Gość: Asia IP: *.a2000.nl 30.07.03, 21:31 Mam sredniej wielkosci dwa kabaczki. Musze jutro cos z nich upichcic tylko dla siebie. cos lekkiego, smacznego i szybkiego :) Macie jakies pomysly?? Pozdrowionka, Asia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Asia Re: Cos lekkiego z kabaczkow IP: *.a2000.nl 30.07.03, 21:51 Znalazlam juz sporo roznych przepisow na forum, ale moze macie jeszcze jakies inne pomysly Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madrilena Re: Cos lekkiego z kabaczkow IP: *.w81-50.abo.wanadoo.fr 30.07.03, 21:54 tym daniem szpikuje niemalze codziennie moja rodzinke, gdyz kabaczki niebywale obrodzily nam w ogrodku:-)) - rozkrajam kabaczka wzdluz na dwie czesci - wypatraszam go z ziarenek - w te rowki po wypatroszeniu, nakladam farsz z miesa cos 'mikstura' à la kotlety mielone - wkladam do piekarnika na 30min. (okres pieczenia nalezy dostosowac do ilosci nalozonego farszu) - danie przepyszne:-)) mozna dorzucic odrobinke wody do naczynia, w ktorym bedzie sie pieklo te kabaczki z miesem inny przepis kroimy kabaczka na plasterki (ok. 1cm grubosci)otaczamy je w mace, zoltku, bulce tartej i na olej - na patelnie :-)) to takie oszukane kotlety schab.... nie, nie:-)) kotlety kabaczkowe bon appétit ! smacznego ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Re: Cos lekkiego z kabaczkow IP: *.tvswiecie.com.pl 30.07.03, 22:09 Na godzinkę przed podaniem: - kabaczki, cukinie, patisony...obierać ze skórki, - pokroić na centymetrowe plastry, - lekko posolić i popieprzyć z obu stron, - ułożyć plastry w durszlaku, - po godzinie każdy plaster panierować w mące, - obsmażać w oleju by się przyrumieniły. Dla każdego konsumenta przewidzieć conajmniej po 5 plasterków. Życzę smacznego na piątkowy obiad, jeśli jesteś wierzącą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madrilena Re: Cos lekkiego z kabaczkow IP: *.w81-50.abo.wanadoo.fr 30.07.03, 22:05 Gość portalu: Asia napisał(a): > Znalazlam juz sporo roznych przepisow na forum, ale moze macie jeszcze >jakies inne pomysly Asiu, zaintrygowalas mnie tymi "innymi" przepisami na kabaczkowe potrawy. Ze mnie okropny antytalent komputerowy, stad nawet nie wiem jak szukac tych przepisow:-(( Bylabym wdzieczna jesli wkleilabys do tego watku kilka receptur, godnych Twojej uwagi :-) z gory dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Cos lekkiego z kabaczkow IP: *.a2000.nl 31.07.03, 11:13 A nie ma sprawy, ja znalazlam takie interesujace: 1.Kabaczek - pyszny albo pokrojony w kostkę i duszony w pomidorach z ziołami, czosnkiem i cebulką (tak samo można przyrządzać cukinię). Albo wypatroszony i zapiekany z nadzieniem np. z kurek. Cukinię można jeszcze smażyć w cieście, albo podawać smażoną na patelni z sosem z jogurtu i z czosnku. Bakłażana również można nadziewać mięsem / kurkami / pomidorami i mozarellą albo smażyć czy grillować i podawać z sosem jogurtowo czosnkowym. Można też z bakłażana robić lasagne z mięsem, tzn. zamiast makaronu używać smażonego lub pieczonego bakłażana, przekładać warstwami duszonego mielonego mięsa (z dodatkiem cebulki, czosnku, oregano, bazylii i pieprzu) i zapiekać z sosem z pomidorów pod mozarellą. Poza tym można bakłażana, cukinię i paprykę upiec / zgrillować i zalać mieszanką oliwy, octu balsamico i czosnku. Zostawić na noc w lodówce. Następnego dnia - mmmmmm.... 2. Francuzi mają na to swoją nazwę, ale jest o wiele bardziej skomplikowana od przepisu: Papryki (raczej bez skórek) pomidory (też sparzone i obrane) kabaczki (bez pestek) cukinie (bez skórek) cebula (obrana ;)) bakłażan czosnek przyprawy : sół, pieprz, gorczyca, jałowiec, kolendra, ziele angielskie, liść laurowy Wszystko pokrajać w kostkę, rzucić na gorący tłuszcz; dusić z godzinkę. Poczekać, aż sos odparuje i całość zrobi się dość gęsta. 3.Placki z cukini. Potrzeba: 3,4 młode cukinie, lub troszkę starsze, jakie się trafi dwa jajka 3/4 szklanki mąki woda cukier,sól, pieprz Przygotowanie: Cukinie obieramy, te które mają w środku dużo nasionek, to wydrązamy (dla ułatwienie przekroić na pół). Potem ścieramy je na tarce. Dodajemy jajka, mąkę i przyprawiamy do smaczku. Wszystko mieszamy, aż masa będzie w miarę gładka. Nie może być za bardzo lejąca, więc w razie czego dodajemy mąki, albo wody jeśli zbyt zbita. Na patelni podgrzewamy olej i nakładamy łyżką placuszki, aż sięzrobiąna złoto. Można jeść z kaczapem albo sukrem, jak kto woli. Smacznego. Narazie tyle. Czesc sie powtarza. Ja robie ala leczo z kabaczkiem. Kabaczek, cebulka, pieczarki, kielbasa, moze byc jakies mieso, papryka, pomidor, ogorek. Wszystko razem uduszone, przyprawione dosyc ostro. Moze byc z sosem pomidorowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarlina Re: Cos lekkiego z kabaczkow IP: *.acn.waw.pl 31.07.03, 12:06 wszystko sie zgadza.znam z autopsji te potrawy i zajada sie nimi cala rodzina.ja np.zamiast farszu z mięsa daje puszke tunczyka,ryz,swierza bazylie i pomidory.jak postoi w lodowce i sie przemaseruje nadziewam cukinie(mam duzo z dzialki)lub kabaczek Odpowiedz Link Zgłoś