Gość: devi IP: *.vivaldiego.wroclaw.pl 07.05.08, 21:35 mam 0,5l śmietany kremówki, nie chce żeby mi sie zmarnowała a nie mam pomysłu jak ja fajnie wykotzystać;) Macie jakieś fajne propozycje?? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wiedzma30 Re: mam 0,5l smietany kremówki- o dobrego zrobic? 07.05.08, 21:54 Kupic bochen swiezego, dobrego chleba. Ukroic krome, nalozyc smietane, posolic i wcinac :) Odpowiedz Link Zgłoś
bogna71 Re: mam 0,5l smietany kremówki- o dobrego zrobic? 07.05.08, 22:26 Jak dokupisz parę produktów, to możesz zrobić TO;)))) CIASTO (Porcja na dużą tortownicę) 10 dkg masła 12,5 dkg cukru pudru 4 żółtka 15 dkg mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części - ciasto jest lepkie i źle się wałkuje, trzeba nim wykleić tortownicę. Maczać łapy w zimnej wodzie i po kawałku wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (posmarowany masłem i posypany bułką tartą). Po przestudzeniu i odwróceniu placka można ten papier łatwo odkleić. 4 białka 15 dkg cukru pudru 2 opakowania płatków migdałowych Ubić białka na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać, aż się zrobi beza. Na placek wyklejony na blaszce nałożyć połowę piany, posypać płatkami migdałowymi - piec ok. 35 minut w temp. 170 C. (W czasie pieczenia pierwszego placka resztę sładników trzymać w lodówce). Do przełożenia placków: 1 słoik drylowanych wiśni 2 galaretki wiśniowe (dr Oetker) 1/2 l śmietanki 30% 1 opakowanie cukru waniliowego 2 opakowania fixa dośmietany Zagotować sok z wiśni z wodą (w sumie cieczy ma być tyle, ile potrzeba do rozpuszczenia galaretek, czyli ok 1 litra) i łyżką cukru. Wsypać galaretki, wymieszać.Do lekko przestudzonego dodać wiśnie. Wstawić do lodówki albo zamrażary. Jak zacznie gęstnieć - wyłożyć na ciasto. Gdy już jest stabilne wyłożyć na galaretkę ubitą z fixem i cukrem waniliowym śmietanę i położyć drugi placek. Wstawić do lodówki. Najlpsze jest na drugi, albo nawet trzeci dzień - jak dotrwa. Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: mam 0,5l smietany kremówki- o dobrego zrobic? 07.05.08, 22:32 zupe krem ;) zmiksuj ulubione ugotowane warzywa, dolej wywaru warzywnego albo rosolku i zmiksuj z kremowką, dopraw uhmmmmm :) Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaaaa24 Re: mam 0,5l smietany kremówki- o dobrego zrobic? 07.05.08, 23:05 - naleśniki z bitą śmietaną i owocami (np. z brzoskwiniami z puszki i sosem czekoladowym) - wz-ke - biszkopt z bitą śmietaną i owocami Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Balagan z Eton 08.05.08, 00:06 www.deliaonline.com/recipes/eton-mess,1395,RC.html Ubita z odrobina (!) cukru kremowke mieszasz z pokruszonymi grubo bezami. Ukladasz w salaterce albo pucharkach warstwami bezy- smietana-owoce, czesc owocow - jak Delia - mozesz zmiksowac na sos. Pokazaly sie juz pierwsze, niesmiale szklarniowe truskawki, ale mozesz sprobowac zrobic z ostatnimi gruszkami albo nawet brzoskwiniami z puszki czy granatami. Uwaga! Podawaj od razu, bo jesli bezy nasiakna, to sie rozpuszcza i klops. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kabushka Re: mam 0,5l smietany kremówki- o dobrego zrobic? IP: *.proxy.aol.com 08.05.08, 07:50 Lody! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: mam 0,5l smietany kremówki- o dobrego zrobic? 08.05.08, 10:01 jeżeli bardzo świeża - ubić i .... przekladać ciasta, nadziewać babeczki etc... a tak wogóle, to creme brulee... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julka Re: mam 0,5l smietany kremówki- o dobrego zrobic? IP: *.adsl.inetia.pl 08.05.08, 23:19 Maslo Odpowiedz Link Zgłoś