Dodaj do ulubionych

Czy wiecie jak się robi FRAPPE?

13.08.03, 12:27
Obserwuj wątek
    • balkan Re: Czy wiecie jak się robi FRAPPE? 13.08.03, 12:32
      Nie wiem, czy tak się powinno robić, ale ja robię tak:
      w garnuszku roztrzepuję (jak kogel-mogel) kawę rozpuszczalną z odrobinką wody,
      cukrem i czasami cukrem waniliowym, tak, żeby się kawa rozpuściła. Dolewam do
      tego zimnego mleka i przelewam do shakera. Dorzucam kostki lodu i wstrząsam.
      Do tego czasami jakiś likierek czekoladowy, albo kawowy... pychotka...
      • ariel23 Re: Czy wiecie jak się robi FRAPPE? 13.08.03, 14:00
        W ostatnich wysokich obcasach bylo o kawach mrozonych.

www2.gazeta.pl/obcasy/1,25364,1601532.html
      • jolo8 Re: Czy wiecie jak się robi FRAPPE? 13.08.03, 14:06
        mhm i jeszcze mozna dodać kulkę lodów śmietankowych a na wierzch bitą
        śmietanę. Mniam
        • Gość: Linn Re: Czy wiecie jak się robi FRAPPE? IP: *.dialup.tiscali.it 13.08.03, 17:54
          Frappé to cocktaile; tak przynajmniej nazywaja je Wlosi, choc wyraz jest
          pochodzenia wloskiego / inaczej "frullato" /. Moze byc z lodami, ale nie tylko.
          Istnieja np. warzywne, owocowe, kawowe.
          • Gość: Bebiak Re: Czy wiecie jak się robi FRAPPE? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.03, 22:05
            Ja bardzo podobnie jak Balkan, tyle, że od jakiegoś czasu mam przywieziony z
            Hellady taki mały mikserek elektryczny dla tych celów. Wsypuję łyżeczkę nescafe
            do szklanki, do tego dwie cukru, trochę zimnej wody i ubijam pianę. Jak nie ma
            już cukru na dnie to dolewam zimną wodę, trochę mleka i wrzucam kostki lodu.
            Kiedyś, jak nie miałam mikserka, to robiłam w słoiku (tak mnie nauczyli kiedyś
            Grecy, u których mieszkałam a sami frappe nie pili więc nie w głowie im było
            nabyć mikserek). Pozdrowionka:-)
    • Gość: agut32 Re: Czy wiecie jak się robi FRAPPE? IP: 149.156.60.* 14.08.03, 15:03
      Witam!
      Zakochalam soie we FRAPPE na Krecie i podpatrzylam barmanke. Tak samo robie w
      domu, proste i pyszne. Do wysokiej szklanki wsypuje lyzeczke rozpuszczalnej
      kawy Nesca i lyzeczke cukru/moze byc wiecej cukru, to zalezy od upodoban/ do
      polowy uzupelniam szklanke woda mineralna niegazowana /najlepiej z lodowki/
      nastepnie miksuje/kupilam wspanialy mikserek-spieniacz mleka w Ikea na 2
      paluszki za jakies 4zl. - REWELACJA/ potem dopelniam szklanke zimnym mlekiem -
      3,2%/koniecznie/. Ponownie spieniam mikserkiem, jeszcze tylko slomka/rurka dl
      ainnych i FRAPPE gotowe! Na upaly nic lepszego!
      • marghe_72 Re: Czy wiecie jak się robi FRAPPE? 14.08.03, 15:08
        Ja robie ze zwykłej espresso (skąd u Was takie upodobanie do
        rozpuszczalnej??), kostek lodu i cukru. Całośc wrzucam do shakera (z braku
        shakera może byc słoik:) i trzesę ile wlezie:)). Można dodac mleko, lub lody -
        wedle uznania.
        M.

• Gość: Linn Re: Czy wiecie jak się robi FRAPPE? IP: *.dialup.tiscali.it 14.08.03, 18:20
          Tym bardziej, ze z zimna woda chyba sie nie naparzy jak trzeba.
          • mufka GRECKA FRAPPE 18.08.03, 01:35
            Linn i Marghe,
            W Grecji frappè robi sie z kawy rozpuszczalnej wlasnie , zalewajac ja zimna
            woda. W innych krajach inaczej, wiec tez smakuje inaczej, dlatego moja kawe
            nazywam "grecka frappè"

Przywiozlam z Grecji specjalna plastikowa szklanke z otwierana pokrywka do
            utrzepywania frappè, ale mozna smialo do tego uzywac sloiczka, wazne zeby byl
            waski i wysoki.
            - wsypuje lyzeczke cukru, dzieki czemu wychodzi gesta piana jak w ciemnym
            piwie (kawy nigdy nie slodze, jednak gorzka frappè jest nijaka)
            - dodaje 2 kostki lodu,
            - wsypuje czubata lyzeczke kawy rozpuszczalnej Nesca
            - zalewam zimna woda, bardzo wazne zeby nie bylo jej za duzo -wystarczy tak
            zeby pokryla kostki lodu,
            - a najwazniejsze jest, zeby NATYCHMIAST po wlaniu wody szybko
            zamknac/zakrecic i bardzo energicznie utrzepywac ( mozna tez robic te kawe
            wykorzystujac shaker)

Po chwili cala szklanka/shaker bedzie wypelniona gesta kawowa piana, wtedy
            przelewam ja do wysokiej szklanki jednym ruchem i czekam az na dnie bedzie sie
            pokazywac kawa( wyglada to jak przy nalewaniu piwa z pianka)
            Wazne jest by poczekac az piana sie ustoi ok. 2-3 min, w miedzyczasie do
            szklanki w ktorej byla robiona frappè wlewam mleko, by "wyplukac" pozostala
            piane i wlewam to mleko bardzo powoli do kawy w jedno miejsce na srodku
            ustanej piany.
            Piana jest tak sztywna, ze mozna dolac tyle mleka, az piana wyjdzie pionowo w
            gore ze szklanki na 2-3 palce i dzieki temu wyglada bardzo efektownie.
            Pic tylko ze slomka. Inaczej sie nie da;)
            Wypija sie te kawe niestety szybciej niz sie ja robi, taka pyszna;)))))
            Pozdrawiam, napiszcie jak wyszlo!
            • Gość: Linn Re: GRECKA FRAPPE IP: *.dialup.tiscali.it 18.08.03, 09:05
              Sprobuje, Mufka. Mam kawe rozpuszczalna, choc nie pije.
              • mufka Re: GRECKA FRAPPE 18.08.03, 23:15
                Gość portalu: Linn napisał(a):

> Sprobuje, Mufka. Mam kawe rozpuszczalna, choc nie pije.

Zycze smacznego!:D
            • frunze Re: GRECKA FRAPPE 19.08.03, 09:11
              Mufko, wczoraj się zapijałam frappe według Twojego przepisu, rewelacja :)
            • Gość: małgosia Re: GRECKA FRAPPE IP: *.lubin.dialog.net.pl 19.08.03, 10:28
              Przyznaję się bez bicia, że się wczoraj rozpiłam... eksperymentowałam z tym
              cudem cały dzień, dodawałam i lody do tego (bo duszno było i goraco i pić się
              chciało), dodawałam likierek (bo wieczór nadszedł....) i jakoś tak spac potem
              nie mogłam... ;)

Ale pomysł sprzedałam kilku osobom!!! Rewelacja !!!
      • paulo69 Re: Czy wiecie jak się robi FRAPPE? 18.08.03, 23:09
        I tak się właśnie robi Frappe!Pycha!
    • ivek1 Re: Czy wiecie jak się robi FRAPPE? 18.08.03, 13:15
      A to ciekawe ja znałem tylko Bananna Frappe, jakie dane
      mi było odkryć w Austrii.
      Robię je tak:
      Do blendera wlewam sok pomarańczowy 1/2l (może być
      jabłkowy) do tego wrzucam kilka plastrów banana, gałkę
      lodów waniliowych lub jogurt naturalny albo pół szklanki
      zimnego mleka (wedle uznania).
      Do tego można dodać kilka kostek lodu w czasie wakacji.
      Mieszam to wszystko i piję ciesząc sie z prostoty tego
      napoju.
      W Austrii dodają do tego jeszcze waniliowy likier.
      Smacznego...
      Ivek
      • Gość: Linn Re: Czy wiecie jak się robi FRAPPE? IP: *.dialup.tiscali.it 19.08.03, 17:01
        Zrobilam te wersje grecka. Uzylam Nescafé Caffelatte / w polaczeniu z mlekiem
        ma bardziej "aksamitny" smak /. Dla oslody cukier z trzciny cukrowej. Bardzo
        dobre!
        • mufka Re: Czy wiecie jak się robi FRAPPE? 20.08.03, 00:12
          Ciesze sie Linn, ze Ci smakuje ( znaczy, ze wyszlo jak trzeba;)
          Pozdrawiam.
          • Gość: Linn Re: Czy wiecie jak się robi FRAPPE? IP: *.dialup.tiscali.it 20.08.03, 08:05
            Sprobuje tez moze z limoncello albo amaretto. Kto wie?
            • eeddkkaa Re: Czy wiecie jak się robi FRAPPE? 20.08.03, 22:13
              Ja robię frappe identycznie jak mufka. (też przepis rodem z Grecji)
              Nie mam shakera ani innego podobnego przyrządu, ale radzę sobie z 0,5-litrową
              butelką po coli – ma takie pofalowane kształty, więc dobrze „spienia”. Żeby się
              nie męczyć z wciskaniem kostki lodu – butelkę z odrobiną wody wrzucam do
              zamrażarki. Potem tylko Kruszę lód i ew. dolewam ciut wody. Moim zdaniem cukier
              musi być i to nie tylko do smaku! Próbowałam ze słodzikiem i piana zaraz
              opadła! :o(
              Ale taka kawka uzależnia, ja już nie mogę się obejść bez niej!!! ;)
              • Gość: Linn Re: Czy wiecie jak się robi FRAPPE? IP: *.dialup.tiscali.it 21.08.03, 08:03
                W ogole wszystkie skladniki / i szklanka / musza byc silnie schlodzone. Wczoraj
                zrobialam cos innego: kilka owocow / tym razem kuzunki brzoskwin i nektarynek,
                wloskie "percoche", kostki lodu, troche wody mineralnej / niewiele /, cukier i
                fru...... Wspaniale zamiast sokow w kartonach / polskie zreszta bardzo lubie /:
                gestosc mozna regulowac samemu.
    • cebulka_dymka Re: Czy wiecie jak się robi FRAPPE? 21.08.03, 08:00
      Bardzo,bardzo Wam dziękuję za te przepisy!!!!Wczoraj
      zrobiłam tą przepyszną kawusię dla mojej teściowej i
      widziałam jak rosnie moja osoba w jej oczach.Naprawdę
      czułam się jak najprawdziwsza SUPERWOMEN (a trzeba
      dodac,że nie potrafię gotować).Tak więc frappe stała się
      zadośćuczynieniem za wszystkie grzeszki gotowania.Jeszcze
      raz dziękuję!Pozdrawiam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka