Dodaj do ulubionych

Ciacho z kaszką manną

31.07.03, 11:05
Witam,
poszukuję ciasta z kaszą manną. Takie ciacho skłdające się z dwóch placków,
przełożonych masą z kaszką manną.... uwielbiam...
czy ktoś ma przepis i będzie tak uprzejmy, zeby mi go dać?

Dzięki,
Kasia
Obserwuj wątek
    • Gość: lola Re: Ciacho z kaszką manną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.03, 11:10
      kasia1303 napisała:

> Witam,
      > poszukuję ciasta z kaszą manną. Takie ciacho skłdające się z dwóch placków,
      > przełożonych masą z kaszką manną.... uwielbiam...
      > czy ktoś ma przepis i będzie tak uprzejmy, zeby mi go dać?
      >
      > Dzięki,
      > Kasia

Własnie ostatnio jadłam, przepis musze wydobyc od mamy, odpisze jak tylko
      zdobede. Masz na mysli takie placki które musza "dojrzewac" ze 2 tygodnie
      zeby "skruszały"?
    • Gość: kasia1303 Re: Ciacho z kaszką manną IP: 80.77.99.* 31.07.03, 11:36
      Lola, szczerze powiem, że nie wiem, czy to ciasto, które jadłam, było z placków
      dojrzewających przez dwa tygodnie??? Ale dawaj, co masz....

Kasia
      • Gość: lola Re: Ciacho z kaszką manną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.03, 16:01
        Gość portalu: kasia1303 napisał(a):

> Lola, szczerze powiem, że nie wiem, czy to ciasto, które jadłam, było z
        placków
        >
        > dojrzewających przez dwa tygodnie??? Ale dawaj, co masz....
        >
        > Kasia

Wieczorem bedzie wiecej, teraz tylko sygnalizuje ze piecze sie 3 placki z
        przyprawą piernikowa, nastepnie czeka 2 tygodnie az zmieknie troche, przekłada
        kremem, polewa czekolada i na drugi dzien sie w koncu JEEEEE.
        Nazywa sie bodajze "spod kamienia"
        • Gość: hgi Re: Ciacho z kaszką manną IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 31.07.03, 18:27
          krem z grysiku czyli kasza manna;
          1,5 szlanki mleka,4 lyzeczki kopiaste grysiku,ugotowac na gesto,na koncu dodac
          3/4-1szkl.cukru i zagotowac.do goracego grysiku dodac 2szkl.kokosu,wysudzic.
          1kostke masla rozmiksowac i dodac ostudzona mase,wymieszac.
    • Gość: lola Re: Ciacho z kaszką manną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.03, 20:05
      Tak jak mówiłam podaje przepis:
      ciasto:
      -4 szkl. mąki
      -1/2 szkl. miodu
      -1/2 szkl. cukru pudru
      -2 jajka
      - 1/2 kostki margaryny
      -1 łyżeczka sody
      -przyprawa korzenna

Całosc zagniesc, zrobic kule i schłodzic co najmniej 2 godz.
      Podzielic na 3, rozwałkowac i piec kazdy placek osobno jakies 15 min.
      Zostawic, im dłuzej tym lepiej, tydzien, dwa, az zmieknie i przełozyc masa

-1 l mleka
      - 6 czubatych łyzek kaszy manny
      -1/2 szkl. cukru
      Razem zagotowac, mieszac.
      wystudzic i zmiksowac z kostka masła , dodac aromat- migdał, rum lub arak.
      Po przełozeniu polac polewa czekoladowa, do lodówki i na drugi dzien jesc.
      Mozna udekorowac orzechami, migdałami, wiórkami, choc niekoniecznie bo i tak
      pychotka.
    • Gość: kasia1303 Re: Ciacho z kaszką manną IP: 80.77.99.* 01.08.03, 09:17
      Lola,
      dzięki, dzięki, dzięki. dzisiaj robię ciasto!!!! Tylko jak ja wytrzymam te 2
      tygodnie? Jak poleży kilka dni to będzie mniej smaczne? I gdzie to upieczone
      ciato ma leżeć? Taki upał to chyba musi w lodówce?

Pozdrawiam serdecznie i wielkie podziękowania dla Twojej mamy.
      Kasia
      • Gość: lola Re: Ciacho z kaszką manną IP: korbank:* / 10.0.0.* 01.08.03, 14:49
        Gość portalu: kasia1303 napisał(a):

> Lola,
        > dzięki, dzięki, dzięki. dzisiaj robię ciasto!!!! Tylko jak ja wytrzymam te 2
        > tygodnie? Jak poleży kilka dni to będzie mniej smaczne? I gdzie to upieczone
        > ciato ma leżeć? Taki upał to chyba musi w lodówce?
        >
        > Pozdrawiam serdecznie i wielkie podziękowania dla Twojej mamy.
        > Kasia

Lezy w temp. pokojowej, nic mu sie nie stanie, to tak jak piernik, moze
        rzeczywiscie nie trzeba na siłe tyle czekac, po prostu sprawdzaj co dzien czy
        zmiekło, bo o to tu chodzi, chociaz mama twierdzi ze lepiej poczekac (moze zrób
        od razu 6 placków, 3 przełóz szybciej a 3 niech dojrzewają). Wazne by choc 1
        dzien polezało z masa, wiec nie jedz od razu po przełozeniu, no chyba ze
        aaaaaaaabsolutnie musisz. Napisz jak ci wyszło, pozdr. lola
        • Gość: Aneta Re: Ciacho z kaszką manną IP: hpcache:* 01.08.03, 15:40
          Ja mam przepis na tzw. ciasto czeskie lub rudzielec jak kto woli. Też jest
          piernikowe ale nie musi leżeć dwa tygodnie.

Ciasto:
          -7 dag miodu
          -7 dag masła
          -4 łyżki mleka
          -20 dag cukru
          zagotować i przestudzić.
          Dodać 60 dag mąki, 2 jajka, łyżeczkę sody i łyżeczkę proszku do pieczenia.
          Zagnieść.

Upiec z tego 3 złote placki (dość cienkie) na blaszce ok. 25x40 cm. Po prostu
          ciastem wylepia sie lekko natłuszczoną blaszkę i piecze się ok 15 min.

Krem:
          Zagotować 3 szkl. mleka z 1/3 kostki masła i cukrem waniliowym oraz niepełna
          szklanką cukru. gdy się zagotuje wsypać 4 duże garście kaszy mannej i gotować
          na wolnym ogniu az zgęstnieje. Przełożyć placki gorącym kremem i polać
          czekoladą. Rewelacja już na drugi dzień.
          • Gość: iza Re: Ciacho z kaszką manną IP: *.akk.net.pl 01.08.03, 16:41
            Oczywiście, że jak przełożysz placki kremem, to na drugi dzień masz pyszne
            ciasto.Po co czekać dwa tygodnie...U mnie to ciasto nosi nazwę góralski
            przekładaniec.
            • Gość: lola Re: Ciacho z kaszką manną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.03, 17:35
              Gość portalu: iza napisał(a):

> Oczywiście, że jak przełożysz placki kremem, to na drugi dzień masz pyszne
              > ciasto.Po co czekać dwa tygodnie...U mnie to ciasto nosi nazwę góralski
              > przekładaniec.

Mysle ze jakis sens jest, gdyby nie to nikt by tego nie wymagał. Nie jest
              odkrywczym fakt ze masa spowoduje zmiekczenie ciasta, ale to zapewne chodzi o
              nabranie odpowiedniego smaku. Moze chodzi o uzyte przyprawy korzenne? Trudno
              mi sie wypowiedziec, bo ja raczej ciast nie pieke, natomiast moja mama i
              owszem, wiec sie na tym zna.
              Ale to juz jak kto woli.
    • Gość: Lilu Re: Ciacho z kaszką manną IP: *.miechow.com / 192.168.1.* 03.08.03, 20:59
      Witajcie
      Tez robie to ciasto. Po przelozeniu masa, ciasto musi polezec, zeby nasiaklo
      wilgocia. Nie trzeba czekac 2 tygodnie po upieczeniu, bo jest inny sposob
      na szybkie namokniecie plackow.
      Sprzedaje:
      Przed przelozeniem plackow kazdy polac mlekiem, sporo polewac i nie przejmowac
      sie, ze mleko plywa chwile po wierzchu.
      Kupujecie?

Podrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka