znak_yrden 09.09.03, 17:18 czy ktos moze wie jak to zrobić? Piłam podpiwek w łemkowskiej knajpce, był brązowy jak cola i miał kawowy smak ... Wiem ze to napój z drożdży .. i nic poza tym... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kiwi1 Re: podpiwek napój z drożdży 09.09.03, 20:50 .. Nie wiem czy mnie pamiec nie zawodzi ale wydaje mi sie, ze dawno temu w PRL- u kiedy jeszcze w sklepach spozywczych sprzedawano mleko, smietane i kefir w szklanych buteklach z kolorowymi aluminiowymi kapslami, bywal tam rowniez ale glownie latem "napoj" (nie alkoholowy)w pollitrowych butelkach z fioletowym kaplslem. Mial smak drozdzy. Byl lekko pieniacy i jasnobrazowy. A zimy byl wspanialy. To takie wspomnienia z dziecinstwa... Chetnie sprobowalabym tego podpiwka. Moze to jest to o czym mysle? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Senin Re: podpiwek napój z drożdży IP: *.192.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 09.09.03, 22:01 ja pamietam ze moja babciw sama go robila. Mozna bylo kupic takie pudelka z mieszanka do podpiwku. nie wiem, czy jeszcze mozna to gdzies dostac, ale z pewnoscia warto dowiedziec sie o sklad takiej mieszanki. NO TO BY BYLO COS Z CZYM MOZNA DO EUROPY!!! (to w zwiazku z dawnym watkiem) Najwazniejsze - produkt naturalny, teraz mozna na tym kase zbijac!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aise znaku 10.09.03, 07:38 dzien dobry:-) ja nie jestem pewna czy podpiwek to nie jest cos podobnego do rosyjskiego "kwasu" . kwas tez jest brązowy, zrobiony z drożdży. tutaj (czyli w moskwie) można kupic za grosze taką maź, ktorą sie rozpuszca w wodzie, dodaje drożdzy i to fermentuje przez jeden dzien. po 24 godzinach mozna juz pić - wychodzi całkiem niezle. Jesli chcesz - to ci moge podesłac ze dwa pudełka do sprawdzenia. a. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysio_m Re: podpiwek napój z drożdży 10.09.03, 10:39 Podpiwek nie jest podobny do rosyjskiego kwasu ! I nie robi się go z "drożdży" *to z mleka to nazywało się jakoś "szampan mleczny" czy jakoś tak). Obecnie też (tak jak za PRLu) można w sklepach bez problemu dostać pudełko z surowcami do podpiwku. Dwie godziny zabawy, dwa dni cierpliwości i ... niebo w gębie ! Pozdrawiam Krzysztof Odpowiedz Link Zgłoś
aise krzysio_m 10.09.03, 19:07 dzieki za informacje i przepraszam znak za wprowadzenie w blad nigdy podpiwku nie probowalam a to kwas jak najbardziej...:-) pozdrawiam a. Odpowiedz Link Zgłoś
znak_yrden Re: do aise 10.09.03, 19:25 mmmm, może się skusze na taka maź do kwasu bo piłam kwas w Kalince w Krakowie i był bossssski. Te napoje sa lepsze niż wszelkie cole i "oranżady" - napisze o tym do ciebie na na priva ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
znak_yrden Re: podpiwek napój z drożdży 10.09.03, 19:26 ale ten podpiwek nie miał w sobie sladu mleka ;-) był CZYSTY. [prosze o pzrepis, musze sie tego napic !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
krzysio_m Re: podpiwek napój z drożdży 11.09.03, 10:27 Oczywiście, że tam nie było mleka! To był jakiś napój robiony z serwatki, czy czegoś takiego - nie znam technologii. Żeby uzgodnić zeznania: był to napój o kolorze słomkowożółtym, lekko pieniący się, sprzedawany w półlitrowych butelkach "mlecznych" i nazywał się "szampan mleczny" (możliwe, że w różnych regionach nazwy były różne). Miało to taki lekko orzeźwiający smak. Natomiast podpiwek to zupełnie coś innego! Jest to wywar z ziaren zbóż, chmielu i paru innych ingrediencji (trochę podobny do kawy zbożowej), lekko przefermentowany. Jak się doda za dużo drożdży to ma skłonności do efektów zgoła pirotechnicznych. Dobrze schłodzony jest "the best". Pozdrawiam Krzysztof Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Makary podpiwek - pytanie do starych praktykow IP: *.toya.net.pl 11.09.03, 11:13 czy wasz podpiwek tez jest zawsze zbyt nagazowany? czy problemy z otwarciem butelki/sloika ze swiezym podpiwkiem sa na porzadku dziennym? czy mozna jakos temu zaradzic? z gory wielie dzieki za podpowiedz i pozdrowienia M. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysio_m Re: podpiwek - pytanie do starych praktykow 11.09.03, 11:46 Rozwiązanie jest dość proste: przestrzegaj ilości drożdży podanych na opakowaniu (naprawdę nie trzeba ich dużo, o ile pamiętam to ok. 10 gram na 10 l podpiwku). Jest to dore lekarstwo - dalej jest gazowany, ale znacznie łatwiej przeprowadzić proces otwierania butelki. No i otwieraj tylko zimne butelki. Ciepły podpiwek szkodzi !!! :) Krzysztof Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomcio Re: podpiwek napój z drożdży IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 02.10.03, 22:09 A czy ktoś z gdyni wie gdzie to kupić??? od daaawna szukam... info proszę na mejl tomasz.phoenix@wp.pl z góry thx Odpowiedz Link Zgłoś