Dodaj do ulubionych

dzisiaj na obiadek zjedlismy....

15.09.03, 06:51
ziemniaczki+kotlecik mielony smazony+buraczki

Obserwuj wątek
    • Gość: kaska Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.03, 08:00
      super! Mnie sie to kojarzy z kuchnia mojej babci. Buraki na cieplo, mielone i
      pure;-)
    • Gość: Zocha Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... IP: *.net.pl 15.09.03, 08:18
      ja tez lubię mielone z buraczkami, ale mam pytanie - czy kupujecie mielone
      gotowe, bo ja jakoś nie mogę się przekonać, jak sobie zaczynam wyobrazać co tam
      jest zmielone to........
      • niedzwiadek2003 Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... 15.09.03, 08:55
        dobrze jest jesli mozesz sama wybrac kawalek miesa i byc przy tym jak
        miela...ale nie zawsze jest to mozliwe. W moim przypadku jest to prawie
        niemozeliwe. Sprzedawane mieso jest juz zmielone. Jeszcze jakos wierze, ze
        jakosc jest okay...
      • Gość: kaska Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.03, 09:06
        ja kupuje gotowe w sprawdzonym sklepie. I nie mysle.
        • Gość: dzidka Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.03, 11:01
          ja mam maszynke do mielenia zelmera, hmmm..... ale sprawuje sie dobrze i
          zawsze sama mielę i wiem jakie tłuste mam mięsko na talerzu (unikam tlustego)
          i co zmieliłam ;)))
          No i spagetti z takiego mięska plus własnorecznie zrobiony od poczatku do
          konca sosik,pycha...kurcze zaraz zrobie sie glodna,pozrowionka
      • Gość: lola Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.03, 19:42
        Przenigdy. Kupuje łopatke i sama miele, w tych ich mielonych same odpadki,
        brr..
    • default Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... 15.09.03, 09:02
      Z powodu obaw co też może być w mielonym, kupiłam sobie maszynkę do mielenia. A
      gotowe mielone kupuję tylko dla psów...A dzisiaj na obiadek była grzybowa ze
      świeżych maślaczków i pyzy z mięskiem (własnoręcznie mielonym).
      • Gość: kaska Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.03, 09:07
        ja mam na obiad (wczraj zrobilam) schab duszony z papryka zolta i z grzybami
        plus ser plesniowy , ktory "zrobil" sos....
        • Gość: Zocha Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... IP: *.net.pl 15.09.03, 09:09
          Kaska podaj przepis i jak zrobić ten schabik w sosie
          • Gość: brookie Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... IP: *.tnt1.per1.temp.da.uu.net 15.09.03, 09:55
            A ja robie Tempure.
          • Gość: kaska Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.03, 09:57
            podsmazasz plastry schabu, na osobnej patelni podsmazasz grzyby. Dodajesz do
            miesa plus papryka w paseczki. Pod sam koniec wrzucasz w paskach plesniaka.
    • mantha Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... 15.09.03, 09:54
      Wczoraj byl jedzony duszony schab w sosie cebulowym - po prostu niebo w gebie :-
      )
    • Gość: Emi Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... IP: *.metronet.pl 15.09.03, 10:14
      U mnie były pieczarki faszerowane warzywami ( papryka , cebulka
      czosnek , pomidor )i do tego zwyczajny filet drobiowy + surówka z
      pekinki. Pychotka .
    • aneczka8 Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... 15.09.03, 10:18
      dzis to jeszce obiadek przed nami ale wczoraj.....
      był łosoś w dzwonkach z ziołami i sosem jogurtowo-czosnkowo-koperkowym i do
      tego ziemnaczki.
      mmmmmm, pyyyyyyyycha.
      • Gość: Obcy Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... IP: *.proxy.aol.com 17.09.03, 16:57
        A gdziez ta straszna polska bieda, na ktora sie wszyscy skarza? Kiedyscie tak
        dobrze i tak latwo jedli? Wierzyc zebie bo geba bezpodstawnie biadoli?
    • Gość: kaska Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy....JUZ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.03, 10:45
      obadek o 9 rano???? ja jadam o 17. Dzis akurat mam z wczoraj ale na kolacje
      zrobie spaghetti z mascarpone, szpinakiem i serem.
      • Gość: dzidka Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy....JUZ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.03, 10:59
        kaska, ty jesz takie obfite kolacje?boszsz, ja bym chyba nie usneła. a co do
        Twojego przepisu na mięsko w grzybach z papryką i pleśniakiem...to ja polecam
        (nie wiem czy probowałaś) miesko podsmazone plus sosik, ktory sie robi z
        roztopionego na maśle rokpola plus smietana, żeby ten sos nie był zasłony bo
        wiadomo rokpol (badz drozszy rokfort)jest słony, pycha...proste a jakie dobre
        • Gość: kaska Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy....JUZ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.03, 11:17
          wiem, to sie nazywa sos serowy, uwielbiam!
        • Gość: kaska kolacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.03, 11:19
          jem obfite kolacje bo chodze bardzo pozno spac, wiec mi nie przeszkadza.
    • Gość: Monika Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... IP: 80.51.255.* 15.09.03, 13:49
      Krokiety z kapustą i barszczyk czerwony.
    • petelka Re: dzisiaj na obiadek zjemy??? 15.09.03, 14:01
      Hmmm...
      - w czwartek były kanie panierowane w jajku i bułce tartej i smażone na maśle,
      - w piątek maślaczki duszone z boczkiem, cebulą, obficie doprawione śmietaną,
      serwowane z makaronem,
      - w sobotę już nie chciało mi się smazyć kań, a więc udusiłam je z masłem (ale
      smażone zdecydowanie lepsze),
      - w niedzielę był szybki obiad polowy, tzn. grzybki podsmazone i zaprawione
      jajkiem, podane tylko z chlebem,
      - dzisiaj... no wprawdzie obiadu jeszcze nie jadałam, ale jak myślicie, co
      znajdzie się w dzisiejszym menu? :)))))
      • Gość: Monika Re: dzisiaj na obiadek zjemy??? IP: 80.51.255.* 15.09.03, 16:04
        Pewnie znów będą Kanie:-) aż zazdroszczę...
        • arwena20 Re: dzisiaj na obiadek zjemy??? 15.09.03, 17:56
          stek,frytki,salatka,lody.
          • niedzwiadek2003 Re: dzisiaj na obiadek zjemy??? 15.09.03, 19:25
            no widzicie, tak to jest jak sie wstaje wczesnie rano i do kompa zasiada....he
            he he a poza tym to poniedzialek. kotleciki i buraczki byly wczoraj na obiadek,
            a dzis bedzie tylko zupka pomidorowa z koperkiem :)
        • petelka Re: dzisiaj na obiadek zjemy??? 16.09.03, 07:16
          Gość portalu: Monika napisał(a):

> Pewnie znów będą Kanie:-) aż zazdroszczę...

Hi hi hi, pudło.:)))) Była zupa grzybowa z podgrzybków i tym podobnych.:)))
          • Gość: molkiuyt Re: dzisiaj na obiadek zjemy??? IP: *.minsk-mazowiecki.sdi.tpnet.pl 17.09.03, 13:22
            a gdzie Ty te kanie znajdujesz? Grzybów dużo w tym roku jest, ale włąsnie na
            kanie nie udało mi się jeszcze trafić! A tak bym zjadł...
            • petelka Re: dzisiaj na obiadek zjemy??? 18.09.03, 08:11
              Gość portalu: molkiuyt napisał(a):

> a gdzie Ty te kanie znajdujesz? Grzybów dużo w tym roku jest, ale włąsnie na
              > kanie nie udało mi się jeszcze trafić! A tak bym zjadł...

No teraz, to już w czasie przeszłym, bo urlop mi sie skończył.:))) Ale było to
              w takim jednym miejscu na Kaszubach i naprawdę byłam zdziwiona ich ilością:
              wprost spod butów wyrastały.:)))
    • Gość: lola Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.03, 19:44
      A u mnie knedle ze sliwkami, bo ich teraz w bród...
      • Gość: mona Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... IP: *.koszalin.cvx.ppp.tpnet.pl 16.09.03, 01:22
        u mnie dzis byly skrzydelka po meksykansku,po dziesiec na lebka....dla mnie
        nie starczylo.....ziemniaki,surowka z ogorka,fasolka szparagowa.
        • niedzwiadek2003 Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... 16.09.03, 07:37
          a co dzisiaj na obiadek???
    • Gość: pet Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... IP: *.ipt.aol.com 16.09.03, 21:42
      dzis na obiadek zjadlam, sasuage roll, trzy pancakes i czekoladwy muss:P aaa i
      paczke czipsow
      • silverstone Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... 17.09.03, 13:51
        czy to sie roznic czyms od kielbasy i nalesnikow czy to tylko taka tendencja
        kulinarna? Zreszta i tak nic nie pobije rosolu po francuskiemu...

Gość portalu: pet napisał(a):

> dzis na obiadek zjadlam, sasuage roll, trzy pancakes i czekoladwy muss:P aaa
        i
        > paczke czipsow
    • momi Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... 16.09.03, 21:49
      Tagliatelle z brokułami i serem według przepisu z mniammniam. Dobre ,ale na
      przyszłość muszę trochę zmodyfikować :dodawać więcej czosnku , rokpola, pieprzu.
      • Gość: Kojka Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... IP: *.kom / 10.104.36.* 17.09.03, 12:59
        żeberka duszone+kasza gryczana+buraczki z cebulą
        • Gość: molkiuyt Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... IP: *.minsk-mazowiecki.sdi.tpnet.pl 17.09.03, 13:24
          O Mój Boże!!! Ja chyba "se" zrobie to samo...
        • Gość: bruno Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... IP: 217.11.133.* 18.09.03, 12:56
          W tym zestawie zamieniłbym jednak kaszę gryczaną na szare kluski z tartych
          pyrów. I chyba taki będzie obiadek. Szare kluski + żeberka duszone + kiszona
          kapusta z kminkiem.
          Kujawy...
    • silverstone Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... 17.09.03, 13:49
      mialy byc pierogi z grzybami i kapusta, ale po otwarciu talerza okazalo sie, ze
      plywaja po nich SKWARY i POL LITRA OLEJU! Bleeeeeee....
      Zostal wiec paczek i kawa i stare chipsy (niekwestionowana przewaga oleju
      zaschnietego nad plywajacym...)
    • saiss Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... 17.09.03, 14:49
      heh.Wczoraj to byla zupka ryzowa (pyyszny patent mojej MAMUSI-dam przepis, jk
      ktos chce) i placuchy z jablkami.Swietne jedzonko, mmmm...Dzis powtorka z zupki
      bedzie i golabki, zrobione, zamrozone no i sie wlasnie rozmrazaja;)PYYYYCHA
    • Gość: elka Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... IP: *.toya.net.pl / 10.0.210.* 17.09.03, 15:18
      obiadków nie jadamy, bo wracamy późno z pracy
      a dzisiaj na kolację: bakłażan zapiekany ze świeżymi grzybami + sałata rzymska
      + czerwone wino
      aha, jako przystawka świeże figi z szynką parmeńską
    • Gość: Pichciarz Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... IP: *.proxy.aol.com 17.09.03, 16:53
      Wyglada na to, ze to nie przepisy,lecz popisy.
      Kochani, z czym do goscia! Pierwsza lepsza ksiazka kucharska ma wiecej
      podniebieniu do powiedzenia.
    • Gość: ewa Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.03, 18:51
      a my co 2 dzień ziemniaki z kefirem na zmianę z zupką chinską

...bo rodzice są bez pracy ... :-((((
      • Gość: ines Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... IP: 81.15.189.* 17.09.03, 19:50
        To polecam dla urozmaicenia tanie i pyszne np. makarony z aromatycznymi sosami.
        Wystarczy makaron, trochę czosnku i oliwy. Tak samo z cukinią . Jest tańsza
        teraz niż ziemniaki chyba więc naprawdę na progu jesieni można jeść i tanio i
        pysznie . Wystarczy poszukać skoro jednak masz dostęp do internetu ( skorzystać
        z wyszukiwarki) a nie niepotrzebnie prowokować:)
    • niedzwiadek2003 Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... 18.09.03, 07:09
      juz wiem co dzisiaj bedzie na obiad!!!!!!!! kolduny po litewsku i barszczyk
      czerwony zrobione przez moja mame :D
    • Gość: Mag Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... IP: *.crt.warszawa.supermedia.pl 18.09.03, 12:37
      Super wątek. Fajna inspiracja. :)) U mnie ostatnio kolacyjna - sałatka z
      surimi. Pycha i proste jak drut (niestety nie tanie): ogórek zielony w słupki
      na spód miski, na to jajko na twrdo w ćwiartki, zalać dużym kubkiem jogurtu
      naturalnego Bakomy z wciśniętymi 2 ząbkami czosnku i łyżką majonezu, na wierzch
      pokrojone w kawałeczki surimi (szyjki rakowe w zalewie - do kupienia w każdym
      hipermarkecie). Smacznego.
    • plucha Re: a ja hurtem..... 18.09.03, 13:03
      • plucha Re: Sorry, nie w to kliknęłam 18.09.03, 13:05
        Więc hurtem - ponieważ planuję jadłospis, to mam zapisane - to ostatnie 2
        miesiące. Oczywiście prawie zawsze obiadzik jest na 2-3 dni, nie ma tak, że
        codziennie co innego.

Zupa pieczarkowa z makaronem, cielęcina duszona z młodymi warzywami, ziemniaki
        Makaron zapiekany z resztkami cielęciny, ogórek kiszony
        Krupnik na mięsie, naleśniki z serem i truskawkami
        Zupa szczawiowa z jajkiem, naleśniki z serem i truskawkami
        Rosół z makaronem, gulasz wołowy, kasza gryczana, ogórek małosolny
        Kotlet z kurczaka panierowany, ziemniaki, surówka
        Udka kurczaka pieczone, sałata rzymska z czosnkiem, parmezanem i grzankami
        czosnkowymi
        Mintaj smażony, kalafior
        Botwina z jajkiem, pomarola
        Kotlety mielone, kapusta duszona z pomidorami, ziemniaki
        Zupa kalafiorowa, spaghetti z pesto i parmezanem
        Żurek z kiełbasą i jajkiem, pieczywo
        Zupa porowa, udka kurczaka pieczone, ziemniaki, surówka
        Pomarola śmieciowa
        Fasolka szparagowa, ziemniaki ze skwarkami, maślanka
        Botwina z jajkiem, bób gotowany
        Farfalle con funghi
        Zupa pieczarkowa, kotlet schabowy, ziemniaki, surówka z pomidorów i ogórków
        Zupa ogórkowa, udka kurczaka pieczone, fasolka szparagowa
        Farfalle Alfredo
        Zupa pomidorowa z makaronem, placki kartoflane, maślanka
        Podgrzybki duszone w śmietanie, ziemniaki
        Kotlety mielone drobiowe, ziemniaki, kapusta zasmażana
        Barszcz ukraiński, gulasz wieprzowy, makaron, surówka z ogórków i pomidorów
        Spaghetti z sosem pieczarkowoowo-serowym
        Kapuśniak z parówką, pieczywo
        Zrazy z karkówki, ziemniaki, buraczki
        Udka duszone, ziemniaki, surówka
        Krupnik jarzynowy, pieczywo
        Kotlet schabowy, ziemniaki, brokuły
        Cielęcina duszona z marchewką, makaron kokardki, ogórek małosolny
        Zupa jarzynowo-pomidorowa z kurczakiem, pieczywo, bób gotowany
        Sznycle cielęce panierowane, ziemniaki, surówki
        Zupa pomidorowa z makaronem, placki z jabłkiem
        Biała kiełbasa pieczona z cebulką, ziemniaki, ogórek kw.
        Cukinia zapiekana z żółtym serem
        Brokuły gotowane na parze z podsmażonym masłem i parmezanem
        Chłodnik, udka z kurczaka pieczone, sałata zielona z pomidorami
        Zupa jarzynowa, bitki z pręgi duszone z marchewką i cebulą, pieczywo
        • niedzwiadek2003 Plucha :) 18.09.03, 18:01
          Dzieki za 2-miesieczne menu ;) Ja to samo robie, ale
          czasami chcialoby sie cos innego i stad pomysl na ten
          watek. Bardzo sie ciesze ze wszystkich wpisow :D
          Pozdrawiam serdecznie :)))
    • niedzwiadek2003 Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... 18.09.03, 18:03
      a jutro wiecie co zrobie? makaron ze smietana, twarogiem
      i cukrem! Tak to bedzie jutro na obiadek :) hm...to moze
      byc troche malo dla chlopakow...no nic. trzeba jeszcze to
      przemyslec i przejrzec posty :)
      • Gość: mona Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... IP: *.koszalin.cvx.ppp.tpnet.pl 19.09.03, 01:25
        makaron na slodko moi jedza na sniadanie,:)))na obiad to pzredewszystkim
        mieso,mieso i jeszcze raz mieso...a jutro zrobie...hm chyba rybe.pozdrowienia
    • niedzwiadek2003 Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... 19.09.03, 20:40
      no wiec dzisiaj zjedlismy rybke (tutaj sie zwie Basa), do
      tego suroweczka z kapustki kiszonej i ziemniaczki puree.
      mniam, mniaaaaaaaaaaaam!
      • Gość: M. Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... IP: *.lubin.dialog.net.pl 20.09.03, 14:34
        Lepiej by było: rybeczkę ew. rybunię, suróweczkunię z kapusteczki i
        ziemniaczkunie do tego, a wszystko takie kochane..........
        • qian Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... 20.09.03, 15:54
          Gość portalu: M. napisał(a):

> Lepiej by było: rybeczkę ew. rybunię, suróweczkunię z kapusteczki i
          > ziemniaczkunie do tego, a wszystko takie kochane..........

Czytając ten wątek, mam podobne odczucia. Dorośli ludzie a słodzą. Myślałam, że
          już nie ma nic gorszego niż "obiadek", okazuje się, że jest jeszcze "obiadzik".
          Moje gratulacje.
    • niedzwiadek2003 Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... 22.09.03, 07:14
      wczoraj nic nie gotowalismy. zjedlismy na miescie :)
    • niedzwiadek2003 Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... 25.09.03, 21:19
      wczoraj byly placki z jablkami a dzisiaj rosolek :)
      • Gość: Ewa Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 26.09.03, 10:29
        A ja dziś mam zupę jarzynową no i oczywiście PIEROGI mniam mniam
        • niedzwiadek2003 Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... 27.09.03, 08:18
          a dzisiaj bedzie leczo i bagietka do tego :)
          • niedzwiadek2003 Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... 28.09.03, 09:59
            a dzisiaj szaszlyki, salatka grecka i cos na deser :)
            • Gość: m&m Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.03, 15:08
              u mnie bedzie jak sobie zrobie;) moze leczo lub jajecznica
              • Gość: ewita Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... IP: *.bydgoszcz.agora.pl 30.09.03, 19:51
                Ale wam zazdroszczę tych wszystkich obiadków, tych buraczków na ciepło,
                pierożków, żeberek duszonych, gołąbków, knedli, grzybków duszonych w śmietanie,
                naleśników, rosołków, duszonych schabow w cebuli, sosów serowych i co tam
                jeszcze...
                Ja późno wracam z pracy. Najczęściej jadam w mieście, mój mąż też, córka ma
                obiady w szkole. Marzę o tym, żeby być dobrą gospodynią i podawać chociaż
                gorące kolacje z winem około godz. 20.00. Jestem jednak dość słabo
                zorganizowana. Wrcając samochodem z roboty obmyślam jakieś danie, potem się
                okazuje, że nie ma wszystkich potrzebnych produktów.I wspaniała kolacja kończy
                się na kanapkach z serem plus ewentualnie wino, które zwykle jest w zapasie.
                Dziewczyny poradźcie coś. Może robić zakupy w Makro, układać menu na tydzień i
                tego się trzymać?
                Rzućcie parę fajnych pomysłow na obiadokolacje (straszne słowo), ktore mogłabym
                przygotowywać szybko wieczorem, albo rano.
                • momi Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... 30.09.03, 21:39

> Dziewczyny poradźcie coś.

Mam wrażenie że pisze tu jednak sporo facetów:)
                  Ale ja dziewczyna radzę Ci zacząć od makaronów. Wiele sosów do nich
                  przygotowuje się tyle co gotuje się makaron. Warto pobuszować na tym forum.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka