niedzwiadek2003 15.09.03, 06:51 ziemniaczki+kotlecik mielony smazony+buraczki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kaska Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.03, 08:00 super! Mnie sie to kojarzy z kuchnia mojej babci. Buraki na cieplo, mielone i pure;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zocha Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... IP: *.net.pl 15.09.03, 08:18 ja tez lubię mielone z buraczkami, ale mam pytanie - czy kupujecie mielone gotowe, bo ja jakoś nie mogę się przekonać, jak sobie zaczynam wyobrazać co tam jest zmielone to........ Odpowiedz Link Zgłoś
niedzwiadek2003 Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... 15.09.03, 08:55 dobrze jest jesli mozesz sama wybrac kawalek miesa i byc przy tym jak miela...ale nie zawsze jest to mozliwe. W moim przypadku jest to prawie niemozeliwe. Sprzedawane mieso jest juz zmielone. Jeszcze jakos wierze, ze jakosc jest okay... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.03, 09:06 ja kupuje gotowe w sprawdzonym sklepie. I nie mysle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzidka Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.03, 11:01 ja mam maszynke do mielenia zelmera, hmmm..... ale sprawuje sie dobrze i zawsze sama mielę i wiem jakie tłuste mam mięsko na talerzu (unikam tlustego) i co zmieliłam ;))) No i spagetti z takiego mięska plus własnorecznie zrobiony od poczatku do konca sosik,pycha...kurcze zaraz zrobie sie glodna,pozrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.03, 19:42 Przenigdy. Kupuje łopatke i sama miele, w tych ich mielonych same odpadki, brr.. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... 15.09.03, 09:02 Z powodu obaw co też może być w mielonym, kupiłam sobie maszynkę do mielenia. A gotowe mielone kupuję tylko dla psów...A dzisiaj na obiadek była grzybowa ze świeżych maślaczków i pyzy z mięskiem (własnoręcznie mielonym). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.03, 09:07 ja mam na obiad (wczraj zrobilam) schab duszony z papryka zolta i z grzybami plus ser plesniowy , ktory "zrobil" sos.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zocha Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... IP: *.net.pl 15.09.03, 09:09 Kaska podaj przepis i jak zrobić ten schabik w sosie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brookie Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... IP: *.tnt1.per1.temp.da.uu.net 15.09.03, 09:55 A ja robie Tempure. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.03, 09:57 podsmazasz plastry schabu, na osobnej patelni podsmazasz grzyby. Dodajesz do miesa plus papryka w paseczki. Pod sam koniec wrzucasz w paskach plesniaka. Odpowiedz Link Zgłoś
mantha Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... 15.09.03, 09:54 Wczoraj byl jedzony duszony schab w sosie cebulowym - po prostu niebo w gebie :- ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emi Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... IP: *.metronet.pl 15.09.03, 10:14 U mnie były pieczarki faszerowane warzywami ( papryka , cebulka czosnek , pomidor )i do tego zwyczajny filet drobiowy + surówka z pekinki. Pychotka . Odpowiedz Link Zgłoś
aneczka8 Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... 15.09.03, 10:18 dzis to jeszce obiadek przed nami ale wczoraj..... był łosoś w dzwonkach z ziołami i sosem jogurtowo-czosnkowo-koperkowym i do tego ziemnaczki. mmmmmm, pyyyyyyyycha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obcy Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... IP: *.proxy.aol.com 17.09.03, 16:57 A gdziez ta straszna polska bieda, na ktora sie wszyscy skarza? Kiedyscie tak dobrze i tak latwo jedli? Wierzyc zebie bo geba bezpodstawnie biadoli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy....JUZ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.03, 10:45 obadek o 9 rano???? ja jadam o 17. Dzis akurat mam z wczoraj ale na kolacje zrobie spaghetti z mascarpone, szpinakiem i serem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzidka Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy....JUZ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.03, 10:59 kaska, ty jesz takie obfite kolacje?boszsz, ja bym chyba nie usneła. a co do Twojego przepisu na mięsko w grzybach z papryką i pleśniakiem...to ja polecam (nie wiem czy probowałaś) miesko podsmazone plus sosik, ktory sie robi z roztopionego na maśle rokpola plus smietana, żeby ten sos nie był zasłony bo wiadomo rokpol (badz drozszy rokfort)jest słony, pycha...proste a jakie dobre Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy....JUZ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.03, 11:17 wiem, to sie nazywa sos serowy, uwielbiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska kolacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.03, 11:19 jem obfite kolacje bo chodze bardzo pozno spac, wiec mi nie przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... IP: 80.51.255.* 15.09.03, 13:49 Krokiety z kapustą i barszczyk czerwony. Odpowiedz Link Zgłoś
petelka Re: dzisiaj na obiadek zjemy??? 15.09.03, 14:01 Hmmm... - w czwartek były kanie panierowane w jajku i bułce tartej i smażone na maśle, - w piątek maślaczki duszone z boczkiem, cebulą, obficie doprawione śmietaną, serwowane z makaronem, - w sobotę już nie chciało mi się smazyć kań, a więc udusiłam je z masłem (ale smażone zdecydowanie lepsze), - w niedzielę był szybki obiad polowy, tzn. grzybki podsmazone i zaprawione jajkiem, podane tylko z chlebem, - dzisiaj... no wprawdzie obiadu jeszcze nie jadałam, ale jak myślicie, co znajdzie się w dzisiejszym menu? :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: dzisiaj na obiadek zjemy??? IP: 80.51.255.* 15.09.03, 16:04 Pewnie znów będą Kanie:-) aż zazdroszczę... Odpowiedz Link Zgłoś
arwena20 Re: dzisiaj na obiadek zjemy??? 15.09.03, 17:56 stek,frytki,salatka,lody. Odpowiedz Link Zgłoś
niedzwiadek2003 Re: dzisiaj na obiadek zjemy??? 15.09.03, 19:25 no widzicie, tak to jest jak sie wstaje wczesnie rano i do kompa zasiada....he he he a poza tym to poniedzialek. kotleciki i buraczki byly wczoraj na obiadek, a dzis bedzie tylko zupka pomidorowa z koperkiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
petelka Re: dzisiaj na obiadek zjemy??? 16.09.03, 07:16 Gość portalu: Monika napisał(a): > Pewnie znów będą Kanie:-) aż zazdroszczę... Hi hi hi, pudło.:)))) Była zupa grzybowa z podgrzybków i tym podobnych.:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: molkiuyt Re: dzisiaj na obiadek zjemy??? IP: *.minsk-mazowiecki.sdi.tpnet.pl 17.09.03, 13:22 a gdzie Ty te kanie znajdujesz? Grzybów dużo w tym roku jest, ale włąsnie na kanie nie udało mi się jeszcze trafić! A tak bym zjadł... Odpowiedz Link Zgłoś
petelka Re: dzisiaj na obiadek zjemy??? 18.09.03, 08:11 Gość portalu: molkiuyt napisał(a): > a gdzie Ty te kanie znajdujesz? Grzybów dużo w tym roku jest, ale włąsnie na > kanie nie udało mi się jeszcze trafić! A tak bym zjadł... No teraz, to już w czasie przeszłym, bo urlop mi sie skończył.:))) Ale było to w takim jednym miejscu na Kaszubach i naprawdę byłam zdziwiona ich ilością: wprost spod butów wyrastały.:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.03, 19:44 A u mnie knedle ze sliwkami, bo ich teraz w bród... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mona Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... IP: *.koszalin.cvx.ppp.tpnet.pl 16.09.03, 01:22 u mnie dzis byly skrzydelka po meksykansku,po dziesiec na lebka....dla mnie nie starczylo.....ziemniaki,surowka z ogorka,fasolka szparagowa. Odpowiedz Link Zgłoś
niedzwiadek2003 Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... 16.09.03, 07:37 a co dzisiaj na obiadek??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pet Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... IP: *.ipt.aol.com 16.09.03, 21:42 dzis na obiadek zjadlam, sasuage roll, trzy pancakes i czekoladwy muss:P aaa i paczke czipsow Odpowiedz Link Zgłoś
silverstone Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... 17.09.03, 13:51 czy to sie roznic czyms od kielbasy i nalesnikow czy to tylko taka tendencja kulinarna? Zreszta i tak nic nie pobije rosolu po francuskiemu... Gość portalu: pet napisał(a): > dzis na obiadek zjadlam, sasuage roll, trzy pancakes i czekoladwy muss:P aaa i > paczke czipsow Odpowiedz Link Zgłoś
momi Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... 16.09.03, 21:49 Tagliatelle z brokułami i serem według przepisu z mniammniam. Dobre ,ale na przyszłość muszę trochę zmodyfikować :dodawać więcej czosnku , rokpola, pieprzu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kojka Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... IP: *.kom / 10.104.36.* 17.09.03, 12:59 żeberka duszone+kasza gryczana+buraczki z cebulą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: molkiuyt Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... IP: *.minsk-mazowiecki.sdi.tpnet.pl 17.09.03, 13:24 O Mój Boże!!! Ja chyba "se" zrobie to samo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bruno Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... IP: 217.11.133.* 18.09.03, 12:56 W tym zestawie zamieniłbym jednak kaszę gryczaną na szare kluski z tartych pyrów. I chyba taki będzie obiadek. Szare kluski + żeberka duszone + kiszona kapusta z kminkiem. Kujawy... Odpowiedz Link Zgłoś
silverstone Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... 17.09.03, 13:49 mialy byc pierogi z grzybami i kapusta, ale po otwarciu talerza okazalo sie, ze plywaja po nich SKWARY i POL LITRA OLEJU! Bleeeeeee.... Zostal wiec paczek i kawa i stare chipsy (niekwestionowana przewaga oleju zaschnietego nad plywajacym...) Odpowiedz Link Zgłoś
saiss Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... 17.09.03, 14:49 heh.Wczoraj to byla zupka ryzowa (pyyszny patent mojej MAMUSI-dam przepis, jk ktos chce) i placuchy z jablkami.Swietne jedzonko, mmmm...Dzis powtorka z zupki bedzie i golabki, zrobione, zamrozone no i sie wlasnie rozmrazaja;)PYYYYCHA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elka Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... IP: *.toya.net.pl / 10.0.210.* 17.09.03, 15:18 obiadków nie jadamy, bo wracamy późno z pracy a dzisiaj na kolację: bakłażan zapiekany ze świeżymi grzybami + sałata rzymska + czerwone wino aha, jako przystawka świeże figi z szynką parmeńską Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... IP: *.proxy.aol.com 17.09.03, 16:53 Wyglada na to, ze to nie przepisy,lecz popisy. Kochani, z czym do goscia! Pierwsza lepsza ksiazka kucharska ma wiecej podniebieniu do powiedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.03, 18:51 a my co 2 dzień ziemniaki z kefirem na zmianę z zupką chinską ...bo rodzice są bez pracy ... :-(((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ines Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... IP: 81.15.189.* 17.09.03, 19:50 To polecam dla urozmaicenia tanie i pyszne np. makarony z aromatycznymi sosami. Wystarczy makaron, trochę czosnku i oliwy. Tak samo z cukinią . Jest tańsza teraz niż ziemniaki chyba więc naprawdę na progu jesieni można jeść i tanio i pysznie . Wystarczy poszukać skoro jednak masz dostęp do internetu ( skorzystać z wyszukiwarki) a nie niepotrzebnie prowokować:) Odpowiedz Link Zgłoś
niedzwiadek2003 Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... 18.09.03, 07:09 juz wiem co dzisiaj bedzie na obiad!!!!!!!! kolduny po litewsku i barszczyk czerwony zrobione przez moja mame :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mag Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... IP: *.crt.warszawa.supermedia.pl 18.09.03, 12:37 Super wątek. Fajna inspiracja. :)) U mnie ostatnio kolacyjna - sałatka z surimi. Pycha i proste jak drut (niestety nie tanie): ogórek zielony w słupki na spód miski, na to jajko na twrdo w ćwiartki, zalać dużym kubkiem jogurtu naturalnego Bakomy z wciśniętymi 2 ząbkami czosnku i łyżką majonezu, na wierzch pokrojone w kawałeczki surimi (szyjki rakowe w zalewie - do kupienia w każdym hipermarkecie). Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
plucha Re: Sorry, nie w to kliknęłam 18.09.03, 13:05 Więc hurtem - ponieważ planuję jadłospis, to mam zapisane - to ostatnie 2 miesiące. Oczywiście prawie zawsze obiadzik jest na 2-3 dni, nie ma tak, że codziennie co innego. Zupa pieczarkowa z makaronem, cielęcina duszona z młodymi warzywami, ziemniaki Makaron zapiekany z resztkami cielęciny, ogórek kiszony Krupnik na mięsie, naleśniki z serem i truskawkami Zupa szczawiowa z jajkiem, naleśniki z serem i truskawkami Rosół z makaronem, gulasz wołowy, kasza gryczana, ogórek małosolny Kotlet z kurczaka panierowany, ziemniaki, surówka Udka kurczaka pieczone, sałata rzymska z czosnkiem, parmezanem i grzankami czosnkowymi Mintaj smażony, kalafior Botwina z jajkiem, pomarola Kotlety mielone, kapusta duszona z pomidorami, ziemniaki Zupa kalafiorowa, spaghetti z pesto i parmezanem Żurek z kiełbasą i jajkiem, pieczywo Zupa porowa, udka kurczaka pieczone, ziemniaki, surówka Pomarola śmieciowa Fasolka szparagowa, ziemniaki ze skwarkami, maślanka Botwina z jajkiem, bób gotowany Farfalle con funghi Zupa pieczarkowa, kotlet schabowy, ziemniaki, surówka z pomidorów i ogórków Zupa ogórkowa, udka kurczaka pieczone, fasolka szparagowa Farfalle Alfredo Zupa pomidorowa z makaronem, placki kartoflane, maślanka Podgrzybki duszone w śmietanie, ziemniaki Kotlety mielone drobiowe, ziemniaki, kapusta zasmażana Barszcz ukraiński, gulasz wieprzowy, makaron, surówka z ogórków i pomidorów Spaghetti z sosem pieczarkowoowo-serowym Kapuśniak z parówką, pieczywo Zrazy z karkówki, ziemniaki, buraczki Udka duszone, ziemniaki, surówka Krupnik jarzynowy, pieczywo Kotlet schabowy, ziemniaki, brokuły Cielęcina duszona z marchewką, makaron kokardki, ogórek małosolny Zupa jarzynowo-pomidorowa z kurczakiem, pieczywo, bób gotowany Sznycle cielęce panierowane, ziemniaki, surówki Zupa pomidorowa z makaronem, placki z jabłkiem Biała kiełbasa pieczona z cebulką, ziemniaki, ogórek kw. Cukinia zapiekana z żółtym serem Brokuły gotowane na parze z podsmażonym masłem i parmezanem Chłodnik, udka z kurczaka pieczone, sałata zielona z pomidorami Zupa jarzynowa, bitki z pręgi duszone z marchewką i cebulą, pieczywo Odpowiedz Link Zgłoś
niedzwiadek2003 Plucha :) 18.09.03, 18:01 Dzieki za 2-miesieczne menu ;) Ja to samo robie, ale czasami chcialoby sie cos innego i stad pomysl na ten watek. Bardzo sie ciesze ze wszystkich wpisow :D Pozdrawiam serdecznie :))) Odpowiedz Link Zgłoś
niedzwiadek2003 Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... 18.09.03, 18:03 a jutro wiecie co zrobie? makaron ze smietana, twarogiem i cukrem! Tak to bedzie jutro na obiadek :) hm...to moze byc troche malo dla chlopakow...no nic. trzeba jeszcze to przemyslec i przejrzec posty :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mona Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... IP: *.koszalin.cvx.ppp.tpnet.pl 19.09.03, 01:25 makaron na slodko moi jedza na sniadanie,:)))na obiad to pzredewszystkim mieso,mieso i jeszcze raz mieso...a jutro zrobie...hm chyba rybe.pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
niedzwiadek2003 Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... 19.09.03, 20:40 no wiec dzisiaj zjedlismy rybke (tutaj sie zwie Basa), do tego suroweczka z kapustki kiszonej i ziemniaczki puree. mniam, mniaaaaaaaaaaaam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... IP: *.lubin.dialog.net.pl 20.09.03, 14:34 Lepiej by było: rybeczkę ew. rybunię, suróweczkunię z kapusteczki i ziemniaczkunie do tego, a wszystko takie kochane.......... Odpowiedz Link Zgłoś
qian Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... 20.09.03, 15:54 Gość portalu: M. napisał(a): > Lepiej by było: rybeczkę ew. rybunię, suróweczkunię z kapusteczki i > ziemniaczkunie do tego, a wszystko takie kochane.......... Czytając ten wątek, mam podobne odczucia. Dorośli ludzie a słodzą. Myślałam, że już nie ma nic gorszego niż "obiadek", okazuje się, że jest jeszcze "obiadzik". Moje gratulacje. Odpowiedz Link Zgłoś
niedzwiadek2003 Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... 22.09.03, 07:14 wczoraj nic nie gotowalismy. zjedlismy na miescie :) Odpowiedz Link Zgłoś
niedzwiadek2003 Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... 25.09.03, 21:19 wczoraj byly placki z jablkami a dzisiaj rosolek :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 26.09.03, 10:29 A ja dziś mam zupę jarzynową no i oczywiście PIEROGI mniam mniam Odpowiedz Link Zgłoś
niedzwiadek2003 Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... 27.09.03, 08:18 a dzisiaj bedzie leczo i bagietka do tego :) Odpowiedz Link Zgłoś
niedzwiadek2003 Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... 28.09.03, 09:59 a dzisiaj szaszlyki, salatka grecka i cos na deser :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m&m Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.03, 15:08 u mnie bedzie jak sobie zrobie;) moze leczo lub jajecznica Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewita Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... IP: *.bydgoszcz.agora.pl 30.09.03, 19:51 Ale wam zazdroszczę tych wszystkich obiadków, tych buraczków na ciepło, pierożków, żeberek duszonych, gołąbków, knedli, grzybków duszonych w śmietanie, naleśników, rosołków, duszonych schabow w cebuli, sosów serowych i co tam jeszcze... Ja późno wracam z pracy. Najczęściej jadam w mieście, mój mąż też, córka ma obiady w szkole. Marzę o tym, żeby być dobrą gospodynią i podawać chociaż gorące kolacje z winem około godz. 20.00. Jestem jednak dość słabo zorganizowana. Wrcając samochodem z roboty obmyślam jakieś danie, potem się okazuje, że nie ma wszystkich potrzebnych produktów.I wspaniała kolacja kończy się na kanapkach z serem plus ewentualnie wino, które zwykle jest w zapasie. Dziewczyny poradźcie coś. Może robić zakupy w Makro, układać menu na tydzień i tego się trzymać? Rzućcie parę fajnych pomysłow na obiadokolacje (straszne słowo), ktore mogłabym przygotowywać szybko wieczorem, albo rano. Odpowiedz Link Zgłoś
momi Re: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... 30.09.03, 21:39 > Dziewczyny poradźcie coś. Mam wrażenie że pisze tu jednak sporo facetów:) Ale ja dziewczyna radzę Ci zacząć od makaronów. Wiele sosów do nich przygotowuje się tyle co gotuje się makaron. Warto pobuszować na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś