Dodaj do ulubionych

a sałatka bez majonezu???

18.01.08, 23:04
chłop mi sie odchudza... i cholera tylko sałate chce jeść... macie
jakiś fajny niskokaloryczny przepis?
Obserwuj wątek
    • nobullshit Sowa? 19.01.08, 00:32
      A w Galerii Potraw kiedyś byłaś? Idź tam i użyj wyszukiwarki. Bo i sałatki, i
      ryby tam znajdziesz, z obrazkami, a ani jedne, ani drugie, nie wymagają takich
      instrukcji jak krewetki.
      (A propos krewetek, tym szarym zdejmij też pancerzyki, jeśli je mają.
      Zapomniałam o tym napisać.)
    • e._ Re: a sałatka bez majonezu??? 19.01.08, 12:45
      Spróbuj używać jogurtu greckiego. Sprawdza sie też jogurt z odrobiną
      koncentratu pomidorowego. Niektórym sałatkom znakomicie robi zamiast
      majonezu np. serek kanapkowy chyba z Ostrowii.
    • ba_nita Re:Sprawdź gatezową pocztę. 19.01.08, 13:58
      Wysłałem Ci trochę przepisów na sałatki z tym, że zaznaczam bez przejrzenia więc
      pewnie z majonezem też się znajdą ale jedna czy 2 ły zki majonezu jeszcze nie
      zrobiły z nikogo grubasa. Jeśli chcesz jeszcze przepisy na sałatki pisz na
      maila. Jeśli znasz j.niemiecki to podwoję ilość przepisów.
      • ba_nita Re:Przepraszam, miało być "jeszcze na surówki".nt 19.01.08, 13:59

• corrina_f1 Re: a sałatka bez majonezu??? 19.01.08, 16:39
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,74477893.html
      bardzo proszę - niskokaloryczna, z makaronem z mąki durum, kurczak
      grillowany zamiast smażony, warzywa i oliwa zamiast majonezu. Aha, i
      sycące jak najbardziej. Mojemu M. smakowało :)
      • poszukiwaczarmi Re: a sałatka bez majonezu??? 19.01.08, 17:14
        a jeśli majonez będzie z oliwy, to co będzie bardziej tuczące? majonez czy
        oliwa? :) no tak, to niesłychanie tuczące żółtko... :))
        • coralin Re: a sałatka bez majonezu??? 19.01.08, 17:25
          Myśle,że w podtrzymaniu mitycznego myślenia dominuje to żółtko
          cholestorelogenne. Po prostu oliwa jest na pewno lepsza ze względów
          zdrowotnych(i jak dla mnie smaczniejsza niz majonez), ale to nie tak, ze
          sałatki z olejem są niskokaloryczne. Tym bardziej z olejem i avokado( zawiera
          30% tłuszczu i 100 g to 220 kalorii).
      • coralin Re: a sałatka bez majonezu??? 19.01.08, 17:14
        Hmm czy mogę sie grzecznie nie zgodzic co do zdania, że ta sałatka jest
        niskokaloryczna?:) Avokado, makaron z mięsem oraz oliwa to są połączone bomby
        kaloryczne. Wiadomo,że oliwa w sałatce jest o wiele zdrowsza i smaczniejsza, ale
        nie znaczy to, ze taka sałatka jest niskokaloryczna. Pokutuje taki mit, bo
        wiadomo,że lepiej wlać oliwe niz kupny majonez ale to mit, że taka sałatka jest
        mniej kaloryczna.Jest lepsza, zdrowsza, ma szlachetniejszy smak niz ta zabita
        majonezem, ale nie niskokaloryczna:)Szczególnie z takimi składnikami jak ta:)
        • corrina_f1 Re: a sałatka bez majonezu??? 19.01.08, 17:55
          oczywiście że możesz się nie zgodzić.
          Podkreślam jednak że mięso jest z piersi kurczaka, makaron z mąki
          duru, oliwy nie jest szklanka a kilka łyżek na wielką michę. Awokado
          owszem, średnie ma ok. 300 kalorii, jednak jest również bardzo
          wskazane dla osób chorych na serce lub nadciśnienie. Jedno awokado w
          dużej misce po podzieleniu sałatki na porcje na prawdę nie podwyższa
          jej kaloryczności.
          Na temat definicji że wymienione składniki to połączone bomby
          kaloryczne, polemizowałabym bardzo :) Ale każdy ma swoją definicję ;)
          • coralin Re: a sałatka bez majonezu??? 19.01.08, 18:20
            Ależ ja sie zgadzam, że sa to dobre tłuszcze i sałatka jest zdrowa i pyszna, ale
            jednak nie niskokaloryczna i to mozna wykazać czarno na białym licząc kalorie
            poszczególnych składników. Wiec niskokaloryczna nie jest. Na pewno bardziej
            kaloryczna niz wyśmiewane na forum sałatka gyros czy puszkowe z majonezem:) Bez
            obrazy , bo Twoje przepisy uwielbiam, sałatka jest na pewno pyszna, zdrowa.Ale
            nie niskokaloryczna.
            • coralin Re: a sałatka bez majonezu??? 19.01.08, 18:31
              I jeszcze doczytałam ,że są oliwki i pestki dyni i słonecznika. W zasadzie w tej
              sałatce 90 % składników to bomby kaloryczne. Ale uprzedzajac odpowiedz: tak
              wiem,że oliwki są zdrowe i słonecznik i pestki dyni tez(szczególnie pestki dyni
              wskazane dla panów i zalecane w profilaktyce schorzeń prostaty). I że stanowią
              tylko dodatek.Corrina nawet mała porcja tej sałatki to jest bomba kaloryczna.
              Pyszna, zdrowa, ale jednak bomba kalorii:)Ja nie unikam tłuszczów, bo nie liczę
              kalorii, ale w tym watku musiałam sie wpisać by jednak poobalać mit, ze tylko
              sałatki majonezowe są tuczące.
            • linn_linn Re: a sałatka bez majonezu??? 20.01.08, 16:07
              A ja dodam, ze opieranie odchudzania tylko na salatkach jest bez
              sensu.
              • coralin Re: a sałatka bez majonezu??? 20.01.08, 16:34
                Na pewno, ale pokutuje takie mityczne rozumowanie szczególnie u nas. Nie
                odchudzam sie, bo nie mam z czego, jem wszystko, ale malutko.
                Wpisałam sie w tym watku, bo załozycieka pisała o odchudzaniu meza i prosiła o
                niskokaloryczne sałatki. Powiem szczerze, ze nie jem takich o których mozna
                powiedzieć, że są niskokaloryczne. Ale z drugiej strony nie widomo o jakie
                nawyki kulinarne meza chodzi. Jeśli chce sie odchudzic 50 kg i jadł boczek i
                golonke na zmiane to na poczatek na pewno dobra będzie zmiana nawykow
                kulinarnych i smaków.I wtedy sałatka Corriny jak znalazł. Bo przecież nie
                chrupanie marchewki wyłącznie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka