Dodaj do ulubionych

Tolerancja

18.03.05, 16:04
wydarzenia.wp.pl/wiadomosc.html?wid=6854035&kat=33326
Cieszy mnie, że z pełnym przekonaniem broniłem kilkakrotnie takiej właśnie opinii, ale jeszcze
bardziej cieszy, że tak właśnie jest.
Jeśli nawet przy innym algorytmie liczenia wynik byłby gorszy, to i tak napewno dobry.
Obserwuj wątek
    • xurek polowiczna prawda 18.03.05, 16:33
      Dlugo myslalam tak jak Ty. Myslalam tak widzac np. tabuny Rumunow koczujacych
      na dworcach i Polakow omijajacych ich slalomem i majacych zrozumienie, ze skoro
      w PL jest lepiej to nie dziwota, ze koczuja i dajacych pare groszy (Niemcy
      napisaliby petycje, wyslali policje i natychmiast wprowadzili odpiwiednie
      zarzadzenie zabraniajace). Myslalam tak widzac Polakow pomagajacych
      przeroznym “biednym dzieciom ze wschodu” chociaz sami zbyt wiele nie mieli itp.
      Zmienilam poglad na rzecz przyjezdzajac po raz pierwszy z afrykanskim mezem do
      Polski. Polak i owszem, tolerancyjny jest, dopoki osobnik tolerowany miesci sie
      kolorytem powiedzmy w rozciaglosci bezowej palety. Jak bez przeradza sie w braz
      to Polak robi sie tolerancyjny “srednoeuropejsko”, czyli moim zdaniem mniej od
      Szwajcara a bardziej od Niemca (zdaniem mojej siostry rowniez mniej od
      Kanadyjczyka). No i z tolerancja na osrodki dla "AIDS-owcow" tez na polskiej
      wsi nie najlepiej :)

Xurek tolerancyjny niezwykle wprost :)
      • wkrasnicki Re: polowiczna prawda 18.03.05, 16:59
        No dobra ustalmy jednak, że to ta większa połowa. ;-)
        Co do ośrodków dla chorych na AIDS, to aktualnie jest zupełnie nieźle. Głównym powodem konfliktów
        był strach, czyli w tym wypadku niewiedza.
      • tos.ka no i bardzo dobrze 18.03.05, 18:07
        wreszcie i wspaniale- ze moze skonczy sie stereotyp nietolerancyjnego polaka z
        ciemnogrodu:) choc golym okiem na ulicach widac cos dokladnie przeciwnego.
        co do "czarnych"- na moim roku studiowalo dwoch afrykanczykow. gdy odbierali
        swoje dyplomy- na sali rozlegla sie bardzo entuzjastyczna fala oklaskow (pasuje
        niemieckie sowe- zostali wprost "bejubelt":))). najbardziej gromka i
        entuzjastyczna. male - a cieszy. a bylo to- juz dooobre pare lat temu. w
        czasach- "czarnych"- na ulicach bylo jeszcze mniej.

• xurek Re: no i bardzo dobrze 18.03.05, 18:53
          Kierownictwo documenty 2002 objal Okwui Enwezor i przyszlo nawet wiecej ludzi
          niz w 2001. W tym samym roku Chinua Achebe otrzymal Friedenspreis des Deutschen
          Buchhandels. W obu wypadkach klaskala i “jublowala” cala masa Niemcow. I z tego
          wynika niezbicie, ze w Niemczech NIE MA rasizmu i WSZYSCY Niemcy sa
          tolerancyjni? Bo jezeli nie to, to co chcialas Tosiu dodac do mojej wypowiedzi?

Xurek
          • jutka1 scurvienie do Xura 18.03.05, 18:56
            o tej porze przy kompie?
            sorry, zem zadziwiona...
            • xurek nie tylko, ze przy compie, 18.03.05, 19:02
              ale kurwa (przepraszam, ze tak scurviam na watek Birda :)) na dodatek przy
              pracowym. Jeszcze przez dobre dwie godziny :((. I na dodatek samotnie. Eh,
              zyzn..

Xurek
              • jutka1 Re: nie tylko, ze przy compie, 18.03.05, 19:04
                nie przejmuj sie, tutaj same inter-scurvienia czyli sodomia z gomoria.

za jakies 10 minut sprawdz poczte, ok?

J.
                • xurek kturom pocztem :))? ntxt 18.03.05, 19:05

• jutka1 Dmt, za 10 minut ntxt 18.03.05, 19:08

• jutka1 Re: Dmt, za 10 minut ntxt 18.03.05, 19:44
                      cholera zle zaadresowalam.
                      juz poszlo na dobry adres.
                      sorry
          • tos.ka Re: no i bardzo dobrze 19.03.05, 21:28
            jest drobna roznica. w moim przypadku bylo to pozegnanie kolegow z roku (nie
            znaczy to ze opuscili polske, jeden nawet chyba nie). byla to reakcja
            spontaniczna serdeczna, szczere i badzo sympatyczna. jak dla mnei to cos
            innego niz reakcja mniej lub bardziej dyplomatyczno-polityczna.
            nie znaczy to wcale ze rasizmu w polsce nie ma- owszem chlopcy bali sie roznych
            grupek skinopodobnych przez ktore bywali zaczepiani (ja tez sie balam- ale
            jestem sobie w stanie wyobrazic, ze oni bardziej).
        • swiatlo Re: no i bardzo dobrze 18.03.05, 19:03
          Dla mnie rasizm zniknie z powierzchni ziemi nie wtedy gdy afrykańczycy w białym
          kraju otrzymają więcej oklasków niż inni, ale wtedy kiedy otrzymają DOKŁADNIE
          TYLE SAMO oklasków co inni.
          • xurek Swiatlo, masz zupelna racje. ntxt 18.03.05, 19:05

• tos.ka Re: no i bardzo dobrze 20.03.05, 15:45
            jak wszelkie mysli zlote prawda ta prawdziwa jest ale tylko w odniesieniu do
            pewnych sytuacji i schematow. czym innym jest bowiem kraj w ktorym kolorowosc
            mieszkancow- jest cecha jemu wlsciwa, a zupelnie czym innym gdy na 300
            studentow jest dwoch kolorowych. sila rzeczy- zwracaja na siebie uwage, a
            twierdzenie przeciwne (tudziez twierdzenie- ze uwagi zwracac nie powinni, bo
            jesli zwracaja to jest to podejrzane) jest twierdzeniem z gruntu swego
            falszywym.
            no a jesli juz ta uwage na sie zwrocili- to - rowniez sila tzw rzeczy- wywoluja
            jakies-tam emocje. jesli emocje te sa pozytywne- to bardzo i dobrze i oby tak
            bylo.
            dla uspokojenia dodam- ze bardziej entuzjastyczne oklaski dostaly sie rowniez
            kilku polskim - jak najbardziej bialym studentom.

a juz na zupelnym marginesie dodam- ze kolezanaka zaproszala ww na swieta do
            rodzinnej (uwaga!) wsi ktora to wies byla(uwaga, uwaga!)wsiom polskom. wrocili
            z owej -ektremalnej wizyty- cali zdrowi- i - choc to niewiarygodne- zadowoleni.
            • wkrasnicki Re: no i bardzo dobrze 20.03.05, 19:51
              tos.ka napisała:

a juz na zupelnym marginesie dodam- ze kolezanaka zaproszala ww na swieta do rodzinnej (uwaga!)
              wsi ktora to wies byla(uwaga, uwaga!)wsiom polskom. wrocili z owej -ektremalnej wizyty- cali zdrowi- i
              - choc to niewiarygodne- zadowoleni.

No i jak większość wątków tak i ten zszedł na...seks, że o opilstwie nie wspomnę. ;-)
            • swiatlo Powtarzam 21.03.05, 04:33
              Powtarzam ponownie, że niezależnie od jakiegokolwiek kontekstu, a zatem w
              każdej możliwej sytuacji, rasizm zniknie z powierzchni ziemi nie wtedy gdy
              afrykańczycy w białym kraju otrzymają więcej oklasków niż inni, ale wtedy kiedy
              otrzymają DOKŁADNIE TYLE SAMO oklasków co inni.
    • bella-donna Re: Tolerancja 19.03.05, 02:23
      wkrasnicki napisał:

>Cieszy mnie, że z pełnym przekonaniem broniłem kilkakrotnie takiej właśnie opin
      > ii, ale jeszcze bardziej cieszy, że tak właśnie jest.

a jakie to niby doswiadczenia z cudzoziemcami maja Polacy
      aby mozna bylo az takie raporty o tym pisac ? Poczekajmy moze
      tylko na otwarcie wschodnich granic, co ? na razie rece
      wyciagaja sie tylko w strone zachodu, wiadomo, ze to milosc,
      tylko pytanie , za co, dlaczego ?

ps.a z jaka to narodowoscia masz osobiste doswiadczenia ?
      • wkrasnicki Re: Tolerancja 19.03.05, 08:42
        bella-donna napisała:

a jakie to niby doswiadczenia z cudzoziemcami maja Polacy aby mozna bylo az takie raporty o tym
        pisac ? Poczekajmy moze tylko na otwarcie wschodnich granic, co ? na razie rece wyciagaja sie tylko w
        strone zachodu, wiadomo, ze to milosc, tylko pytanie , za co, dlaczego ?

ps.a z jaka to narodowoscia masz osobiste doswiadczenia ?

Za dużo pytań zbyt trudnych zresztą jak na prowoncjonalnego komentatora wydarzeń.
        Wiem tylko, że jednego cudzoziemca widziano w okolicy Krakowskiego Przedmieścia- zdrów i cały on.
        W którą stronę Ty wyciągnęlaś ręce? - obstawiam Kubę wyspę jak wulkan gorącą.
        Doświadczenia mam z narodowością polską i o tej właśnie piszę w tym wątku. Chyba, że jest coś o
        czym nie wiem.
        • bella-donna Re: Tolerancja 19.03.05, 12:42
          wkrasnicki napisał:

> Za dużo pytań zbyt trudnych zresztą jak na prowoncjonalnego komentatora
          wydarzeń.

no jak to, przeciez to ten prowincjonalny pisal:

>>>>>>Cieszy mnie, że z pełnym przekonaniem broniłem kilkakrotnie takiej
          właśnie opinii, ale jeszcze bardziej cieszy, że tak właśnie jest.>>>

chcialam sie tylko dowiedziec na jakiej podstawie bylo to twoje KILKAKROTNE

>Wiem tylko, że jednego cudzoziemca widziano w okolicy Krakowskiego
          >Przedmieścia- zdrów i cały on.

wiec wlasnie, ten kto pisal nie douczyl sie...

>W którą stronę Ty wyciągnęlaś ręce? - obstawiam Kubę wyspę jak wulkan gorącą.

a dlaczego o to pytasz, sam nie odpowiadajac ?

>Doświadczenia mam z narodowością polską i o tej właśnie piszę w tym wątku.
          >Chyba, że jest coś o czym nie wiem.

no a gdzie sie zawieruszyli ci cudzoziemcy, bez nich nie byloby przeciez
          raportu
          ps. fact przeczytalam tylko grube literki, dalej juz nie musialam(o ile bylo)
          • wkrasnicki Re: Tolerancja 19.03.05, 13:22
            bella-donna napisała coś tam- zainteresowanych odsyłam do oryginału- proszę się nie tłoczyć.

Kobietko o bezpretensjonalnym nicku- to trudny temat, więc zastanów się czy napewno chcesz zabrać
            głos w tej sprawie. Jest naprawdę sporo innych wątków nie stanowiących obciążenia dla (nie wątpię)
            pięknej główki.
            No i tak przy okazji to oczywiście- zdrowia życzę.
            • bella-donna Re: Tolerancja 19.03.05, 13:34
              wkrasnicki napisał:

>bella-donna napisała coś tam- zainteresowanych odsyłam do oryginału- proszę się
              >nie tłoczyć.
              >Kobietko o bezpretensjonalnym nicku- to trudny temat, więc zastanów się czy nap
              >ewno chcesz zabrać głos w tej sprawie. Jest naprawdę sporo innych wątków nie
              stanowiących obciążenia dla (nie wątpię) pięknej główki.

narzekaj, narzekaj, a przy tym badz bardzo zadowolony ze swojej ojczyzny,
              rowniez zycze powodzenia i duuuuzo usmiechow , bo przy narzekaniu,
              niestety widac inny wyraz twarzy...
              • bella-donna Re: UP 19.03.05, 13:47
                podciagalam tylko watek, aby wszyscy mogli zabrac glos i Cie wysluchac,
                nie ukrywam, ze sama tez bylam bardzo zaciekawiona
    • pani-i-toto kolejna brednia 19.03.05, 21:55
      tolerancyjny czy nie, bardziej niż Niemiec mniej niż nieniemiec, jesteśmy
      zajebiści, chujowy, ruchamy czy też nas ruchajom. Ludzie. To jest typowa polska
      szajba i wstydzcie się szczególnie zamieszkalcy zagraniczni. Bo Wam to naprawde
      nie uchodzi.
      Dla jednych tolerancyjny dla innych nie, tak naprawde to każdy jest różny i z
      powodu tej różności opresjonowany. Gdyż taka jest natura stada.
      Polandi tolerancyjny dla posiadaczy psów srających, dla ponocy imprezujących i
      wode w klozecie spuszczających, dla pijących i dla palących. Nietolerancyjny
      dla Xurkowego. Więc Xurkowy mieszka nie w Polandi, a pewnie by wolał wogle w
      Afryce mieszkać. Czego by pewnie nie chciał Xurek, bo w Afryce wobec białych
      bab może być tolerancja mniejsza niż wobec czarnych facetów w Polandi.

• xurek Re: kolejna brednia 20.03.05, 14:42
        Czego by pewnie nie chciał Xurek, bo w Afryce wobec białych
        > bab może być tolerancja mniejsza niż wobec czarnych facetów w Polandi.

Z bialymi babami w Afryce (ponizej Sahary, bo wyzej sie zupelnie nie znam) i
        tolerancja to jest tak, iz zalezy ona w duzej mierze od kasy a zalozenie
        poczatkowe jest takie, ze kasa jest. W Polandii w stosunku do czarnych facetow
        (na podstawie mojego niklego doswiadczenia) nie jest zle, ale nie jest
        rowniez "normaline".

Xurek ze Szwacjarii, gdzie tolerancja w stosunku do bialych bab = zero, dlatego
        wciaz w pracy :((
    • bella-donna Re: Tolerancja 20.03.05, 20:53
      czy zarozumialstwo, ze o chamstwie nie wspomne,
      moze isc w parze z tolerancja ?

cudzoziemka (?), Polka
    • emre_baran a co z tolerancja dla glupoty? 21.03.05, 08:22
      Kiedy myslisz ze glupiej sie nie da. Zbiera "banda mamatorowu" i unijnych
      doktrynerow i mierzy chuj wie co i chuj wie poco. Kto byl w Takiej Frnacji,
      Germani i Itali (stolycy swiatowej Zeno-fobi) to jaka jest koza co na pochyle
      drzewo skacze.

Teraz do tego straszno smiesznego korowodu oszolomow dolaczyla Bulnezja ze swa
      urocza skoadinnond tolerncja azjofoniczno-melanholijna. Eh nie nadarmo Bulanezja
      przedmurzem do Konrynynentu Wlasciwego. A propopo gdyb tak azje maniejsza
      przemianowac na Azje Srednia to wtedy zwolni sie od dawna polwyspowi z
      aspiracjami nalezne miejsce.

Aloha i mahalo
      PO Baran.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka