katarzynkaq 13.05.08, 19:03 czy ktoś ma jakieś doświadczenie w konkursach kulinarnych?interesuje mnie jak ładnie podać danie żeby super wyglądało i robiło warażenie na jury! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
poszukiwaczarmi Re: konkursy kulinarne 14.05.08, 00:32 w najbliższych tygodniach będę miał zaszczyt zasiadać jako juror w trzech różnych konkursach regionalnych. Z pewnością wygląd dania będzie miał pewne znaczenie, choć na pewno nie zasadnicze (ważniejsze będą smak i "tematyczność"). Ogólna wskazówka: danie musi być świeże i wyglądać świeżo, elegancko, a dekoracja musi być zgodna z duchem dania - czyli jeśli podasz proste danie chłopskie, dekorowanie go ponad miarę nie będzie dobrze widziane, za to drewniana miska albo gliniany talerz jak najbardziej. Jeśli podajesz zupę lub główne danie - musi ono być gorące. Mięsa niech będą soczyste, nie wyschnięte, jeśli podajesz warzywa - niech będą ładne, wiosenne, kolorowe, nie przytłoczone zbyt długim gotowaniem. Jeśli sałata - świeża, puszysta, lekko skropiona sosem, może udekorowana jakimś gadżetem - prażonym sezamem, orzechami - to ładnie robi sałatom. Bez względu jednak na to, co to będzie, najważniejsze żeby było autentycznie smaczne, odpowiednio doprawione i wykonane ze składników najwyższej jakości. Smaczne i pomysłowe a słabiej podane zawsze wygra z bezsmakiem i nonsensem za woalem górnolotnej dekoracji - ot sałatce z kapusty pekińskiej z jarmużem nie pomoże nawet parmeńska szynka z zatkniętym szparagiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
pani.serwusowa Re: konkursy kulinarne 11.07.08, 17:59 Doswiadczenia w konkursach nie mam, ale i tak napisze ;) 1. Naczelna zasada 'mniej znaczy wiecej'. Ale!... Zbyt mala ilosc jedzenia na duzym talerzu moze wygladac jak nieudana proba nasladowania nouvelle cuisine (jesli zrobilam blad, to mnie zaraz ktos poprawi pewnie ;P). Talerz 'przeladowany' jedzeniem jest jednak zupelnie atrakcyjny. 2. Sezonowe produkty. To akurat nie zwiazane z prezentacja, ale majace wplyw na ocene dania. 3. Raczej jednokolorowy talerz, niz we wzory, chyba, ze danie nie jest szczegolnie kolorowe, to talerz ze wzorkiem moze mu pomoc. 4. Najwyzszy punkt na telerzu powiniem byc na srodku. 5. Brzeg talerza powinien byc pusty - cos a'la rama obrazu. ;) Jesli o czyms zapomnialam, to dopisze po weekendzie. :) Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: konkursy kulinarne 11.07.08, 21:55 Pani serwusowo, dodaj jeszcze jakim aparatem to zdejmowac. Zeby byl i taniawy (okolica 800zl), dla fotograficznej lamerki i skuteczny. Co? Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Re: konkursy kulinarne 12.07.08, 01:08 Tłumaczyłam film dokumentalny o dorocznym konkursie Bocuse D'Or organizowanym we Francji. Oczywiście ma on swoje zasady, no i kucharze w nim startujący to creme de la creme. Ale parę spostrzeżeń stamtąd może się przydać w każdym konkursie. Co do samych dań, wysoko punktowano połączenia kuchni francuskiej (bo to francuski konkurs) z elementami kuchni narodowych, regionalnych. Co do prezentacji - jak już chyba ktoś pisał - musi korespondować z charakterem dania. A osobiście wydaje mi się, że budowanie wysokich pionowych konstrukcji oraz schlapywanie rąbka talerza kropkami sosu są już passe. Stawiałabym na schludność, świeżość i kolory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m katarzynkoq! IP: *.pools.arcor-ip.net 12.07.08, 02:18 moze ulatwiloby sprawe, gdybys mogla, nie wdajac sie zbytnio w szczegoly oczywiscie, ogolnikowo napisac, co przygotowywujesz. jaki skladnik glowny (drob, dziczyzna,ryba?), gotowany, pieczony, duszony, porcja, caly?, z grubsza dodatki? charakter potrawy? egzotyczny, przasny, elegancki itp? mysle, ze wtedy moglibysmy podzielic sie sugestiami i dac konkretne rady co do prezentacji dania. Odpowiedz Link Zgłoś