Dodaj do ulubionych

Co na Sylwestra ze znajomymi w domu?

20.12.01, 13:03
Obserwuj wątek
    • Gość: Hania Re: Co na Sylwestra ze znajomymi w domu? IP: 195.217.253.* 20.12.01, 14:26
      Zalezy ile osob. Jesli do 6, to moze fondue, ale wymaga kupna sprzetu. Jesli
      wiecej osob, to moze rozmaite zakaski, typu warzywka a do nich rozne sosy na
      bazie jogurtu (dipy), a na cieplo np. risotto albo bigos - cos, co mozna
      ugotowac w duzym garze i co kazdy bedzie mogl bez trudu spalaszowac nawet na
      stojaco. Chyba, ze dysponujesz sala jadalna na co najmniej 20 osob ;)
      Jesli chcesz jakies pzrepisy na powyzsze tematy, daj znac.
      Pozdrawiam,
      Hania
      • Gość: stsal Re: Co na Sylwestra ze znajomymi w domu? IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 29.12.01, 02:14
        Hej!
        Wprawdzie wybieram się Sylwestra, ale będzie to impreza skłądkowa, w gronie
        zajomych, gdzie każdy coś przyniesie. Jakbyś mogła podzielić się kilkoma
        przepisami na wydajne dania, które mozna społaszować niekoniecznie siadajac do
        stołu, będę Ci ogromnie wdzieczna :)
      • Gość: jeruba Re: Co na Sylwestra ze znajomymi w domu? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 18.01.02, 14:10
        Wpadnij na Gotowanie to Sztuka! Oni tam mają sporo przepisów na karnawał w domu
        w gronei przyjaciół.
        www.mniammniam.pl
        a żeby było prościej fajny przepis podaję adres wprost:
        www.mniammniam.pl/przystawki/prz19.html
        Pozdrawiam,
        jeruba
    • Gość: AGA Re: Co na Sylwestra ze znajomymi w domu? IP: *.*.*.* 27.12.01, 13:35
      Mam super smaczne i tanie danie:

10 bułek wroclawskich
      30 dag pieczarek
      1 duża cebula
      40 dag sera mozarella
      pieprz ziołowy
      mleko

Bułki przekroić na pół, wydrążyć miąższ, włozyć do miski i zalać mlekiem.
      Pieczarki zetzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę pokroić w kostke i podsmażyć
      na ojeju lub oliwie, dodać pieczarki, wymieszać, dodać miąższ z bułek (troche
      odcisnąć)posolić, popieprzyć, spróbować czy smak jest w porzędku, posmażyć
      trochę. Do wydrążonych bułek nakładać farsz, posypać tartym serem, włożyć do
      nagrzanego pikarnika (150 stopni C) Jeśli ser ładnie się rozpuści i odrobine
      zarumieni są gotowe. Można podać osobno ketchup, albo posypać papryką, można
      dodać też szynkę lub kiełbasę jak ktoś lubi z mięskiem. Myślę że do
      podstawowego przepisu mozna dodawać jeszcze inne rzeczy jak np, papryka świeża
      itp. Zyczę smacznego i udanej zabawy
      pozdr. AGA
      • Gość: daag Re: Co na Sylwestra ze znajomymi w domu? IP: *.*.*.* 29.12.01, 19:21
        no a co zrobić z mlekiem w misce?

daag@pf.pl
        • kasiulek Re: Co na Sylwestra ze znajomymi w domu? 10.01.02, 15:45
          Mleko dac do wypicia psu:)))))
          • Gość: Kim Re: Co na Sylwestra ze znajomymi w domu? IP: 213.77.91.* 14.01.02, 13:02
            Moja potrawa na każdą okazję - sałatka grecka i gorące bagietki z masłem
            ziołowym. Mało pracy, dużo radości.
            • Gość: Aga Re: Co na Sylwestra ze znajomymi w domu? IP: *.bratniak.krakow.pl 14.01.02, 15:44
              Gość portalu: Kim napisał(a):

> Moja potrawa na każdą okazję - sałatka grecka i gorące bagietki z masłem
              > ziołowym. Mało pracy, dużo radości.

Czy mogłabyś podać mi przepis na sałatkę grecką?
              Z góry dzięki
              • roseanne salatka grecka 14.01.02, 16:21
                glowka salaty
                zielone oliwki, takie nadziewane
                czarne oliwki- plasterki, ale mogo tez byc cale z pestka
                cebula- plasterki
                czosnek (2 zabki)- plasterki
                papryka- plasterki
                pomidor- czastki
                ser Feta lub Solan- kosteczki
                wymieszac, doprawic oliwa, octem, pieprzem i sola
                proporcje nie wazne.
              • Gość: Kim Re: Co na Sylwestra ze znajomymi w domu? IP: 213.77.91.* 14.01.02, 16:41
                Klasyczna sałatka grecka jest bez sałaty. Ja daję pomidory, wyciśnięty czosnek,
                ogórki, oliwki, paprykę, czerwoną cebulkę, świeże oregano i odrobinę oliwy.
                Pycha!! Polecam!
                • kasiulek Re: Co na Sylwestra ze znajomymi w domu? 16.01.02, 15:50
                  Klasyczna salatka grecka jest bez czosnku, tylko z cebula czerwona
                  • Gość: Kim Re: Co na Sylwestra ze znajomymi w domu? IP: 213.77.91.* 16.01.02, 16:23
                    Oooo, tego nie wiedziałam. W mojej podobno oryginalnej książce kucharskiej jest
                    z czosnkiem! I co tu robić??
                    • Gość: dafne Re: Co na Sylwestra ze znajomymi w domu? IP: 192.168.1.* / *.dami-rz.pl 16.01.02, 19:23
                      Ja też nie dodaję czosnku,chociaż książka Kuchnie świata to sugeruje.Uwielbiam
                      tę sałatkę, ale w sezonie pysznych pomidorów, bo teraz są one bez smaku."Moja"
                      sałatka grecka składa się z pomidorów,czerwonej papryki,ogórków,oliwek
                      zielonych i czarnych(te ostatnie ze względów estetycznych),cebuli(choć
                      oryginalny przepis nie zawiera jej:),sera feta,oregano i pieprzu.Czasem dodaję
                      sałatę,ale wyłącznie lodową.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka