fettinia 09.01.08, 15:49 Czy pojawilo sie cos ciekawego ostatnio co warto kupic?:)Nie chodzi mi o tradycyjne pieczarki w occie,mleko w proszku,kananosy itp bo to ja wiem:) Mam zrobic liste zyczen do piatku:D Pojawilo sie cos nowego?Poratuje ktos?:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jo.hanna ziolomiod glogowy z Krakowskiego Kredensu 09.01.08, 15:55 suszone owoce: widzialam borowke amerykanska, agrest (!) i cos jeszcze. Bardzo smaczne, zwlaszcza w granoli domowego wyrobu. Jesli lubisz dzemy, a nie masz dostepu do domowych, to Krakowski Kredens ma dobra konfiture truskawkowa i agrestowa (troche rzadka jest, zwlaszcza ta agrestowa, ale na nalesniki, placki i inne, idealnie pasuje). No ale moze to juz nie nowosc, tylko mnie sie wydaje :-) Odpowiedz Link Zgłoś
jo.hanna nie pamietam nazw, ale pojawily sie szynki 09.01.08, 15:57 cos jakby polska wersja szynki parmenskiej. Przyjaciolka mi przywiozla dwa (za)male opakowania. Szynka byla swietna. Piwa z malych browarow. Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: nie pamietam nazw, ale pojawily sie szynki 09.01.08, 16:04 o tak tak:)dzieki;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: nie pamietam nazw, ale pojawily sie szynki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.08, 16:05 byc może "kumpiak"?, rzeczywiście niezły www.pmb.com.pl/index.html?mod=katalog&group=9 Warto tez kupic Kindziuk, ale to nie nowosć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: nie pamietam nazw, ale pojawily sie szynki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.08, 16:22 oj , bym zapomniała "pasturma" tyż z Białegostoku www.pmb.com.pl/index.html?mod=text&id=1&subid=37 Kindziuki są wszedzie, a te 2 pozostałej najłatwiej i najtaniej trafić w Makro/przynajmniej w stolycy:) Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: nie pamietam nazw, ale pojawily sie szynki 09.01.08, 16:34 oj to by sie M cieszyl:)Nie wiem czy bedzie dostepna w malym miasteczku na Slasku:) Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: nie pamietam nazw, ale pojawily sie szynki 09.01.08, 16:24 moze byc:)M i najmlodsza to wielbiciele wszelkich wedzonych:) Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Re: nie pamietam nazw, ale pojawily sie szynki 09.01.08, 22:50 Gość portalu: g napisał(a): > byc może "kumpiak"?, rzeczywiście niezły To nie był kumpiak. Kumpiak to kumpiak :) (Swoją drogą, też polecam). To się nazywało "szynka sezonowana" i rzeczywiście przypominało parmę. Niestety, nie pomnę producenta. Odpowiedz Link Zgłoś
poszukiwaczarmi Re: Nowinki kulinarne w Polsce?:) 09.01.08, 16:33 podobny wątek otworzyła dziś chyba Ania_m, daję linka, bo warto zajrzeć. Choćby dlatego, że są tam, oczywiście, również moje typy :P forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=74149476&a=74168439 Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: Nowinki kulinarne w Polsce?:) 09.01.08, 16:36 a faktycznie-pierwszy raz zdarzylo mi sie zdublowac watki:) Odpowiedz Link Zgłoś
poszukiwaczarmi Re: Nowinki kulinarne w Polsce?:) 09.01.08, 17:51 Wątki są co prawda nieco podobne, ale nigdy za dużo informacji o tym, co dobrego można znaleźć na naszym rynku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: en Re: Nowinki kulinarne w Polsce?:) IP: *.chello.pl 09.01.08, 18:10 Przed swietami na kiermaszu w Krakowie (na Rynku) kupilam pyszny boczek, na stoisku klasztoru cystersow. Mieli tez kielbase, szynke oraz smalec i cos co sie nazywa przysmak opata w sloikach. Kolezanka bardzo chwalila smalec i przysmak. Boczek zjadlam z rozkosza, choc zwyklego raczej nie tykam tak solo. Sprzedaja to chyba w sklepie, jak znajde to napisze. Odpowiedz Link Zgłoś
aptus Re:Sądź sobie.nt 10.01.08, 10:48 Nie wiem,czy to nowinka.Ale z tego co wiem, mozna kupic duzo mrozonych potraw-pyzy,knedle etc.Asortyment chleba jest takze olbrzymi. Mam wrazenie,ze oferta artykolow spozywczych i ogolnie hipermarketow jest wieksza jak np w Niemczech.Dlatego pewnie wiecej nowinek.Ostatnio rodzice dostali na przyklad kilka pakunkow herbat Lipton(maja ekologiczne hodowle lisci!) z kubkami za darmo. Specjalnie pozniej jezdzilem z ciekawosci po kilku sklepach i tego nie widzialem w Niemczech Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja aptusie ,Ty reklamujesz Liptona IP: *.markom.krakow.pl 10.01.08, 11:49 czy tak z własnej woli tłukłes sie po tych marketach szukajac kubkow???? Odpowiedz Link Zgłoś
aptus Re: aptusie ,Ty reklamujesz Liptona 10.01.08, 12:04 Gość portalu: ja napisał(a): > czy tak z własnej woli tłukłes sie po tych marketach szukajac > kubkow???? Tak z wlasnej woli.Po tym jak w Swieta wynikla dyskusja,ze faktycznie Niemcy i Skandynawia ekonomicznie stanely a Polska na odwrot. Nie wiem dlaczego,ale moim zdaniem Polacy potrafia "wszystko dobrze zaoferowac i sprzedac",czyli sa bardziej kreatywni i przez to marketing im bardziej wychodzi. Oczywiscie ze potrzebny jest w tej konstelacji rownie kreatywny i nieschematyczny klient i ten w Polsce jest. Tak sobie wlasnie dyskutowalismy pijac herbate z kubkow marki... Nie interpretuj tego prosze jako kryptoreklamy. Odpowiedz Link Zgłoś
aptus Re: czy ten kubek taki zolty?:) 10.01.08, 12:14 fettinia napisała: > z namalowana torebka?:) dokladnie,zolte, zielone i pomaranczowe-znam trzy Herbata z nich smakuje genialnie Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re:Sądź sobie.nt 10.01.08, 11:54 Akurat mnostwo herbat(z kubkami:D)dostalam niedawno od brata:)A co do asortymentu to fakt-np pierogi niemieckiej firmy mozna dostac w Polsce a tu nie:) Odpowiedz Link Zgłoś
aptus Re:Sądź sobie.nt 10.01.08, 12:12 Tak wlasnie jest.Mam wrazenie(nie znam statystyk),ze kazdy sort oferuje sie w Polsce kilkanascie razy wiecej jak w Niemczech.Jesli wezmie sie kilkukrotnie wiecej sieci handlowych,to faktycznie beda to ilosci srednio dwucyfrowo wieksze. Zastanawialismy sie w rodzinie dlaczego np w Niemczech nie przebili sie Brytyjczycy i Francuzi ze swoimi hipermarketami. Tak sobie dywagowalismy,bedac zadowolonymi Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re:Sądź sobie.nt 10.01.08, 12:22 Taak tez prowadzilam kiedys z bratem takie dysputy.On ma dostep do wielu nowinek na rynku bo to jego praca. Pytam tu tez jednak bo moze cos przeoczyl:) Odpowiedz Link Zgłoś
westina Re:Sądź sobie.nt 12.01.08, 20:32 Herbaty Liptona juz od dluzszego czasu przynajmniej w mojej okolicy nie uswiadczysz nigdzie :( podobno wycofal sie z rynku niemieckiego Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: Nowinki kulinarne w Polsce?:) 10.01.08, 19:32 Coraz wiecej dobrych wędlin robionych naturalnie, tradycyjnie i nie trzeba za nimi robic wyprawy do specjalnych sklepów przynajmniej u mnie. Chyba Polacy zatęsknili za dobrymi wędlinami. Musztarda rosyjska Kamisu. Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: Nowinki kulinarne w Polsce?:) 10.01.08, 19:37 I jeszcze pasztet markowy z Markowej w słoiku. Nie wiem tylko czy wszędzie dostępny. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Wedliny, szynki... 10.01.08, 20:32 - "Szołdra" z ZM w Sokolowie, - "Bindyga" z ZM w Choszcznie, - "Rembeks ze starej wędzarni" z ZPM "Olewnik" w Drobinie, - "Mazurska szynka surowa wedzona" z ZM "Mazury" w Ełku, - "Kumpiak" z ZM "Lech" w Białymstoku; Kindziuk sie bardzo upowszechnil i na rynku jest sporo jego nieudolnych podróbek; wzglednie dobry robi "Lech" i Sokołów ale chyba najlepszy mozna kupic w miastach Podlasia przywozony bezposrednio z Litwy! Odpowiedz Link Zgłoś
ag.gu Re: Nowinki kulinarne w Polsce?:) 10.01.08, 23:00 szynka rzymska też podobna do prosciutto,kiełbasa polska długodojrzewająca-rewelacyjna! Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Nowinki kulinarne w Polsce?:) 11.01.08, 00:15 Marcepanowo krucha polędwica w macierzance (ktora bonusowo nadaje miesu aromat wakacji na wsi, kiedysmy male byly ;) Ser korycinski - dojrzewajacy o ostrym smaku Bursztyn - boski zółty Pasztet pani Mądrej Szynka pana Mądrego i inne przeswietne wedliny, sery (a nawet ciasta) ze sklepikow 'Wiejski Specjal' - wszystko naprawde swietne, bez skuchy, prawdziwe-jak-przed-wojna. Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia dziekuje wszystkim bardzo:) 11.01.08, 08:19 Lista zrobiona-moj M przyjedzie chyba obladowany jak wielblad:D Odpowiedz Link Zgłoś