karolina_w_gazecie 18.04.08, 16:29 Czy macie jakieś pomysły na "coś, co mogłoby robić za przysłowiowego kotleta" ale być niemięsne? Oprócz panierowanego sera pleśniowego i panierowanych boczniaków. ??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mazia Re: "coś mięsnego" bez mięsa 18.04.08, 18:17 A kotlety sojowe są be? Jeśli tak, to kotlety warzywne. Ja bardzo często robię kotlety z kapusty włoskiej i kalafiora. Gotuję kalafiora i kapustę na półmiękko, odcedzam, siekam bardzo drobno, odciskam z wody, mieszam, dodaję jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, koperk, formuję kotleciki, obtaczam w bułce i smażę. Można podobne zrobić z ugotowanego na półtwardo kalafiora z tym, że kalafiora kroisz w grube plastry, solisz, pieprzysz, obtaczasz w jajku i bułce i na patelnię. Chyba Lena podawała tu kiedyś kotlety z jajek na twardo. Można tez zrobić kotlety z ugotowanego grochu, z fasoli, usmażyć racuchy z jajek i np. zielonego groszku albo marchewki, albo fasoki spirytusowej. Panierowany ser żółty, przysmak Arachneli, też pewnie znasz :) Za kotleta może robić serek camembert zawinięty w ciasto francuskie i upieczony w piekarniku. Dobra jest panierowana mozarella. Można zrobić oszukane gołąbki, dodając do ugotowanego ryżu posiekanej włoskiej kapusty i posiekanych pieczarek. Do tego jajco i przyprawy i uformować zgrabne wałeczki. Ułożyć w naczyniu żaro, polać sosem pomidorowym i zapiec w piekarniku. Więcej mi na razie nie przyszło do głowy :) Odpowiedz Link Zgłoś
monikar26 Re: "coś mięsnego" bez mięsa 18.04.08, 18:40 Ja czasem robię lasagne dodając zamiast mięsa granulat sojowy (uprzednio namoczony i ugotowany w bulionie). Odpowiedz Link Zgłoś
ewajer Re: "coś mięsnego" bez mięsa 18.04.08, 20:40 można zrobić kotlety z jajek na twardo. Ugotowane jajka trzesz lub rozdrabniasz w inny sposób. I dalej jak klasyczne mielone. Można dodać jakiś koperek czy inny szczypiorek. Bardzo smaczne. u mojej córki w przedszkolu czasem podają na obiad i dzieci je uwielbiają Odpowiedz Link Zgłoś
fizia-kulawa Re: "coś mięsnego" bez mięsa 18.04.08, 23:11 ryba np. kotlety z ryby:D Odpowiedz Link Zgłoś
psychogirl Re: "coś mięsnego" bez mięsa 19.04.08, 00:22 Jak na szybko to kupuję sznycle sojowe :o) A kotlety sojowe (a'la schabowy) są najpyszniejsze, jak po obróbce w bulionie i lekkim odsączeniu, a przed panierowaniem, posmaruje się je musztardą. Mmmmmmm... pycha! Robimy też kotlety mielone z granulatu sojowego. Odpowiedz Link Zgłoś
karolina_w_gazecie kupiłam Tofu 21.04.08, 09:53 to wygląda jak biały ser...i jest mokre... 1. Czy To się da po prostu upanierować i usmażyć? Czy coś jeszcze trzeba z tym zrobić poza odsączeniem? dodać jakiejś przyprawy? 2. Czy coś jeszcze można z tym tofu zrobić jeśli powyższa "próba kotleta" okaże się porażką? Odpowiedz Link Zgłoś
follow_me Re: kupiłam Tofu 21.04.08, 12:31 Możesz opanierować i usmażyć, ale ja bym je solidnie przedtem przyprawiła(papryką, solą i pieprzem), bo dla mnie tofu jest za mało wyraziste. Jak kotlety się nie spodobają, to można tofu wykorzystać do sałatek (tak jak fetę), na kanapkę czy do potraw na ciepło- tak jak każdy ser. Odpowiedz Link Zgłoś
karolina_w_gazecie Re: kupiłam Tofu 24.04.08, 16:31 Usmażyłam. Uprzednio dodając dużo czosnku, majeranku i innych takich oraz panierując w jajku i bułce tartej. W sumie ok - o ile ktoś lubi panierowaną gumkę myszkę z czosnkiem i majerankiem. Ja nawet lubię - zdarzało mi się w dzieciństwie skusić na kęsa pięknie pachnącej gumki chińskiej - i nie żałuję ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
mazia karolina 24.04.08, 21:52 padłam i ciężko i się podnieść :D Też kiedys wcinałam gumki chińskie pachnące obłędnie :P Odpowiedz Link Zgłoś
lirio Re: "coś mięsnego" bez mięsa 21.04.08, 17:02 Pieczarki panierowane i obsmażone. Placki ze szpinaku - do paczki mrożonego szpinaku dodaję jajko, mąkę pieprz i sól do konsystencji placków ziemniaczanych. Smażę na oleju. Może być osobną potrawą podane ze śmietaną z czosnkiem lub szczypiorkiem. Pyszne jest z młodymi ziemniakami i surówką z ogórków, rzodkiewki, szczypiorku z odrobiną czosnku i śmietany. Krokiety nadziewane jajecznicą z pieczarkami - jadłam w domu z młodymi ziemniakami i śmietaną - zestawienie dość dziwne, ale dobre. W piątki u nas w domu był do ziemniaków śledź w śmietanie z cebulką. Odpowiedz Link Zgłoś
follow_me Re: "coś mięsnego" bez mięsa 21.04.08, 20:06 Placek prawie węgierski Zmiksować puszkę zielonego groszku, dodać ze 2-3 łych gęstego jogurtu, sól, pieprz i co tam jeszcze do smaku, dorzucić dwa jajca, dwie łyżeczku proszku do pieczenia i mąki tyle, żeby się nie lało (ale nie zrobić klucha). Usmażyć na patelni jeden wielki placek,położyć na niego jakikolwiek sos (u mnie dziś był pieczarkowy, ale może być pomidorowy, szpinakowy czy np. zimny- czosnkowy). Mąż wtryniał, aż mu się uszy trzęsły :] Odpowiedz Link Zgłoś
magig11 Re: "coś mięsnego" bez mięsa 22.04.08, 10:25 Kotleciki z kalafiora. Pycha. Kalafior gotujesz al dente, siekasz widelcem, dodajesz trochę bułki tartej, jajko, przyprawy i koniecznie pietruszkę/koperek posiekane. I smażysz jak mieloniacze. Do tego jakis sos grzybowy.... Odpowiedz Link Zgłoś
algaria Re: "coś mięsnego" bez mięsa 25.04.08, 08:48 wczoraj jadłam tzw przecieraki - niebo w gtębie ciasto jak na pyzy tzn trochę ugotowanych ziemniaków trochę surowych startych jajo mąka zwykła i ziemniaczana sól gotujemy jak kładzione polewany skawarkami zcebulą mmmmmmmmmmmmmiam (i moją dietę szkag trafił) Odpowiedz Link Zgłoś
lolcia666 Re: "coś mięsnego" bez mięsa 26.04.08, 00:56 kotlety z kaszy jaglanej kaszę ugotować, utaić, ostudzić na oliwę wrzucamy drobno posiekany czosnek i cebulę dodajemy do kaszy, wrzucamy tez jajco, przyprawiamy papryka, pieprzem, czasem koniczne jest dodanie soli, najlepiej ziołowej wsypujemy łychę bułki tartej, formujemy kotlety i smażymy ja serwowałam z sosem pieczarkowo-cebulowym do tego surówka i jest git ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
mokopi Re: "coś mięsnego" bez mięsa 28.04.08, 22:06 Kotlety z płatków oswianych szklanka płatków owsianych łyżka masła jajko drobno posiekana cebula 4 łyżki startego żółtego sera pieprz, sól Płatki zalać szklanką wrzątku, dodać masło i gotować kilka minut, do uzyskania jednolitej papki. Cebulę zeszklić. Przestudzone płatki wymieszać z cebulą, jajkiem, serem, doprawić do smaku. Uformować kotlety i smażyć na mocno rozgrzanym oleju. Odpowiedz Link Zgłoś