giwia 16.02.08, 16:55 zupa ratatouille szczupak szarpany zielona fasola lub kardy łosoś obsmażony z serem ryż dęty na wety:co jest Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fettinia Re: Sobotni obiad , rok 1858 16.02.08, 16:58 Taa zupa wiem,kardy wiem,wety wiem,losos wiem:) Ale co to szarpany szczupak to nie wiem:DD Odpowiedz Link Zgłoś
giwia szczupak szarpany 16.02.08, 17:08 "Ugotuj parę małych szczupaczków.Gdy przystygną wybierz wszystkie osci,Ugotuj osobno w solonej wodzie jarzyny krajane na drobne kawałki:marchwi, cebuli,kapusrt włoskiej, kalarepy, Wode odcedz starannie.Daj ryby w krąg z ciasta francuzkiego (ort, oryginału) przełoż jarzynami, polej roztopionem maslem, posol, popieprz,posyp tartą bułką, daj w nie zbyt gorący piec na kwadrans." Pozdrowienia dla cudnej Bawarii. Wieki temu spedzilam tam kilka wspaniałych wakacji.Wspominam zwłaszcza placek sliwkowy na rynku w Bad Toltz. Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: szczupak szarpany 16.02.08, 17:11 Dziekuje za przepis na szczupaka:)I za pozdrowienia:)Wprawdzie w tej chwili do Bad Tölz mam troche daleko,ale niedlugo kto wie kto wie:) Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Re: to warzywo to są karczochy;-) 16.02.08, 22:50 Niezupelnie karczochy, roslina wprawdzie pokrewna, ale w przeciwienstwie do karczochow to lodygi kardow sa jadalne. oslina we Francji juz dosc "przebrzmiala" i stad rzadko spotykana, kiedys powszechna w niemal kazdym...co biedniejszym ogrodku warzywnym. Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 karczoch, tyle, że hiszpański 16.02.08, 23:00 to nazwa oficjalna botaniczna, natomiast artyszok czyli karczoch w sensie kwiatka do jedzenia:) to karczoch zwyczajny. kardy rosną sobie w polsce prawie tak jak we francji:) zapomniane stare ogrody, działki zwykle jeden, bardziej w charakterze rośliny dekoracyjnej niz jarzyny. Odpowiedz Link Zgłoś