Gość: Zezik IP: *.chello.pl 05.08.03, 16:11 Butarga. Jadl ktos z Was ? Co sie z tym robi ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wedrowiec2 Re: Pytanie do światowców 05.08.03, 18:57 Nie jestem pewna, ale butarg to jest to samo co buza, czyli słodki napój ze sfermentownego (chyba) owsa lub prosa. Używany jest w północnej Afryce (Tunezja?) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Pytanie do światowców 05.08.03, 19:00 A to nie przypadkiem z włoskiego "bottarga"? Jesli tak to chodzi o soloną i wysuszoną ikre tuńczyka lub glowacza. Mozna dodawac np. do spaghetti. Dość popularna na Sardynii. Marghe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Pytanie do światowców IP: *.dialup.tiscali.it 05.08.03, 19:01 Popularna i bardzo dobra. Moze byc uzywana do sosow do np. spaghetti albo salatek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zezik Re: Pytanie do światowców IP: *.chello.pl 05.08.03, 19:28 O to mi chodzi. Suszona ikra. Podpowiedzcie jak to zrobic. Dostalem w prezencie kilka opakowan i chce sprobowac zrobic cos dobrego. Poratujcie przepisami :-) Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Pytanie do światowców 05.08.03, 21:11 Poszukam czegoś, ale przyznaję, że sama nigdy nie robiłam. M Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zezik Re: Pytanie do światowców IP: *.chello.pl 05.08.03, 23:05 Wloski nie, ale jakby cos po angielsku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: Pytanie do światowców IP: *.acn.pl 06.08.03, 09:39 Cierpliwości, będę musiała potlumaczyć:)) M. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Pytanie do światowców 08.08.03, 11:28 A może sałatka? głowka salaty 2 jajka chleb - 100g bottarga - 20 g oliwa z oliwek sól sok z cytryny Jajka ugotowac. Chleb pokroić w kostke i opiec w piekarniku (180 stopni, 2 minutki, przewrcając) Sałatę umyc i pokroić w paseczki (albo porwać na drobne kawałeczki). Do sałaty dodać grzanki. Jajka obrać, zółtka odłozyć. Bialka pokroić w kostkę. Dodac do sałaty. Bottargę pokroic w cieniutkie listki :). Oliwę doprawić solą, wymieszać (można dodać troche soku z cytryny). Calośc wymieszać , polac oliwą. ZEBY NIC SIE NIE ZMARNOWAŁO: Zóltka rozgnieść, posolić. Wlac. Pomaleńku wlewać 1,5 szklanki oleju a arachidowego. Dodać łyżeczke soku z cytryny - cały czas mieszając. Sosik ten można podać to sałaty z bottargą. M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: Pytanie do światowców IP: 213.25.170.* 06.08.03, 09:43 no to po angielsku (i wagi specyficzne ;) Spaghetti Alla Bottarga 4 Servings Ingredients 8 tb Extra-virgin olive oil 1 tb Crushed red pepper 2 Garlic cloves; thinly sliced 1 lb Spaghetti; preferably -Italian 1/2 c Finely-chopped Italian -parsley 6 oz Bottarga, tuna or mullet Zest of 2 lemons Instructions Heat 6 quarts water to boil and add 2 tablespoons salt. In a 12- to 14-inch saute pan, heat olive oil, red pepper and garlic over low heat until just fragrant, about 2 minutes, and remove from heat. Cook spaghetti according to package instructions until just al dente. Drain and pour into oil mixture and add parsley. Toss to mix well over medium heat and pour into warmed serving bowl. Shave Bottarga with a peeler or small mandolin over bowl, sprinkle with lemon zest and serve immediately. This recipe yields 4 servings. www.foodtv.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaro Re: Pytanie do światowców IP: gateway:* / 192.168.32.* 06.08.03, 13:10 Z tego co wiem Butarga to jest kiełbasa z suszonych baranich penisów, przyrządzana przez jedno z plemion mongolskich, żyjących na pustyni Gobi. Wyjątkowy delikates... Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Pytanie do światowców 06.08.03, 13:18 Skoro po angielsku:)) www.italgroup.net/foodproducts2.htm M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: Pytanie do światowców IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.08.03, 14:10 taaa, a Lech Janerka mial piosenke pt. BULTARGA cyt."BULTARGA mym trzewiem i nic dalej nie wiem, BULTARGA, BULTARGA, BULTARGA" -------------- co dzis zjesz? www.blogi.pl/blog.php?blog=pycha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zezik Re: Pytanie do światowców IP: *.chello.pl 06.08.03, 15:34 Wow... no tego delikatesu nie mam. Mam natomiast suszoną ikrę, prezent od znajomych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zezik Re: Pytanie do światowców IP: *.chello.pl 08.08.03, 20:39 dziekuje z pomoc. robilismy juz salatke i makaron. pycha bylo :-) Odpowiedz Link Zgłoś