Dodaj do ulubionych

konfitury figowe...

IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 12.09.03, 15:50
...jadłam w tym roku na Krymie, w karaimskiej knajpce. Podane były do herbaty
zielonej. Przepyszne, były zdaje się z dodatkiem grapefruita lub cytryny, z
taka goryczką charakterystyczną. Jeśli ktos wie, gdzie w Polsce drogą kupna
mozna takowe nabyć bardzo prosze o adres. Jeśli znacie przepis równiez
poproszę, figi można w końcu jakoś zorganizować :))
Obserwuj wątek
    • Gość: Linn Re: konfitury figowe... IP: *.dialup.tiscali.it 12.09.03, 16:58
      Mam taki przepis:
      1 kg fig bez skorek - 300 g cukru z trzciny cukrowej - sredni kieliszek
      Calvadosu - troche startego imbiru
      Figi wrzucic na duza patelnie, smazyc mieszajac lyzka drewniana / nie moze
      przywrzec /.
      Dodac cukier, znowu smazyc mieszajac.
      Polac Calvadosem i znowu podsmazyc, az do uzyskania wlasciwiej konsystencji /
      pod koniec dodac troche swiezo startego korzenia imbiru /.
      Przelozyc do sloikow, zamknac i odwrocic.

• Gość: Aga* Re: konfitury figowe... IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 15.09.03, 08:27
        Dziękuję Linn :)
        • Gość: Figi Re: konfitury figowe... IP: *.uz.zgora.pl 15.09.03, 14:39
          A ja robię konfiturę z fig suszonych (o świeże nie jest łatwo). Figi trzeba
          pokroić w kostkę (usunąć twardą końcówkę, czyli ogonek), wrzucić do syropu
          (cukier + trochę miodu + bardzo mało wody - tylko tyle, żeby cukier się
          rozpuścił), troszkę pogotować, mieszając (zaraz się robią miękkie), dodać sporo
          soku z cytryny, zagotowawszy jeszcze raz, przełożyć do wyparzonych słoiczków,
          zakręcić i to wszystko. Są bardzo słodkie, ale i pyszne. Dobre do mazurków.
          Proporcji nie podaję, bo wszystko robię na oko, ale to żadna sztuka dobrać,
          żeby było w sam raz.
          • Gość: Aga* Re: konfitury figowe... IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 15.09.03, 15:58
            Dzięki, na pewno spróbuję :))
            • kwieta4 Re:figi na gardlo!!! 02.02.04, 00:12
              a czy wiecie, ze na bol gardla pomagaja figi gotowane w mleku? popijac powoli
              cieple/nie gorace/ mleko, potem zjesc - zujac - ugotowane w nim figi. to stary
              przepis medycyny naturalnej
    • Gość: Pichciarz Re: konfitury figowe... IP: *.proxy.aol.com 02.02.04, 01:11
      Jeśli chcesz mogę podać linki do przepisów po angielsku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka