i wykwintne Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tadek-niejadek Zupa rybna 08.11.07, 22:47 Asiu! Już dość dawno podawałem i Tobie też proponuję zupę rybną "biednego popa": zacznij od ugotowania dobrego rosołu na warzywach i ćwiartkach kurczaka. Rosół odcedź, zagotuj i kładź do niego po kolei: drobno pokrojone ziemniaki, po chwili rozdrobnioną marchewkę i cebulę, a gdy warzywa będą prawie miękkie dodaj kawałeczki słodkiej ryby. Ryby ma być sporo, z filetów bez ości i przynajmniej trzy rodzaje. Potem tylko pieprz w kulkach, listek, sól do smaku, 20 minut delikatnego gotowania i zupa gotowa. Grzybowe, świąteczne i inne przepisy - na skrzynkę meilową. Ukłony - tn Odpowiedz Link Zgłoś
polcia-kapelusik Re: Zupa rybna, ma ktos przepis na dobra zupe ryb 09.11.07, 11:07 A ja robie taka-sama ja wymyślilam: najpierw bulion-ja robie zawsze na kurczaku i warzywach; na patelni posmazam cebulke,czasem czosnek,potem dodaje ze 3 filety miruny w malych kawalkach,dodaje pomidory z puszki/jak jest lato to swieze i z 5 minut podduszam.Czasem dodaje tez papryke i jesli mam ochote na ostre to papryczke chilli.Wlewam to wszystko do bulionu,chwile sie pogotuje o zipa gotowa:))najlepsza jest nastepnego dnia jak calosc przejdzie aromatem ryby. Do wszystkiego oczywicie natka pietruszki,bazylli lub co kto woli. Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: Zupa rybna, ma ktos przepis na dobra zupe ryb 09.11.07, 11:29 Ja w ten weekend mam zamiast zaatakować przepis portugalski na kociołek rybny (CALDEIRADA). Co prawda sporo przy tym roboty i bardzo wiele składników, ale już się nastawiłam :) Niestety większośc owoców morza będę musiała zastąpić jakimiś rybami, ponieważ na owoce morza jestem niestety uczulona :( www.kuchnia.tv/html/kuchnioteka/przepisy.php?0,0,1559 PORTUGALSKI KOCIOŁEK RYBNY Składniki 6 średniej wielkości posiekanych cebul 8 zmiażdżonych ząbków czosnku 2 duże zielone papryki, pokrojone w paski 75 militrów oliwy kilka łyżek posiekanej natki pietruszki duża szczypta szafranu 450 g ziemniaków, pokrojonych w kostkę 2-3 listki laurowe 12 ziarenek pieprzu 4 duże, soczyste, dojrzałe pomidory, pokrojone drobno 75 mililitrów koncentratu pomidorowego 500 mililitrów białego wytrawnego wina 250 mililitrów wody 450 g kalmarów (oczyszczonych) 25 małych małży 900 g tłustej ryby, jak makrela, miecznik lub tuńczyk 900 g ryby o białym mięsie, jak strzępiel, żabnica lub łupacz (ewentualnie dorsz) 225 g dużych krewetek 24 omułki świeżo mielony czarny pieprz 30 g posiekanej świeżej kolendry Do maczania chleba (niekoniecznie) oliwa i oliwa aromatyzowana truflami przecier z papryczki piri piri Przygotowanie Na małym ogniu smażyć w rondlu cebulę, czosnek i paprykę przez około 10 minut. Następnie zakryć rondel pokrywką i dusić na bardzo małym ogniu prze około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Papryka powinna się rozpadać pod koniec duszenia. Dodać natkę pietruszki, szafran, ziemniaki, listki laurowe, ziarenka pieprzu, pomidory i koncentrat pomidorowy, wlać wino i wodę. Przykryć i gotować 10 minut na małym ogniu. Włożyć pokrojone w paski kalmary i małże, gotować na małym ogniu kolejne 10 minut. Układać warstwami pokrojoną w spore kawałki rybę, krewetki oraz omułki. Nie mieszać, aby ryba się nie rozpadła. Posypać hojnie mielonym pieprzem, zakryć rondel i gotować na małym ogniu przez kolejne 10 minut, aż ryba będzie ugotowana, a małże i omułki się pootwierają. Należy usunąć te, które się nie pootwierały. Delikatnie nalać zupę do głębokich miseczek, uważając, by nie uszkodzić kawałków ryby. Posypać posiekaną kolendrą. Podawać z chlebem. Można też przygotować sos do maczania chleba z oliwy wymieszanej z odrobiną oliwy truflowej oraz podać pastę z papryczki piri piri. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.serwusowa Re: Zupa rybna, ma ktos przepis na dobra zupe ryb 09.11.07, 12:15 Dla mnie najlepsza zupa rybna, to gotowana na karpich glowach. Jesli Cie to nie odstrasza, to skombinuje przepis od mojej Mamy, bo na chwile obecna nie pamietam wszystkich skladnikow. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Podaj adres mailowy to Ci wyślę przepisy. 09.11.07, 12:28 Nie chce mi się wklepywać, za dużo tego. Odpowiedz Link Zgłoś
cien_wiatru Re:Podaj adres mailowy to Ci wyślę przepisy. 09.11.07, 14:11 Ja robie tak : 1-2 podsmazone cebule, podsmazony por - koniecznie na oliwie, nie na oleju lub masle !! - 2-3 marchewki w talarkach wrzucam do garnka , zalewam woda, dodaje plasterek cytryny, listek laurowy, wegete i gotuje do miekkosci. gdy warzywa sa miekkie, wrzucam 2 kawalki lososia i 2 bialej ryby i male opakowanie krewetek. Gotuje przez chwile i gotowe. Doprawiam pieprzem, ostra papryka, czosnkiem, pietruszka lub koperkiem i dodaje jeszcze kupiona w Portugalii kostke rosolowa Knorra z ryby. Odpowiedz Link Zgłoś
paczka111 Re:Podaj adres mailowy to Ci wyślę przepisy. 09.11.07, 14:29 Rybna to rybna, co ma do tego kurczak? Ja rybną robię ze słodkowodnych, nie lubię z morskich. Zwykle biorę łeb i kręgosłup z karpia i po dwie inne rybki, nie za duże - płotki, okonie, karasie, leszcze. Im więcej gatunków, tym lepiej. Na targu rybnym można też kupić łeb szczupaka. Oczy wyłupić, zalać ryby zimną wodą, dodać włoszczyzny z przewagą pietruszki i selera, kawalątek liścia bobkowego, trochę ziela i pieprzu w ziarnkach. I gotować powoli z goodzinę albo i dwie. Przecedzić. Kto ma cierpliwośc, może obrać mięso. Ja robię zwykle czystą, z lanymi kluskami. Jeśli z mięsem, to dodaje trochę ziemniaków i śmietany.Hitem na Kaszubach jest rosół z węgorza, czysty, z koperkiem, ale to droga zupa, bo małe węgorze po 50 zł kg. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jackk3 Re:Podaj adres mailowy to Ci wyślę przepisy. IP: *.ptr.terago.ca 09.11.07, 16:43 Jasne! cala idea zupy rybnej to gotowanie bez 'normalnego' miesa. Inaczej to tylko rosol z rybami. Wywar ugotowany z ryb/skorupiakow, itd. ma zupelnie inny smak. Osobiscie chyba najbardziej lubie zupe bez wywaru, gotuje bardzo krotko. W gotowaniu zupy rybnej najwazniejsze jest stopniowe dodawanie roznych ryb, skorupiakow czy innej drobnicy, gdyz maja calkowity inny czas gotowania. Wymaga to pewnego doswiadczenia. Innego czasu wymaga losos, halibut a innego np. mule, krewetki czy krab. I to tyle. Przepisow sa setki. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: Zupa rybna, ma ktos przepis na dobra zupe ryb 09.11.07, 15:55 Podam ci przepis na zupę rybną po żydowsku, która od nie wiem jak dawna jest gotowana w naszej rodzinie, gotowała ją moja babcia i mama, a teraz gotuje i ja. Przepis: Włoszczyzna, ale bez kapusty włoskiej, dużo cebuli, cukier, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, rodzynki i migdały. To wszystko trzeba gotować razem z łbami karpii, tak długo, że właściwie te głowy się rozlatują. Potem wyciągamy całą jarzynę z wywaru i wkładamy do niego na któtki czas dzwonka karpia. Do zupy dodajemy jeszcze roztarte mleczko z karpia. Podajemy tą zupę na ciepło ze słodką chałką. Życzę smacznego i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anita Re: Zupa rybna, ma ktos przepis na dobra zupe ryb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.07, 17:51 Halaszle klasyczne: 1 kg karpia + 1 kg innych rybek 2 cebule pomidor lub łyżka przecieru 2 papryki czuszka papryka w proszku/słodka i ostra/, sól Zalać zimną wodą łby i ogony oraz cebule i świeże papryki,rozgotować, odcedzić, resztę warzyw przetrzeć.Dodać pastę pomid. /jeśli nie gotowaliśmy pomidora/, paprykę w proszku, czuszkę. Na wrzący wywar wrzucić filety z ryb i gotować dość mocno ok 10 min.Solimy, można udekorować zupę pokrojoną w cieniutkie paseczki czuszką. Wg cisańskiej szkoły ryby wkładamy do zimnej wody, na 1 kg głów i ogonów - 2 l wody, w drugim garnku gotuje się wywar cebulowy 1:1,5 czyli 1kg cebuli na 1,5 l wody, bo ryby z Cisy mają ostry, rzeczny smak. Po balatońsku bazę gotuje się 4 godz.odcedza i 20 min. gotuje się posolone filety.Podobno rybacy wypływający na nocny połów na Balaton wrzucali rybie resztki z dziennego połowu, dodawali cebulę i paprykę, zarzucali sieci i szli spać.Dyżurny dokładał drewna do ognia, żeby się cały czas paliło pod kociołkiem.Gdy nad ranem wyciągali sieci zupa była gotowa, dokładali już tylko filety z nocnego połowu. Natomiast ryby z Dunaju są tak dobre, że nie trzeba osobno gotować wywarów i dodaje się niewiele cebuli.Ryby /2 kg/ kroi się na duze kawałki, soli smaruje pastą pomidorową, okłada krążkami cebuli i trzyma w chłodnym miejscu 1 godz.Po tym czasie zalewa się zimną wodą, po pierwszym wrzeniu dodaje połowę papryki w pr..Gotuje na ostrym ogniu 1/2 godz.i dodaje drugą porcję papryki w pr.Cedzakiem wyławia się kawałki ryby i zalewa wywarem.Po balatońsku serwuje się do zupy dodatkowo kluseczki domowe. Czyli różne techniki gotowania w różnych rejonach. I jeszcze jedna uwaga:trzeba dokładnie usunąć ostatni krąg przy oddzielaniu głowy ryby od tułowia, bo w nim tkwi gorycz. Wigilijna grzybowa: 5 dag suszonych prawdziwków zalać 1 l wody zimnej, zagotować dodać włoszczyznę, ziarenka pieprzu, sól,gotować 1/2 godz.Odcedzić, dodać pokrajane grzyby,oddzielnie ugotować łazanki lub inne kluseczki. Odpowiedz Link Zgłoś
paczka111 Re: Zupa rybna, ma ktos przepis na dobra zupe ryb 10.11.07, 09:28 Cudny przepis Odpowiedz Link Zgłoś