lirio 27.01.08, 11:07 Zrobiłam sałatkę jarzynową, taką klasyczną jak dawniej... Mniam, mniam ;))) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewajer Re: sałatka jarzynowa 27.01.08, 15:16 ja czasem robię taką zwykłą jarzynówkę. To najukochańsza sałatka mojej córki, reszta rodziny też ją uwielbia. Odpowiedz Link Zgłoś
hossa76 Re: sałatka jarzynowa 27.01.08, 15:29 :) Nadal ją uwielbiam i np. nie wypobrażam sobie Świąt (zarówno wielkanocnych jak i bożonarodzeniowych ) bez niej. I wcale nie uważam, że jest nudna, nie smaczna i zalatuje PRL'em:P Jarzynówka górą! Odpowiedz Link Zgłoś
lirio Re: sałatka jarzynowa 27.01.08, 16:36 A co dodajecie?? Bo są różne szkoły. Ja miałam: 1 jabłko 6 ziemniaków (ugotowane w mundurkach) 3 marchewki (ugotowane w skórce) 1/2 selera (ugotowane w skórce) 6 obranych ogórków konserwowych 4 jajka na twardo majonez, sól, pieprz, musztarda Normalnie jeszcze dodaję groszek, ale tym razem nie mogłam. U mnie w rodzinie dodaje się jeszcze cebulę, wędlinę, kukurydzę. Odpowiedz Link Zgłoś
alanta1 Re: sałatka jarzynowa 27.01.08, 21:02 Ja mam przepis rodzinny, wszystkiego daje się tyle samo (objętościowo): -groszek, kukurydza z puszki -ogórki konserwowe, jabłka, jajka na twardo -marchew, seler, pietrucha, ziemniaki gotowane w skórce majonezu tylko tyle,żeby połączyć składniki, z przypraw tylko sól do gotowania jarzyn Odpowiedz Link Zgłoś
annasza33 Re: sałatka jarzynowa 27.01.08, 23:34 - gotowane w skórkach ziemniaki, marchew, pietrucha, seler, - cebulka, - jajka, - czasem pieczarki w kosteczkę podsmażone na patelni, - nie daję ani ogórków, ani jabłek, bo moi nie lubią, no i po ogórkach sałatka potrafi "podejść" wodą, - sól, pieprz, majonez (aby nie za dużo!) mniam, narobiłaś mi smaka, a odchudzam się ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mazia Re: sałatka jarzynowa 28.01.08, 09:40 annasza33 napisała: > - gotowane w skórkach ziemniaki, marchew, pietrucha, seler, > - cebulka, > - jajka, a ja do tego jeszcze por, ogórek kiszony, zielony groszek, jabłko, olej, musztarda, a później znowu to, co Annasza :) > - sól, pieprz, majonez (aby nie za dużo!) Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: sałatka jarzynowa 28.01.08, 11:19 groszek marchewka jajka ogórki kwaszone, konserwowe jakoś nie bałdzo mi pasują w sezonie pomidory, rzodkiewki, ogórki świeże, koperek, pietruszka, szczypiorek majonez, musztarda, dużo musztardy, bo lubię ostrą.. nie daję cebuli, bo cebula przyspiesza proces psucia się sałatki.. i też nie wyobrażam sobie świąt bez sałatki :) tylko że ona, cholercia jasna, tucząca jest :// Odpowiedz Link Zgłoś
ewajer Re: sałatka jarzynowa 28.01.08, 18:15 sparzona cebula, groszek, kukurydza z puszki, jabłko, ogórek kiszony własnej roboty, jajka,marchewka, ziemniaki, pietruszka, czasem kawałeczek selera. I majonez. Odpowiedz Link Zgłoś