18_lipcowa1 28.02.08, 15:05 z ziemniakami albo ryzem, kawalki piersi kurczaka w takim bialutkim sosie, to jest sos potrawkowy?????? tak pytam ,bo to jest smak z mego dziecinstwa i stolowek szkolnych a w zyciu potem tego juz nigdzie nie jadlam... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ja Re: kurczak w bialym sosie???? IP: *.dip.t-dialin.net 28.02.08, 15:12 Potrawkowy.Niektorzy dorzucaja jeszcze marchewke i groszek.Robi sie z ugotowanego kurczaka(z rosolu),ale to pewnie wiesz.Ja fanem nie jestem,smacznego i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: kurczak w bialym sosie???? 28.02.08, 15:17 Gość portalu: ja napisał(a): > Potrawkowy.Niektorzy dorzucaja jeszcze marchewke i groszek.Robi sie > z ugotowanego kurczaka(z rosolu),ale to pewnie wiesz.Ja fanem nie > jestem,smacznego i pozdrawiam. no wlasnie nie wiem jak sie go robi Odpowiedz Link Zgłoś
winoczerwone Re: kurczak w bialym sosie???? 28.02.08, 15:33 ja robie tak: łyżkę masła roztapiam w rondelku, dodaję lyzkę mąki i mieszam chwilę, aż zrobi się jasna zasmażka; dodaję rosół (mniej więcej 1 szklankę), zagotowuję, doprawiam solą jesli trzeba i koniecznie sokiem z cytryny, dorzucam rodzynki obowiazkowy zestaw to kurczak gotowany z tym sosem, ryż i marchewka z groszkiem:-) dobrze, ze mi przypomniałas, juz dawno tego nie robiłam aha, moja mama dodawala też czasem żółtka do sosu (po zestawieniu z ognia), ale wydaje mi sie to niekonieczne mam nadzieje, że ci sie uda:-) Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: kurczak w bialym sosie???? 28.02.08, 15:37 Ja rodzynkow nie lubie, ale dodaje do takiej potrawki duzo siekanej natki pietruszki i koperku - wychodzi delikatne, a jednoczesnie aromatyczne. Bardzo to lubie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: kurczak w bialym sosie???? 28.02.08, 15:45 Tak, tak. Koperek musi byc. Odpowiedz Link Zgłoś
winoczerwone autokorekta! 28.02.08, 15:42 zapomniałam o smietance - po zagotowaniu trochę słodkiej smietanki 12%, potem ew. sól i cytryna Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Wątpię aby to był sos potrawkowy, ale podaję 28.02.08, 15:38 przepis: Sos potrawkowy (poulette) 2 szklanki bulionu z kurczaka lub kury, 4 dag masła, 2 żółtka, 3 dag mąki, sok z cytryny, sól, pieprz. Zmasła i mąki zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić dokładnie z bulionem. Po zagotowaniu doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Po zdjęciu z ognia dodać żółtka i szybko rozmieszać. W żadnym przedszkolu dla kulkidziesięciu dzieciaków nie chciałoby się kucharce tego sosu robić. Już szybciej był to sos śmietanowy: gotowanie.x3m.pl/index.php?przepis=6414 a najpewniej normalny beszamel: www.pychotka.pl/przepisy-kulinarne/sosy/sos-beszamelowy..html Odpowiedz Link Zgłoś
poszukiwaczarmi Re: kurczak w bialym sosie???? 28.02.08, 23:03 A ja mam nieodparte wrażenie, że dyskusja w tym wątku dotyczy kurczaka w potrawce, zwanego na Kaszubach ferkase. Ci, którzy nie lubią linków własnych, niech nie patrzą, bo właśnie wklejam :) Ale za to raz post będzie bez sygnaturki :P www.poszukiwaczesmaku.pl/index.php?id0=kaszuby_przepisy&kid=ferkase Sprawdź proszę i powiedz, czy to o to chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Pięęęęęęęękny przepis. Szkoda tylko, że 29.02.08, 08:09 autorka postu z niego nie skorzysta bo to zwykły bubel. Dlaczego? Przepisy są przepisami jeśli podaje się składniki z ich proporcjami. A nie takie "coś". Niedokładna sieciowa kopia. Kompletny przepis tutaj: kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,68911054,P_KOBIETA_PRZEPISY.html Odpowiedz Link Zgłoś