Dodaj do ulubionych

kawa z ekspresu cisnieniowego

IP: *.5.STABLE1.NT / *.block.alestra.net.mx 15.09.03, 06:24
Smakoszy kawy espresso bardzo prosze o podpowiedz jak przyrzadzic smakowita,
aromatyczna kawke z charakterystyczna zlota pianka? Kupilam niedawno ekspres
cisnieniowy renomowanej marki, ale kawa nie zawsze wychodzi mi zgodnie z
oczekiwaniami. Prosze o wszelkie sugestie (dotyczace np. kawy, stopnia
zmielenia,wody itp.). Dziekuje z gory.
Obserwuj wątek
    • Gość: kawosz Re: kawa z ekspresu cisnieniowego IP: *.crowley.pl 15.09.03, 10:43
      Ewo, duże znaczenie ma jakość kawy, nie uda ci się zrobić dobrej kawy espresso
      np z kawy Prima,jacobs,itp. To musi być kawa do ekspresów ciśnieniowych, np
      Lavazza, Kimbo - polecam sklepy Bomi mają tam duży wybór kaw espresso. Lub ze
      sklepów specjalistycznych, proś o kawę do espresso. Nie może być za grubo
      zmielona, bo nie będzie pianki o nazwie crema, zbyt miałko zmielona zatka ci
      sitko i nic nie wycieknie, próbuj... Kupując kawę zmieloną najlepiej brać ilość
      na kilka zaparzeń bo szybko wietrzeje. Filiżanki muszą być naprawdę malutkie i
      lej do nich tylko odrobinę kawy, wyłącz ekspres jak tylko zacznie lecieć
      jaśniejsza kawa. Polecam dobry likierek jeśli mamy do wykorzystania gorszą
      kawę. No i są teraz fajne cukry trzcinowe, specjalne do kawy. No i maleńkie
      ciasteczko, lub czekoladka...smacznego
      • maria421 Re: kawa z ekspresu cisnieniowego 15.09.03, 10:58
        Dodam jeszcze dwie rzeczy:
        1. Po wsypaniu kawy do pojemniczka z sitkiem nalezy ja troche przycisnac,
        sprasowac.
        2. Kawa powinna sciekac do filizanki bardzo wolno, cieniutka struzka. To
        wlasnie daje efekt zlotawo- brozowej pianki.
        • Gość: Linn Re: kawa z ekspresu cisnieniowego IP: *.dialup.tiscali.it 16.09.03, 16:12
          O ekspressie nie dyskutuje. Jesli robi sie we wlsokiej maszynce skrecanej,
          absolutnie nie ubijac kawy w sitku. Musi byc wsypana luzno.
    • Gość: mad Re: kawa z ekspresu cisnieniowego IP: *.acn.waw.pl 15.09.03, 13:12
      moze kawosze sie oburza, ale ja czasem do kawy dodaje cynamon, imbir, gozdiki.
      Troche sypie razem z kawa do sitka. Poza tym ja uwielbiam mleczna pianke.
      ZNajlepsza wychodzi jak trzymasz dysze tuz przy powierzchni mleka. pianke tez
      mozna posypywac przyprawami korzennymi.
    • ivek1 Re: kawa z ekspresu cisnieniowego 15.09.03, 13:58
      Cze!
      rozmawialem kiedys z pewnym wlochem, ktory wybral z powodow zawodowych nasz
      piekny kraj i mowil mi ze najbardziej brakowalo mu kawy.

Po jakims czasie przywiozl sobie swoj express zakupil we Wloszech (moze to
      istotne moze nie)lavazza'e i nadal to nie bylo tamto. Wiec wpadl na pomysl, ze
      to moze byc sprawa wody (w jego miejscowosci woda byla z Alp). Teraz przywozi
      sobie podobno rowniez i wode.

Reasumujac moim zdaniem dobra woda to podstawa smacznej kawy/ herbaty. Mozna ja
      uzyskac albo filtrujac wode (brita etc.) albo wlewajac do urzadzenia wode
      mineralna nawet ta tansza sprzedawana pod markami wymyslonymi przez duze sieci
      handlowe.Pozdrawiam,
      Ivek
      • Gość: Linn Re: kawa z ekspresu cisnieniowego IP: *.dialup.tiscali.it 15.09.03, 16:56
        To jest sprawa wody. Sprobujcie kawy w Neapolu.
    • Gość: Aska Pytanie formalne IP: *.nas6.oakbrook1.il.us.da.qwest.net 15.09.03, 17:43
      Dziewczyny-teraz a propos cappucino.Czy robi sie je na bazie espresso czy kawy
      z ekspresu przeplywowego.Mam dylemat,gdyz nie jestem zbytnia fanka espresso ,a
      chce kupic ekspres z dysza do mleka i nie wiem czy do zrobienia capuccino
      wystarczy czesc cisnieniowa.Dziekuje za sugestie.
      • Gość: Kasia Re: Pytanie formalne IP: *.crowley.pl 16.09.03, 10:15
        Asiu
        Kup sobie kubek do spieniania mleka - rewelacja, rób do tego kawę jaką lubisz i
        masz pyszne capucino, do tego naprawdę nie jest potrzebne to drogie urządzenie
        z dyszą do spieniania mleka
    • Gość: Ewa Re: kawa z ekspresu cisnieniowego IP: *.5.STABLE1.NT / *.block.alestra.net.mx 15.09.03, 19:46
      Bardzo dziekuje za wszystkie mile podpowiedzi.
      Co do pytania o capuchino to wg mnie tylko i wylacznie kawa z ekspresu
      cisnieniowego. Ja rowniez codziennie, oprocz kawy espresso dla siebie, parze
      capuchino dla meza, ktory akurat za takim rodzajem kawy przepada. Niestety,
      choc moj ekspres wytwarza cisnienie 15 barow, co nie jest wartoscia mala, jak
      na ekspresy domowe, to jednak pianka mleczna jest jakas nietrwala, ulotna i
      szybko opada, np. po posypaniu szczypta zmielonego cynamonu. W domu pewnie
      nigdy nie osiagnie sie tej perfekcji, do ktorej przywyklismy w renomowanych
      kawiarenkach.
      Ale, co tam, u mnie akurat pora okolopoludniowa, wiec lece zaparzyc kawke.
      Chetnie bym drogich forumowiczow-kawoszy poczestowala, niestety, choc mowia,
      ze "cyberprzestrzen" nie zna limitow, to jednak w tym przypadku jest mocno
      ograniczona.
      • ivek1 Re: kawa z ekspresu cisnieniowego 16.09.03, 08:44
        Ja tez uwazam, ze do cappucino najlepsza jest kawa z ekspresu cisnieniowego a
        nie z kapka wymoczka.
        Natomiast jesli chodzi o trwala piane to jest sposob na to. Za niewielka kwote
        mozna kupic w Ikea, Obi,czy Media Markt urzadzenie do spieniania mleka. Dzieki
        takiemu spieniaczowi mozna w domu zrobic sobie taka amerykanska wersje cappucino
        (duzo, duzo piany z mleka, kawa z ekspresu cisnieniowego). Wtedy cynamon,
        czekolada nic nie zniweczy. Pychota.

pozdrawiam,
        Ivek

• maria421 Mleko do capuccino 16.09.03, 10:55
          W malych, domowych maszynach cisnieniowych najlepiej robi sie pianka, jezeli
          mleko jest chude (1,5%) i dobrze schlodzone. Nawet metalowy garnuszek do mleka
          powinien byc schlodzony. Maszyna natomiast musi byc wczesniej dobrze nagrzana,
          nalezy ja wlaczyc min. 15 minut wczesniej.
          • Gość: Ania jak wygląda to naczynie IP: 217.17.46.* 16.09.03, 12:24
            to spieniania mleka?
            • Gość: tangerines woda IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 16.09.03, 15:11
              Zwracajcie uwagę na wodę, którą kupujecie. Do kawy i herbaty absolutnie nie
              nadaje się woda mineralna!!! Wody mineralne takie jak np. Staropolanka mają
              mineralizację powyżej 1000 mg/litr i wszystko to zostanie w czajniku lub
              ekspresie w postaci osadu. Herbata będzie mętna, zmieni smak. Najlepsza do
              tego celu jest woda źródlana o bardzo niskiej mineralizacji. Nie kupujcie
              także wód stołowych ta woda jest sztucznie wzbogacana.
              • Gość: Aska Re: woda IP: *.nas6.oakbrook1.il.us.da.qwest.net 16.09.03, 15:27
                Dziekuje slicznie za wskazowki.
              • Gość: Linn Re: woda IP: *.dialup.tiscali.it 16.09.03, 16:10
                Ponad 1000 to za duzo. Juz przy 500 w naczyniu tworzy sie bialy osad. Teraz
                robie z wody o "pozostalym osadzie" / okreslenie wlsokie / 180mg/l.
                • Gość: aniel Re: woda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.03, 23:25
                  Mysle, ze nieudana woda to sprawa wody. zaparzam najzwyklejsza kawe na wodzie
                  zrodlanej i wychodzi wspaniale. innym pomyslem stosowanym przez moich
                  znajomych jest wsypywanie lyzeczki bardzo dobrej kawy do puszki takiej zwyklej-
                  bardzo duza oszczednosc, a smak niezly
                  • ivek1 dobra gatunkowo 17.09.03, 10:14
                    Czesc moich znajomych chwali sobie kawe Davidoff'a co sadzicie na temat tej marki?
                    Ciekaw jestem waszych opinii.
                    pozdrawiam,
                    Ivek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka