Gość: Anna IP: *.tvkdiana.pl 31.03.08, 19:52 Prosze podajcie przepis na wasze ulubione, sprawdzone sałatki. Takie co szybko "znikają ze stołu". Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
coralin Re: Jakie są Wasze ulubione sałatki? 31.03.08, 20:19 Moje ulubione to:grecka z fetą, tabule(latem), z kuskusem, mięsem kurczaka z kuminem, orzechami i pomidorami koktajlowymi,z buraczków, jabłek, ogórka kiszonego z sosem musztardowo-śmietanowym(zimą). O każdej porze nicejska i a'la nicejska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smakosz Re: Jakie są Wasze ulubione sałatki? IP: *.tvkdiana.pl 31.03.08, 20:42 to podaj przepis na te smakołyki i na tą nicejska sałatke Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: Jakie są Wasze ulubione sałatki? 31.03.08, 20:54 Sens nicejskiej to sałata, jajka i cos równie pożywnego jak jajka czyli jakieś ryby lub owoce morza.Inne dodatki to fantazja własna.Istota jest równiez to,że że tych składników nie miesza sie. Na duzym talerzu kładzie sie porozrywana sałatę, pokrojone ogórki, pomidory, paprykę świeża lub grilowana, ugotowana fasolkę szparagową, czosnek marynowany, cebule, oliwki,kiełki...raczej nie wszystko tylko to co lubimy. Na to jajka pokrojone, tunczyk lub małze marynowane, anchois lub jakieś mieso grillowane(to juz będzie a'la nicejska). W orygnialnej nicejskiej są też chyba ziemniaki czyli sałatka jest bardzo pożywna. Wszystko to polewamy sosem vinegrette czyli z oliwą , czosnkiem i musztardą, ale moze tez być jogurtowo-musztardowy, czosnkowy, tysiaca wysp... Odpowiedz Link Zgłoś
glasscraft Re: Jakie są Wasze ulubione sałatki? 31.03.08, 20:59 Posiakana natka pietruszki, ogorek obrany ze skorki pociety w kawalki, pita podpieczona i polamana na kawalki, sos z oliwy i cytryny, posypane zmielonym sumakiem (sorka, nie wiem jak to sie u nas zwie - sumak berries ? przepis Nigelli - fatoush salad). Najprostsza na swiecie, mozarella pociata na plastry przekladana pomidorem (plastry jak mozarella), oliwa, troche octu balsamicznego,poszatkowana bazylia. Smakuje super pod warunkiem, ze pomidory smakuja pomidorem a nie woda. Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: Jakie są Wasze ulubione sałatki? 31.03.08, 21:25 Ta mozzarella i pomidory przypomniały mi o absolutnym hicie na lato czyli sałatce caprese z tymi skladnikami i świeża bazylia. Do tego oliwa, ocet balsamiczny i pikantna mieszanka pieprzy Kotanyi. Juz tęsknie, a teraz niezjadliwe pomidory jak dla mnie wiec musze poczekać. Odpowiedz Link Zgłoś
wypasiona_foczka Re: Jakie są Wasze ulubione sałatki? 01.04.08, 09:07 Oj tak! Caprese to dla mnie nr 1. Zjem każdą ilość i w kaźdych okolicznościach przyrody. Drugie miejsce ma u mnie sałatka ziemniaczana "na modłę niemiecką". Gotuję w mundurkach, małe ziemniaczki, jak trochę ostygną obieram ze skórki (ale bez pedantyzmu - skórka ma fajny posmak), przekrajam na pół (lub jak wieksze to na ćwiartki), dodaję podsmażone na chrupiąco frankfurterki (też w dużych kawałkach 2-3 cm), siekany szczypiorek, trochę swieżej natki pietruszki. Doprawiam octem winnym (sporo, ma być wyraźnie kwaśne!), oliwa z oliwek (równiez sporo), swieżo mielonym czarnym pieprzem i solą. Mieszam, zostawiam w lodówce na dwie godziny. Sałatka powala swą prostotą i ciekawym smakiem. Poza tym jest sycąca i znika w przeciągu paru minut. Ja w ogóle preferuję sałatki w których jest max. 3-4 składniki. Nienawidzę za to pozycji obowiązkowej na imprezach - posiekanego drobniutko "wszystkiego" (+ koniecznie ananas niezależnie czy pasuje czy nie) wymieszanego z majonezem... bleeeee.... Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: Jakie są Wasze ulubione sałatki? 01.04.08, 20:40 Też lubie sałatke ziemniaczana choc tej zimy nie robiłam jej ani razu. Moja ziemniaczana to ziemniaki, ogórek kiszony i cebula oraz musztarda.Cebula najlepiej czerwona ze wzgledów głównie estetyczno- kolorystycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
wypasiona_foczka Re: Jakie są Wasze ulubione sałatki? 19.04.08, 16:17 No, też pięknie. Odpowiedz Link Zgłoś
363636r Re: Jakie są Wasze ulubione sałatki? 01.04.08, 09:43 Nie wiem czy nazwać to sałatką i pasuje nie do wszystkich okoliczności przyrody,u mnie schodzi pierwsza kiedy zasiadamy do wódki. Ziemniaki ugotowane wcześniej w mundurkach z kilkoma ząbkami czosnku, obrane, pokrojone w grube plastry lub ćwiartki ułożone warstwami, przełożone gęstą kwaśną śmietaną i posypane szczypiorem.Tak warstwa po warstwie układam w dużej wysokiej misie i na pół godziny do lodówki. Do tego chleb ze smalcem, śledź w oleju, kiszony ogórek, zmrożona czysta i dobre towarzystwo.Ziemniaki znikają pierwsze i zawsze jest ich za mało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Jakie są Wasze ulubione sałatki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.08, 13:39 faktycznie tez tak robie i jest pycha ale mam jecze jeden przepis an podobna salatkę ziemnieki ugotowac juz bez skorki tym razem pokroic w grube plastry cwiartki jakkolwiek no i sos do tego czyli smietana gęsta troche jogurti naturalnego sol pieprz świezy ogorek starty na tarce a do tego przyprawa tzatziki zcy jakos tak sie pisze w kazdym sklepie mozna to kupic , ziemniaki ulozyc w polmisku na to sos jescze raz ziemniaki i reszta sosu na to można dodac do tego twarozek tzn do do sosu ale ta wersja z twarozkiem nie wszystkim smakuje mi bardzo zycze smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
asik12 Re: Jakie są Wasze ulubione sałatki? 01.04.08, 14:20 U mnie ostatnio takie są ulubione: 1. Z fasolką i jabłkiem: W misce niezbyt wysokiej wykładam porwaną sałatę lodowa, strzępiastą albo rukolę, na to fasolka czerwona z puszki wymieszana z jabłkiem pokrojonym w drobne talarki. Podsmażam boczek pokrojony w kostkę, dodajemy słonecznik łuskany i prażymy razem z boczkiem. Posypuję tym sałatkę. Do tego sos z oliwy, octu winnego, soli, pieprzu, cebulki i szczypiorku. Polewam tym sałatkę. I nie mieszam, pomiesza się na talerzu. 2. Z selerem naciowym i kurczakiem: Pierś z kurczaka kroję w kostkę, pieprzę, solę i smażę. Do ostudzonego kurczaka dodaję zblanszowany seler naciowy pokrojony w kostkę, anananas w kostkę i dymkę. Polewam sosem: jogurt grecki lub bałkański wymieszany z majonezem, startym imbirem, 2 łyżkami miodu, solą i pieprzem. Obie sałatki smakują zawsze i zrobiły furorę wśród znajomych. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Jakie są Wasze ulubione sałatki? 01.04.08, 14:33 Długo by wymieniać :D Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: Jakie są Wasze ulubione sałatki? 01.04.08, 14:43 pokrojona w drobna kostke szynka gotowana, pokrojony w drobna kostke ser zolty, ugotowane brokuly - porozrywac je trzeba, na mniejsze kawaleczki, slonecznik podprazony na patelni wymieszac, dodac majonez, sol, pieprz i skruszyc troszke czosnku w kostce Knora. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Jakie są Wasze ulubione sałatki? 01.04.08, 14:48 Lipcowa, a nie zdrowiej i taniej dodać zwykłego, swieżego czosnku? Zerknij na skład kostki.. Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: Jakie są Wasze ulubione sałatki? 03.04.08, 18:25 marghe_72 napisała: > Lipcowa, a nie zdrowiej i taniej dodać zwykłego, swieżego czosnku? > Zerknij na skład kostki.. nie jem slodyczy prawie, chipsow, ziemniakow i chleba - a lubie, to jedna rzecz niezdrowoa sobie pozostawilam, od czasu do czasu sztuczny czosnek nie zaszkodzi a mi smakuje wlasnie z tym sztucznym Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Re: Jakie są Wasze ulubione sałatki? 02.04.08, 12:40 Moja to chyba cesarska (lub Cezara jak kto woli). Nigdy jej nie mam dość. Odpowiedz Link Zgłoś
toska6 Czym się różni sałatka od surówki? 02.04.08, 12:53 kiedy sałatka składa sie z surowych składników.Oświećcie mnie. Może gdy jest z dodatkiem mięsa lub sera ? Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Czym się różni sałatka od surówki? 03.04.08, 18:31 Surowka jest z surowych owocow i warzyw, salatka - z surowych i gotowanych, z dodatkami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Czym się różni sałatka od surówki? IP: *.inowroclaw.mm.pl 12.04.08, 17:03 surówka jest z surowych warzyw jak sama nazwa wskazuje.podam przepis na prosta sałatkę-pycha zamiast nudnych kartofli z wody.Ugotować ziemniaki w mundurkach,obrać ,pokroic w plasterki,nie za grube.W małym garnuszku zagotować 2-3 łyżki przyprawy Maggi w płynie+średnia posiekana cebula+ 2-3 łyżki oleju+trochę wody,żeby nie była za słona+trochę musztardy.Proporcji nie podaję dokładnie co do łyżeczki bo to zależy od upodobań.Może być sos sojowy zamiast maggi.Zagotowujemy,żeby cebula nie była twarda.Tym sosikiem polewamy ziemniaczki-mają być ciepłe,bo lepiej sosik się wchłania.Można dodać pokrojonego drobniutko ogórka kiszonego.Pyszne do schabowego i w ogóle zamiast zwykłych pyrków.Nie trzeba się przejmować,że nam ostygną jak się ktoś na obiad spóżni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewka salatka z arbuzem IP: *.nott.cable.ntl.com 03.04.08, 21:36 moja ulubiona salatka to salatka z arbuzem (przepis z jakiegos pisma kobiecego), ktora szczegolnie latem robi furore:) a oto przepis: dojrzaly arbuz poktrojony w kostke,ser feta w kostke, cale czarne oliwki bez pestek, zielone slodkie winigrono(to juz moje "ulepszenie"niekonieczne), posypac ziolami prowansalskimi i skropic oliwa...pycha! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: en Re: salatka z arbuzem IP: *.chello.pl 03.04.08, 21:54 Do arbuzowej - pyszna, a jak sie uda kupic arbuz rozowy i zolty, to i egfektowna - dodaje jeszcze pietruszke albo rukole, no i kropie sokiem cytrynowym. Dodawalam tez swieze czerwone papryczki chilli pokrojone. Zamiast fety moze byc ostry bundz. Ziemniaczana robilam ostatnio taka: mlode ziemniaki ugotowane na parze (marokanskie, ale dobre byly) Gorace zalane delikatnym vinaigrette bez czosnku jak troche przestygna, dodac sloiczek kawioru (dalam czerwony, niedrogi) Dodac peczek pokrojonego drobno szczypiorku na wierzch pare polowek jajeczek przepiorczych twardych Pieprz cytrynowy potluczony Odpowiedz Link Zgłoś
pigeon23 Re: Jakie są Wasze ulubione sałatki? 03.04.08, 23:06 sałatka z fetą: ok 25 dkg żółtego sera (pokrojony w gruba kostkę), 3 papryki (czerwona, żółta, zielona) pokrojone w drobną kostkę, 2 pęczki drobno pokrojonego szczypiorku, 1 opakowanie fety, pół sałaty lodowej lub zwykłej (poszarpana na kawałki), dwa dipy do sałatek knorra koperkowo-ziołowy przyrządzone tylko z dodatkiem oliwy z oliwek), bez innych przypraw pyyycha! :P jestem w stanie pałaszować w każdych:) ilościach :P Odpowiedz Link Zgłoś
e-aneta772 Re: Jakie są Wasze ulubione sałatki? 05.04.08, 17:24 Ulubiona sałatka moich gości , zresztą moja również : Składniki : > makaron ryżowy lub sojowy nitki- nitki (przyrządzić wg przepisu na opakowaniu tzn. zalać gotującą wodą i już ) pociąć go ta krótsze nitki długości ok 2cm > ogórek świeży w skórce pokroić w kostkę i lekko posolić- odstawić na chwilkę aby zmiękł > kukurydza > świeży koper > paluszki krabowe (rozmrozić i pokroić w krążki ) > majonez > sól Polecam , jest pyszna . Smacznego ! Odpowiedz Link Zgłoś
julia78 Re: Jakie są Wasze ulubione sałatki? 06.04.08, 10:21 pierś kurczaka pokrojona i usmażona na oliwie doprawiona sola i pieprzem + zblanszowane brokuły + makaron kokardki (raczej z tych mniejszych)+ sos jogurtowy z ogromna ilością czosnku i curry. Wszystkio delikatnie zmieszane - sałatka musi z godzinkę postać. Do tego wino Odpowiedz Link Zgłoś
keltoi Re: Jakie są Wasze ulubione sałatki? 06.04.08, 11:48 Krewetki koktajlowe zamarynowane w białym winie, pieprzu, odobinie soli, zasmażone błyskawicznie na wysokiej temperaturze. + drobno posiekana papryka czerwona + pomelo porwane w drobne cząstki (biały grapefruit też się nada) + duuużo sałaty (ja mieszam zwykłą i karbowaną zieloną) + oliwa, odrobina majonezu do "zagęszczenia sosu"*, sól, pieprz Zawsze najszybciej schodzi. * - to jest cytat z przepisu, fakt, że próbowałam robić bez majonezu i jest gorsza. Nie wiem, na jakiej zasadzie to działa ;) Biała poszatkowana cienko kapusta + zasmażone drobne kawałeczki mocno mięsnego boczku + grubo posiekany koperek + oliwa "przestała" z posiekanym czosnkiem Baaardzo ją lubię... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malgorzatka Re: Jakie są Wasze ulubione sałatki? IP: 193.0.242.* 15.04.08, 09:58 witam 1 słoik malenkich marnowanych cebulek 1 słoik selera konserwowego(biała część) 1 puszka czerwonej fasoli 4 jajka na twardo pokrojone w kostkę 1 pęczek grubego szczypiorku pokrojonego drobno 3-4 łyżki dobrego ulubionego majonezu ... otwierasz słoiczki i puszki, odcedzasz wszystkie składniki, przesypujesz do salaterki, dodajesz jajka, szczypior, majonez , sól i pieprz. smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
kostruszka Re: Jakie są Wasze ulubione sałatki? 17.04.08, 13:51 Moja ulubiona: kilka mandarynek, kawałek pora (zielona część), ser żółty, rodzynki - proporcje według uznania (ja lubię duzo mandarynek i pora), do tego odrobina majonezu, przyprawy i finito :) Odpowiedz Link Zgłoś
ada_adriana Re: Jakie są Wasze ulubione sałatki? 19.04.08, 10:54 Moją ulubioną sałatką jest: "SAŁATKA Z ANANASEM I KURCZAKIEM" 1 filet z kurczaka ananas w puszce słoik selera (Najlepiej Rolnik) 6-8 jajek majonez 20 dkg sera żółtego sól, pieprz Fileta z kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy ziarenkiem smaku lub vegetą.Najlepiej odłozyć go do lodówki na 1godz. Po tym czasie smażymy go aż sie lekko zarumieni i odkładamy na miseczce. Seler kroimy na drobniejsze kawałki, (można dać połowę zawartości słoika, zależy jak kto lubi) , ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, jajka też tre na tarce(też na grubych oczkach). Ananasa kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki mieszamy, przyprawiamy lekko solą i pieprzem, dodajemy majonez i trochę soku z ananasa. Odpowiedz Link Zgłoś
genova51 Re: Jakie są Wasze ulubione sałatki? 19.04.08, 11:14 tzw. sałatka chrupiąca. zielona sałata, najlepsza lodowa kiełki /sojowe, z rzodkiewki/ 20 dkg sera feta 1 puszka kukurydzy /daję mniej/ 2 jajka na twardo prażony słonecznik 5 małych pomidorów sos francuski /kupuję gotowy, z torebki/ - sałatę porwać na kawałki, Pomidory sparzyć i obrać ze skórki - pokroić w ósemki. Dodać ser i jajka pokrojone w kostę. Uprażyć słonecznik na suchej patelni /daję do mikrofalówki/. Słonecznik dodać do sałatki. Polać sosem i delikatnie wymieszać. Odpowiedz Link Zgłoś
genova51 Re: Jakie są Wasze ulubione sałatki? 19.04.08, 12:33 oczywiście dodać kiełki, o ktorych zapomniałam Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Jakie są Wasze ulubione sałatki? 21.04.08, 12:04 to zalezy od tego jaka salatka i do czego oczywiscie jak poczytasz to cos znajdziesz co tobie pasuje dlatego jest tutaj ta dyskusja Odpowiedz Link Zgłoś
veroy Re: Jakie są Wasze ulubione sałatki? 03.05.08, 12:21 dwie absolutnie ulubione : 1) puszka kukurudzy feta pokrojona w kostki (zdecydowanie nie na, ktora kupuje sie juz w kostkach - twarda i mniej smaczna), puszka ananasta skrojonego na spore kawalki, szynka (byle bez twardych elemntow, skorek) w paski, 5 jajek w dosc duza kostke, ogorki konserwowe na oko, lepiej za duzo niz za malo. dokladnie wymieszac z majonezem. 2) slonecznik podsmazany na patelni, ryz gotowany 10 min, puszka kukurydzy, zabek lub nieco wiecej czosnku (przecisniety) ,majonez. Obie ulwielbiam. polecam tez paste do chleba - tunczyk, ogorki konserwowe, majonez - smakuje chyba wszystkim. czasami przygotowujac jaja na twardo scieram to z zoltkami i tak nakladam spowrotem do przewkrojonych jaj. Odpowiedz Link Zgłoś