balkan Re: Czy wiecie jak się robi FRAPPE? 13.08.03, 12:32 Nie wiem, czy tak się powinno robić, ale ja robię tak: w garnuszku roztrzepuję (jak kogel-mogel) kawę rozpuszczalną z odrobinką wody, cukrem i czasami cukrem waniliowym, tak, żeby się kawa rozpuściła. Dolewam do tego zimnego mleka i przelewam do shakera. Dorzucam kostki lodu i wstrząsam. Do tego czasami jakiś likierek czekoladowy, albo kawowy... pychotka... Odpowiedz Link Zgłoś
ariel23 Re: Czy wiecie jak się robi FRAPPE? 13.08.03, 14:00 W ostatnich wysokich obcasach bylo o kawach mrozonych. www2.gazeta.pl/obcasy/1,25364,1601532.html Odpowiedz Link Zgłoś
jolo8 Re: Czy wiecie jak się robi FRAPPE? 13.08.03, 14:06 mhm i jeszcze mozna dodać kulkę lodów śmietankowych a na wierzch bitą śmietanę. Mniam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Czy wiecie jak się robi FRAPPE? IP: *.dialup.tiscali.it 13.08.03, 17:54 Frappé to cocktaile; tak przynajmniej nazywaja je Wlosi, choc wyraz jest pochodzenia wloskiego / inaczej "frullato" /. Moze byc z lodami, ale nie tylko. Istnieja np. warzywne, owocowe, kawowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: Czy wiecie jak się robi FRAPPE? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.03, 22:05 Ja bardzo podobnie jak Balkan, tyle, że od jakiegoś czasu mam przywieziony z Hellady taki mały mikserek elektryczny dla tych celów. Wsypuję łyżeczkę nescafe do szklanki, do tego dwie cukru, trochę zimnej wody i ubijam pianę. Jak nie ma już cukru na dnie to dolewam zimną wodę, trochę mleka i wrzucam kostki lodu. Kiedyś, jak nie miałam mikserka, to robiłam w słoiku (tak mnie nauczyli kiedyś Grecy, u których mieszkałam a sami frappe nie pili więc nie w głowie im było nabyć mikserek). Pozdrowionka:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agut32 Re: Czy wiecie jak się robi FRAPPE? IP: 149.156.60.* 14.08.03, 15:03 Witam! Zakochalam soie we FRAPPE na Krecie i podpatrzylam barmanke. Tak samo robie w domu, proste i pyszne. Do wysokiej szklanki wsypuje lyzeczke rozpuszczalnej kawy Nesca i lyzeczke cukru/moze byc wiecej cukru, to zalezy od upodoban/ do polowy uzupelniam szklanke woda mineralna niegazowana /najlepiej z lodowki/ nastepnie miksuje/kupilam wspanialy mikserek-spieniacz mleka w Ikea na 2 paluszki za jakies 4zl. - REWELACJA/ potem dopelniam szklanke zimnym mlekiem - 3,2%/koniecznie/. Ponownie spieniam mikserkiem, jeszcze tylko slomka/rurka dl ainnych i FRAPPE gotowe! Na upaly nic lepszego! Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Czy wiecie jak się robi FRAPPE? 14.08.03, 15:08 Ja robie ze zwykłej espresso (skąd u Was takie upodobanie do rozpuszczalnej??), kostek lodu i cukru. Całośc wrzucam do shakera (z braku shakera może byc słoik:) i trzesę ile wlezie:)). Można dodac mleko, lub lody - wedle uznania. M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Czy wiecie jak się robi FRAPPE? IP: *.dialup.tiscali.it 14.08.03, 18:20 Tym bardziej, ze z zimna woda chyba sie nie naparzy jak trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
mufka GRECKA FRAPPE 18.08.03, 01:35 Linn i Marghe, W Grecji frappè robi sie z kawy rozpuszczalnej wlasnie , zalewajac ja zimna woda. W innych krajach inaczej, wiec tez smakuje inaczej, dlatego moja kawe nazywam "grecka frappè" Przywiozlam z Grecji specjalna plastikowa szklanke z otwierana pokrywka do utrzepywania frappè, ale mozna smialo do tego uzywac sloiczka, wazne zeby byl waski i wysoki. - wsypuje lyzeczke cukru, dzieki czemu wychodzi gesta piana jak w ciemnym piwie (kawy nigdy nie slodze, jednak gorzka frappè jest nijaka) - dodaje 2 kostki lodu, - wsypuje czubata lyzeczke kawy rozpuszczalnej Nesca - zalewam zimna woda, bardzo wazne zeby nie bylo jej za duzo -wystarczy tak zeby pokryla kostki lodu, - a najwazniejsze jest, zeby NATYCHMIAST po wlaniu wody szybko zamknac/zakrecic i bardzo energicznie utrzepywac ( mozna tez robic te kawe wykorzystujac shaker) Po chwili cala szklanka/shaker bedzie wypelniona gesta kawowa piana, wtedy przelewam ja do wysokiej szklanki jednym ruchem i czekam az na dnie bedzie sie pokazywac kawa( wyglada to jak przy nalewaniu piwa z pianka) Wazne jest by poczekac az piana sie ustoi ok. 2-3 min, w miedzyczasie do szklanki w ktorej byla robiona frappè wlewam mleko, by "wyplukac" pozostala piane i wlewam to mleko bardzo powoli do kawy w jedno miejsce na srodku ustanej piany. Piana jest tak sztywna, ze mozna dolac tyle mleka, az piana wyjdzie pionowo w gore ze szklanki na 2-3 palce i dzieki temu wyglada bardzo efektownie. Pic tylko ze slomka. Inaczej sie nie da;) Wypija sie te kawe niestety szybciej niz sie ja robi, taka pyszna;))))) Pozdrawiam, napiszcie jak wyszlo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: GRECKA FRAPPE IP: *.dialup.tiscali.it 18.08.03, 09:05 Sprobuje, Mufka. Mam kawe rozpuszczalna, choc nie pije. Odpowiedz Link Zgłoś
mufka Re: GRECKA FRAPPE 18.08.03, 23:15 Gość portalu: Linn napisał(a): > Sprobuje, Mufka. Mam kawe rozpuszczalna, choc nie pije. Zycze smacznego!:D Odpowiedz Link Zgłoś
frunze Re: GRECKA FRAPPE 19.08.03, 09:11 Mufko, wczoraj się zapijałam frappe według Twojego przepisu, rewelacja :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: małgosia Re: GRECKA FRAPPE IP: *.lubin.dialog.net.pl 19.08.03, 10:28 Przyznaję się bez bicia, że się wczoraj rozpiłam... eksperymentowałam z tym cudem cały dzień, dodawałam i lody do tego (bo duszno było i goraco i pić się chciało), dodawałam likierek (bo wieczór nadszedł....) i jakoś tak spac potem nie mogłam... ;) Ale pomysł sprzedałam kilku osobom!!! Rewelacja !!! Odpowiedz Link Zgłoś
paulo69 Re: Czy wiecie jak się robi FRAPPE? 18.08.03, 23:09 I tak się właśnie robi Frappe!Pycha! Odpowiedz Link Zgłoś
ivek1 Re: Czy wiecie jak się robi FRAPPE? 18.08.03, 13:15 A to ciekawe ja znałem tylko Bananna Frappe, jakie dane mi było odkryć w Austrii. Robię je tak: Do blendera wlewam sok pomarańczowy 1/2l (może być jabłkowy) do tego wrzucam kilka plastrów banana, gałkę lodów waniliowych lub jogurt naturalny albo pół szklanki zimnego mleka (wedle uznania). Do tego można dodać kilka kostek lodu w czasie wakacji. Mieszam to wszystko i piję ciesząc sie z prostoty tego napoju. W Austrii dodają do tego jeszcze waniliowy likier. Smacznego... Ivek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Czy wiecie jak się robi FRAPPE? IP: *.dialup.tiscali.it 19.08.03, 17:01 Zrobilam te wersje grecka. Uzylam Nescafé Caffelatte / w polaczeniu z mlekiem ma bardziej "aksamitny" smak /. Dla oslody cukier z trzciny cukrowej. Bardzo dobre! Odpowiedz Link Zgłoś
mufka Re: Czy wiecie jak się robi FRAPPE? 20.08.03, 00:12 Ciesze sie Linn, ze Ci smakuje ( znaczy, ze wyszlo jak trzeba;) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Czy wiecie jak się robi FRAPPE? IP: *.dialup.tiscali.it 20.08.03, 08:05 Sprobuje tez moze z limoncello albo amaretto. Kto wie? Odpowiedz Link Zgłoś
eeddkkaa Re: Czy wiecie jak się robi FRAPPE? 20.08.03, 22:13 Ja robię frappe identycznie jak mufka. (też przepis rodem z Grecji) Nie mam shakera ani innego podobnego przyrządu, ale radzę sobie z 0,5-litrową butelką po coli – ma takie pofalowane kształty, więc dobrze „spienia”. Żeby się nie męczyć z wciskaniem kostki lodu – butelkę z odrobiną wody wrzucam do zamrażarki. Potem tylko Kruszę lód i ew. dolewam ciut wody. Moim zdaniem cukier musi być i to nie tylko do smaku! Próbowałam ze słodzikiem i piana zaraz opadła! :o( Ale taka kawka uzależnia, ja już nie mogę się obejść bez niej!!! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Czy wiecie jak się robi FRAPPE? IP: *.dialup.tiscali.it 21.08.03, 08:03 W ogole wszystkie skladniki / i szklanka / musza byc silnie schlodzone. Wczoraj zrobialam cos innego: kilka owocow / tym razem kuzunki brzoskwin i nektarynek, wloskie "percoche", kostki lodu, troche wody mineralnej / niewiele /, cukier i fru...... Wspaniale zamiast sokow w kartonach / polskie zreszta bardzo lubie /: gestosc mozna regulowac samemu. Odpowiedz Link Zgłoś
cebulka_dymka Re: Czy wiecie jak się robi FRAPPE? 21.08.03, 08:00 Bardzo,bardzo Wam dziękuję za te przepisy!!!!Wczoraj zrobiłam tą przepyszną kawusię dla mojej teściowej i widziałam jak rosnie moja osoba w jej oczach.Naprawdę czułam się jak najprawdziwsza SUPERWOMEN (a trzeba dodac,że nie potrafię gotować).Tak więc frappe stała się zadośćuczynieniem za wszystkie grzeszki gotowania.Jeszcze raz dziękuję!Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś