Gość: Paula IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.08, 12:08 Wolicie kurczaka czy indyka? Co czesciej i chetniej jadacie? Jak dla mnie 1:0 dla indyka. Zdrowszy i po prostu smaczniejszy :D Jak jest u Was? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Paula Re: kurczak vs indyk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.08, 12:45 "Kurczaki z hodowli są naszpikowane hormonami... Indyk inaczej przyswaja te hormony (kurczaki chlona wszystko jak gabka)"... kiedyś gdzieś to przeczytalam :) Odpowiedz Link Zgłoś
em_es Re: kurczak vs indyk 06.03.08, 12:54 nie znam badań na ten temat, ale z doświadczenia (rodziców i babci) wiem, że indyki są trudniejsze w hodowli, bardziej wymagające i bardziej podatne na choroby - więc nie można ich hodować w byle jakich warunkach i karmić byle czym, może stąd ich mięso uważane jest za zdrowsze Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: kurczak vs indyk 06.03.08, 13:54 ewentualnie szpikuje się je antybiotykami żeby nie chorowały :) Odpowiedz Link Zgłoś
em_es to akurat jest pewne 06.03.08, 13:57 i dotyczy wszystkich zwierząt hodowlanych, nie tylko drobiu Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: to akurat jest pewne 06.03.08, 14:19 No to w sumie co za różnica - hormony, antybiotyki.. jeden shit :) A co do walorów smakowych, to ja wolę kurczaki, bo indyk mi zawsze wychodzi suchy :( Jedynym wyjątkiem jest indyk pieczony przez moją mamę - robi go genialnie wprost i człowiek sam nie wie, kiedy całe ptaszysko zniknie.. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: kurczak vs indyk 06.03.08, 12:23 chyba jednak kurczak nieco mniej suchy :) Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Akademicka dyskusja w stylu wyższość Świąt 06.03.08, 12:58 Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia. Co ona (ta dyskusja) wnosi nowego? I tak jedna osoba napisze indyk a druga kurczak, a tak poza tym to dwa rodzaje mięsa. Nie cierpię na przykład ud indyczych. Napchane ścięgnami, które trudno nawet kombinerkami usunąć. Odpowiedz Link Zgłoś
nieskorzanka Re:Akademicka dyskusja w stylu wyższość Świąt 06.03.08, 13:35 Nie ud tylko podudzi, uda mają bardzo delikatne mięsiwo, dobre do duszenia jak i pieczenia! Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re:To i tak nie czyni tej dyskusji bardziej 06.03.08, 14:23 Oj, bezsensowne dyskusje też czasem bywają fajne ;-D A co do wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą, to przecież jest, że tak powiem - oczywista oczywistość, że Boże Narodzenie jest lepsze :-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rammler dla mnie wielkanoc jest lepsza, IP: *.PH-1511G-BSR64K-02.ish.de 06.03.08, 16:22 bo przychodzi zajaczek;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fen Re:Akademicka dyskusja w stylu wyższość Świąt IP: *.chello.pl 06.03.08, 19:59 duszony udziec/udziedz (jak to sie odmienia??) indyczy to jedna z moich ukochanych potraw jeśli chodzi o typowo "domowe" obiadki:) Ale kurczakiem też nie pogardzę:) zresztą jestem typowym mięsożercą, więc każde mięsiwo, zwłaszcza w towarzystwie wszelkich sałat i sałatek, chętnie jem o każdej porze dnia i nocy;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: językoznawca udziec - udźca; udźce - udźców IP: *.PH-1511G-BSR64K-02.ish.de 07.03.08, 07:56 Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kakaszka indyk ma omega-3 a kurczak nie , 06.03.08, 14:31 dlatego mówią, że indyk zdrowszy. Bo jak ma ptasią grypę, a kurczak nie to wtedy kurczak zdrowszy (żartuję oczywiście) Nie potrafię jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, którego ptaszka bardziej lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Najlepsza jest gęś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.08, 20:30 a z braku takowej możebyć kaczka, najlepiej pieczona z jabłkami i podana z borówkami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re:Nie gęś:struś, bażant, drop, słonka - to tak.n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.08, 20:51 a gdzie takiego dropia czy słonkę kupić? Odpowiedz Link Zgłoś
poszukiwaczarmi Re: kurczak vs indyk 06.03.08, 23:42 Oba te rodzaje mięsa należą do najtańszych mięs na polskim rynku. Nie przepadam ani za jednym, ani za drugim, a jeśli obracamy się w towarzystwie indyczym, to wybrałbym koleżankę indyka, perliczkę. Uważam przy tym, że indyk prezentuje smak mdły, może słodkawy, za to kurczak pozbawiony jest smaku w ogóle. Jadam oczywiście i kurczaka, i indyka, jak dotąd jednak kurczaka intensywnie przyprawiam, często łączę z wędzonką, żeby nadać mu jakiś kierunek, zaś indyka używam do ragout. Nie przemawiają zaś do mnie absolutnie próby panierowania jednego i drugiego w tartej bułce i podawania do gotowanych ziemniaków polewanych olejem spod smażenia, podawanych z surówką z KP - częsta praktyka poślednich rodzimych knajp ucieleśniona pod nazwą "antrykota" lub, bardziej elegancko "dewolaja". A fe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x smak mięsa jest drugorzędny, IP: *.PH-1511G-BSR64K-02.ish.de 07.03.08, 07:59 i tak musisz je przyprawić, co najmniej posolić. Oczywiście możesz się delektować czystym, nieskażonym smakiem mięsa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ddd Re: kurczak vs indyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.08, 12:15 Od kiedy to smaży się kotlety na oleju. Olej dobry jest do smarowania osi, a nie do smażenia kotletów. Kawał kurczaka usmażonego naboczku lub słoninie do tego ziemniaki z wody lub tłuczone, polane tłuszczem i skwarkami do tego surówka z kapusty pekińskiej w sosie majonezowym pyyycha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jackk3 Re: kurczak vs indyk IP: *.ptr.terago.ca 07.03.08, 16:29 Tak super zdrowe jedzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: kurczak vs indyk 07.03.08, 02:21 uwielbiam oba gatunki wole indyka od wiprzka, ale jakos z podaza tu jakos tak... w NJ byl latwiej dostepny, cenowo tez kurczak - caly jest super z indyka uwielbiam pieczone skrzydelka i podudzia Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaaaa24 Re: kurczak vs indyk 07.03.08, 07:03 Zdecydowanie kurczaka, pod każdą postacią. A najbardziej to nie znoszę nóg indyczych. A tak poza tematem, to mój narzeczony który jest szefen kuchni uważa że : kurczak to nie mięso, pieczarki to nie grzyby a mintaj to nie ryba :) Odpowiedz Link Zgłoś