kasia1303 31.07.03, 11:05 Witam, poszukuję ciasta z kaszą manną. Takie ciacho skłdające się z dwóch placków, przełożonych masą z kaszką manną.... uwielbiam... czy ktoś ma przepis i będzie tak uprzejmy, zeby mi go dać? Dzięki, Kasia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: lola Re: Ciacho z kaszką manną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.03, 11:10 kasia1303 napisała: > Witam, > poszukuję ciasta z kaszą manną. Takie ciacho skłdające się z dwóch placków, > przełożonych masą z kaszką manną.... uwielbiam... > czy ktoś ma przepis i będzie tak uprzejmy, zeby mi go dać? > > Dzięki, > Kasia Własnie ostatnio jadłam, przepis musze wydobyc od mamy, odpisze jak tylko zdobede. Masz na mysli takie placki które musza "dojrzewac" ze 2 tygodnie zeby "skruszały"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia1303 Re: Ciacho z kaszką manną IP: 80.77.99.* 31.07.03, 11:36 Lola, szczerze powiem, że nie wiem, czy to ciasto, które jadłam, było z placków dojrzewających przez dwa tygodnie??? Ale dawaj, co masz.... Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: Ciacho z kaszką manną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.03, 16:01 Gość portalu: kasia1303 napisał(a): > Lola, szczerze powiem, że nie wiem, czy to ciasto, które jadłam, było z placków > > dojrzewających przez dwa tygodnie??? Ale dawaj, co masz.... > > Kasia Wieczorem bedzie wiecej, teraz tylko sygnalizuje ze piecze sie 3 placki z przyprawą piernikowa, nastepnie czeka 2 tygodnie az zmieknie troche, przekłada kremem, polewa czekolada i na drugi dzien sie w koncu JEEEEE. Nazywa sie bodajze "spod kamienia" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hgi Re: Ciacho z kaszką manną IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 31.07.03, 18:27 krem z grysiku czyli kasza manna; 1,5 szlanki mleka,4 lyzeczki kopiaste grysiku,ugotowac na gesto,na koncu dodac 3/4-1szkl.cukru i zagotowac.do goracego grysiku dodac 2szkl.kokosu,wysudzic. 1kostke masla rozmiksowac i dodac ostudzona mase,wymieszac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: Ciacho z kaszką manną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.03, 20:05 Tak jak mówiłam podaje przepis: ciasto: -4 szkl. mąki -1/2 szkl. miodu -1/2 szkl. cukru pudru -2 jajka - 1/2 kostki margaryny -1 łyżeczka sody -przyprawa korzenna Całosc zagniesc, zrobic kule i schłodzic co najmniej 2 godz. Podzielic na 3, rozwałkowac i piec kazdy placek osobno jakies 15 min. Zostawic, im dłuzej tym lepiej, tydzien, dwa, az zmieknie i przełozyc masa -1 l mleka - 6 czubatych łyzek kaszy manny -1/2 szkl. cukru Razem zagotowac, mieszac. wystudzic i zmiksowac z kostka masła , dodac aromat- migdał, rum lub arak. Po przełozeniu polac polewa czekoladowa, do lodówki i na drugi dzien jesc. Mozna udekorowac orzechami, migdałami, wiórkami, choc niekoniecznie bo i tak pychotka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia1303 Re: Ciacho z kaszką manną IP: 80.77.99.* 01.08.03, 09:17 Lola, dzięki, dzięki, dzięki. dzisiaj robię ciasto!!!! Tylko jak ja wytrzymam te 2 tygodnie? Jak poleży kilka dni to będzie mniej smaczne? I gdzie to upieczone ciato ma leżeć? Taki upał to chyba musi w lodówce? Pozdrawiam serdecznie i wielkie podziękowania dla Twojej mamy. Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: Ciacho z kaszką manną IP: korbank:* / 10.0.0.* 01.08.03, 14:49 Gość portalu: kasia1303 napisał(a): > Lola, > dzięki, dzięki, dzięki. dzisiaj robię ciasto!!!! Tylko jak ja wytrzymam te 2 > tygodnie? Jak poleży kilka dni to będzie mniej smaczne? I gdzie to upieczone > ciato ma leżeć? Taki upał to chyba musi w lodówce? > > Pozdrawiam serdecznie i wielkie podziękowania dla Twojej mamy. > Kasia Lezy w temp. pokojowej, nic mu sie nie stanie, to tak jak piernik, moze rzeczywiscie nie trzeba na siłe tyle czekac, po prostu sprawdzaj co dzien czy zmiekło, bo o to tu chodzi, chociaz mama twierdzi ze lepiej poczekac (moze zrób od razu 6 placków, 3 przełóz szybciej a 3 niech dojrzewają). Wazne by choc 1 dzien polezało z masa, wiec nie jedz od razu po przełozeniu, no chyba ze aaaaaaaabsolutnie musisz. Napisz jak ci wyszło, pozdr. lola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: Ciacho z kaszką manną IP: hpcache:* 01.08.03, 15:40 Ja mam przepis na tzw. ciasto czeskie lub rudzielec jak kto woli. Też jest piernikowe ale nie musi leżeć dwa tygodnie. Ciasto: -7 dag miodu -7 dag masła -4 łyżki mleka -20 dag cukru zagotować i przestudzić. Dodać 60 dag mąki, 2 jajka, łyżeczkę sody i łyżeczkę proszku do pieczenia. Zagnieść. Upiec z tego 3 złote placki (dość cienkie) na blaszce ok. 25x40 cm. Po prostu ciastem wylepia sie lekko natłuszczoną blaszkę i piecze się ok 15 min. Krem: Zagotować 3 szkl. mleka z 1/3 kostki masła i cukrem waniliowym oraz niepełna szklanką cukru. gdy się zagotuje wsypać 4 duże garście kaszy mannej i gotować na wolnym ogniu az zgęstnieje. Przełożyć placki gorącym kremem i polać czekoladą. Rewelacja już na drugi dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza Re: Ciacho z kaszką manną IP: *.akk.net.pl 01.08.03, 16:41 Oczywiście, że jak przełożysz placki kremem, to na drugi dzień masz pyszne ciasto.Po co czekać dwa tygodnie...U mnie to ciasto nosi nazwę góralski przekładaniec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: Ciacho z kaszką manną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.03, 17:35 Gość portalu: iza napisał(a): > Oczywiście, że jak przełożysz placki kremem, to na drugi dzień masz pyszne > ciasto.Po co czekać dwa tygodnie...U mnie to ciasto nosi nazwę góralski > przekładaniec. Mysle ze jakis sens jest, gdyby nie to nikt by tego nie wymagał. Nie jest odkrywczym fakt ze masa spowoduje zmiekczenie ciasta, ale to zapewne chodzi o nabranie odpowiedniego smaku. Moze chodzi o uzyte przyprawy korzenne? Trudno mi sie wypowiedziec, bo ja raczej ciast nie pieke, natomiast moja mama i owszem, wiec sie na tym zna. Ale to juz jak kto woli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lilu Re: Ciacho z kaszką manną IP: *.miechow.com / 192.168.1.* 03.08.03, 20:59 Witajcie Tez robie to ciasto. Po przelozeniu masa, ciasto musi polezec, zeby nasiaklo wilgocia. Nie trzeba czekac 2 tygodnie po upieczeniu, bo jest inny sposob na szybkie namokniecie plackow. Sprzedaje: Przed przelozeniem plackow kazdy polac mlekiem, sporo polewac i nie przejmowac sie, ze mleko plywa chwile po wierzchu. Kupujecie? Podrawiam Odpowiedz Link Zgłoś