Gość: asia IP: *.limes.com.pl 06.12.07, 12:35 nastawiacie już? nie pamiętam ile wcześniej się go robiło? a barszcz na takim zakwasie cudo:-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wadera3 Re: zakwas buraczany 06.12.07, 12:36 ja już nastawiłam, podobno tradycja każe 4 grudnia, na Barbary;) Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: zakwas buraczany 06.12.07, 12:49 Nie wyobrażam sobie abym nie miał w bieżącym użyciu w lodówce zakwasu na barszcz czerwony, zakwasu na biały barszcz i zakwasu żurkowego. Muszą być cały rok. Odpowiedz Link Zgłoś
grazynam3 Re: zakwas buraczany 06.12.07, 12:54 A czym się różni zakwas na barszcz biały od zakwasu żurkowego? Mnie się wydawało, że to ta sama podstawa. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: zakwas buraczany 06.12.07, 13:07 zakwas na żur nastawia się z mąki ŻYTNIEJ razowej i zalewa ZIMNĄ wodą a na biały barszcz z PSZENNEJ razowej i zalewa gorącą wodą. Powszechne jest błędne przekonanie, że biały barszcz i żur to to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.serwusowa Re: zakwas buraczany 06.12.07, 13:20 Ile razy ja walcze z ludzmi, ktorzy na moj zur kwaszony na zytniej razowej mowia - o barszcz bialy! Wrrr! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Kilkakrotnie udowadniałem zawodowym kucharzom, 06.12.07, 14:08 że to dwie różne zupy. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: zakwas buraczany 06.12.07, 13:16 mam porcje w lodowce, wieciej nastawiam w ta sobote Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: zakwas buraczany IP: *.dip.t-dialin.net 06.12.07, 19:43 Nastawilam 2 dni temu(pierwszy raz w zyciu,zawsze kupowalam u"baby na placu") i prosze o pomoc!!!Nie wiem,czy sie kisi,czy plesnieje:- (((Najpierw zrobila sie biala piana,teraz jej nie ma(troche sciagnelam),ale skorka chleba wyglada jakby przyplesniala:-(Stoi w cieple,we wlasciwym naczyniu,woda byla przegotowana.Tak ma byc,czy wszystko wywalic? Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: zakwas buraczany 06.12.07, 19:45 zdejmij skórkę , a nawet możesz przecedzić i niech stoi dalej:) Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Pleśni nie przecedzisz - to na wierzchu to 06.12.07, 19:52 zaledwie widoczny efekt pleśnienia. Pod mikroskopem zobaczysz, że pleśń rozwinęła się w całej objętości zakwasu. Może to i nie każdemu na dłuższą metę szkodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re:Pleśni nie przecedzisz - to na wierzchu to IP: *.dip.t-dialin.net 06.12.07, 20:40 Cholera,wcale mnie nie pocieszyles banita,ale wielkie dzieki!Czyli trzeba wywalic:-(((Przepis z internetu wzielam,zreszta zawsze w przepisach byla ta cholerna skorka!Chleb byl raczej porzadny,razowy,niemiecki;-)No nic,na Swieta ukisze inaczej.Czy buraki musza byc upieczone?Z surowych nie wyjdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
em_es Re: zakwas buraczany 07.12.07, 08:05 > sciagnelam),ale skorka chleba wyglada jakby przyplesniala:-( nie ma najmniejszej potrzeby dodawania do zakwasu skórki od chleba, szczególnie jeśli to chleb ze sklepu, właśnie dlatego masz spleśniały zakwas - ja bym go wylała i nastawiła nowy, bez żadnego chleba, tylko z pokrojonymi burakami, przyprawami i wodą, niczego innego nie potrzeba Odpowiedz Link Zgłoś
iskial1 Re:Do wywalenia - spleśniał. 06.12.07, 20:43 A to ciekawe nigdy nie robiłam z pieczonych buraków tylko z surowych musze spróbować :)) Odpowiedz Link Zgłoś
grazynam3 Re:Do wywalenia - spleśniał. 06.12.07, 23:45 Do banity - Gdzie kupię mąkę razową żytnią i razową pszenną? Nie widziałam w sklepie. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re:Do wywalenia - spleśniał. 07.12.07, 20:22 Mąką kupisz w sklepach ze zdrową żywnością, lub w innym sklepie spożywczym, który ma dział ze zdrową żywnością. Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re Wszelakie mąki kupuję na targu 31.12.07, 16:43 ostatnio za żytnią płaciłem 1zł kg Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: zakwas buraczany 07.12.07, 18:41 Tyle razy piszemy o tym zakwasie buraczanym ze bez chleba! Zaufajcie Banicie i eM-eS, oni maja rację! Ja robie w ciagu roku kilkadziesiat litrow zakwau buraczanego BEZ ODROBINKI CHLEBA! Odpowiedz Link Zgłoś
iskial1 Maka zurkowa 07.12.07, 19:30 Makę kupisz w kazdym sklepie z zdrowa zywnością albo w Auchan tez dobrej jakosci jest i zytnia i zurkowa pozdr :) Odpowiedz Link Zgłoś
iskial1 Re: Maka zurkowa 07.12.07, 19:31 Pszenna razowa tez jak w/w jest tez tam orkiszowa :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: zakwas buraczany IP: *.limes.com.pl 07.12.07, 23:27 buraki trzeba zalać wodą PRZEGOTOWANĄ? Odpowiedz Link Zgłoś
em_es Re: zakwas buraczany 07.12.07, 23:43 > buraki trzeba zalać wodą PRZEGOTOWANĄ? ja zalewam gotowaną wodą, trochę przestudzoną - no w każdym razie nie wrzątkiem pewnie można i wodą z kranu, ale ja wolę gotowaną, barszczu po dolaniu zakwasu już się nie zagotowuje, poza tym sam zakwas można pić, to samo zdrowie, pod warunkiem, że komuś smak odpowiada ;) Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: zakwas buraczany 08.12.07, 12:04 Gość portalu: asia napisał(a): > buraki trzeba zalać wodą PRZEGOTOWANĄ? PRZEGOTOWANĄ! Chyba ze masz inną metode wytrącenia z surowej twardej wody wszystkich glinokrzemianow jak i wybicia niekorzystnej dla procesu kiszenia burakow flory bakteryjnej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anita Re: zakwas buraczany IP: 212.122.223.* 08.12.07, 12:14 Qubraqu a czy mógłbys podac swój przepis na zakwas? Nie przekonuje mnie ten tu umieszczony z przetworzonych buraków, wolałabym sprawdzony przepis z surowych. Odpowiedz Link Zgłoś
em_es Re: zakwas buraczany 08.12.07, 14:18 obrane, pokrojone w plasterki buraki ułożyć w naczyniu, najlepiej kamionkowym, dokładając kilka razy ziarna pieprzu, ziela angielskiego i kminku, liście laurowe i pokrojone ząbki czosnku, można też dołożyć kilka cienkich plasterków imbiru zalać toto przegotowaną, trochę przestudzoną wodą, może być lekko osolona, NIE DODAWAĆ żadnych skórek od chleba, nic to kiszeniu nie pomaga, a tylko ułatwia rozwój pleśni przykryć niezbyt dokładnie, np. talerzykiem, odstawić na kilka dni, jeśli pojawi się piana to nie popadać w panikę ;), tylko ją pozbierać, natomiast w razie zapleśnienia niestety należy zakwas wyrzucić - ale jeśli nie dodasz chleba, to pleśń się nie powinna zdarzyć po zlaniu zakwasu buraki można zalać ponownie, wyjdzie kolejny, trochę słabszy zakwas, potem już buraki wyrzucić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anita Re: zakwas buraczany IP: 212.122.223.* 08.12.07, 14:55 Dziękuję bardzo, o to mi chodziło. O imbirze też juz czytałam wcześniej, na pewno go dodam z ciekawości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: en Re: zakwas buraczany IP: *.chello.pl 08.12.07, 15:14 Dodaje jeszcze kawalek selera (korzen). Z imbirem nie probowalam - ale musi byc dobre! Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f otak, z imbirem:-) a jak chcecie turbo zakwas, to 08.12.07, 16:17 dopiero przy zlewaniu do butelek można dodać JEDNO ziarnko kardamoanu i 2 goździki na butelke.... mmmm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rayon_de_soleil Re: zakwas buraczany IP: *.126.101-84.rev.gaoland.net 30.12.07, 22:09 Po dodaniu zakwasu do barszczu nie wolno już barszczu zagotować, tak ? Jak podaję do jedzenia to tylko podgrzewam ? Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: zakwas buraczany 30.12.07, 22:47 Gość portalu: rayon_de_soleil napisała: > Po dodaniu zakwasu do barszczu nie wolno już barszczu zagotować, > tak ? > Jak podaję do jedzenia to tylko podgrzewam ? Tak, nie wolno go zagotować! zreszta w ogole nie ma potrzeby ponownie podgrzewac gdyz jesli dodajesz do barszu gotowanego zaakwas z pierwszej zlewki to jest on bardzo skondensowany i wystarczy doslownie kilka lyżek na litr goracego barszczu wiec barszcz nawet nie "odczuje" tego ochlodzenia zimnym zakwasem... Ja nawet tak praktykowalem ze dolewalem zakwas do barszczu już na talerzu z uszkami wg smaku delikwenta... Warto natomiast stosowac ten sam goracy lekko zakwaszony zakwasem barszcz do popijania dań zamiast wina a wino zaczac pic dopiero do deserów; zimne przystawki i sałatki zupelnie inaczej smakuja popijane goracym winnym barszczem! sprobuj sama! smacznego! :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: zakwas buraczany mam na jutro :) 31.12.07, 16:51 na jutro zostawiłem sobie dwie butelczyny zakwasu z trzeciej zlewki. Robiłem z surowych buraków 5 kg, wody 5l,kilka ziaren ziela, kilkanaście ziaren pieprzu, kilka liści, kawałek imbiru drobno pokrojony i tym razem dodałem kawałek korzenia chrzanu również obrany i drobno pokrojony. Odpowiedz Link Zgłoś