mwookash 24.05.08, 14:35 bez problemu można zastąpić kuminem mielonym? Z góry dziękuję za odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: senin Re: Czy w tajskim curry kumin niemielony IP: *.for.connect.net.au 25.05.08, 01:58 czy jestes pewna/y ze to tajskie curry?? kumin niemielony w indyjskich curry czesto podsmaza sie na poczatku - od biedy mozna go zastapic mielonym jesli natomiast dodaje sie go z innymi przeprawami to moze byc mielony o uzywaniu nasion kuminu w tajskich curry nigdy nie slyszalam Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Senin, OT 25.05.08, 09:41 dostałas te nasionka? Wykiełkowały ci?Napisz, proszę, bo jakby nie, to wyślę jeszcze raz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: Senin, OT IP: *.for.connect.net.au 25.05.08, 09:56 dostalam w piatek - i wlasnie mialam Ci wyslac maila Dzieki Stokrotne!! :))) Wlasnie poblogoslawilam:) i posialam w malym pojemniku - bede z zaciekawieniem obserwowac - musza wykielkowac, nie ma mocnych ! A swoja droga to sprytna z Ciebie bestyjka - niezle je zakamuflowalas:) Powiedz, czy moge Ci sie czyms odwdzieczyc - Moze mala sadzonke dzrewka curry- taka do doniczki ;)) ? albo moze cos innego ? pisz smialo :) ale dobrze bys wspomniala na forum, bo ja skrzynki nie sprawdzam prawie wcale :(( Dzieki serdeczne raz jeszcze :) Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Senin, OT 25.05.08, 15:49 Rany! Drzewko curry to byłaba wspaniała sprawa, ale jak z Australii? No i czy duże wyrasta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: Senin, OT IP: *.for.connect.net.au 25.05.08, 21:56 ano,wyciagne z ziemi male , ok 20 cm, poprzycinam galazki (taraz wlasnie przysypia)zapakuje w foliowa torbe (moze nawet z odronina wilgotnego papieru) i wylse ekspresem ...i bede sie modlic zeby nie splesnialo :)) Co ty na to co do wielkosci- jest roznie moze osiagnac nawet 2-3 metry, ale moje aktualnie ma ok 120 cm Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Senin, OT 26.05.08, 09:09 Gość portalu: senin napisał(a): > Co ty na to Jedstem zachwycona, ale przewiduję spiralę rewanżową.Drzewko curry to nie byle parę nasionek, przesyłka tez więcej kosztuje. Juz myslę o odwzajemnieniu się :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: Senin, OT IP: *.for.connect.net.au 26.05.08, 10:59 > > Jedstem zachwycona, ale przewiduję spiralę rewanżową.Drzewko curry > to nie byle parę nasionek, przesyłka tez więcej kosztuje. > Juz myslę o odwzajemnieniu się :)) najpierw musisz je otrzymac w stanie uzywalnosci o rewanzowaniu, czy tez nie rewanzowaniu sie nie ma co teraz myslec :)) - kwestia ceny? - no nie przesadzajmy, z torbami przeciez nie pojde ;))) wiec nie martw sie na razie rewanzowaniem , ... i pamietaj, nigdy nie wiesz, czego moge zazadac w zamian ...;DDD, no wyslij adres - sprobuje to zaaranzowac - ale najpierw zapytam meza, bo to on 'zielonopalcy' jest, wiec mi doradzi, co i jak Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Senin, OT 26.05.08, 19:33 Gość portalu: senin napisał(a): > wiec nie martw sie na razie rewanzowaniem , ... i pamietaj, nigdy > nie wiesz, czego moge zazadac w zamian ...;DDD, E tam co mi zrobisz w razie czego? Kangura naślesz ;)? > > > no wyslij adres - sprobuje to zaaranzowac - ale najpierw zapytam > meza, bo to on 'zielonopalcy' jest, wiec mi doradzi, co i jak zajrzyj na pocztę. Odpowiedz Link Zgłoś
mwookash Otóż to 25.05.08, 13:02 Przepis jest z książki o kuchni tajskiej, Kena Homa. Nigdzie nie znalazłem informacji o kuminie używanym w kuchni tajskiej dlatego pytam. Może to błąd tłumacza albo "innowacja" autora? Kumin też mi się kojarzy raczej z Indiami niż z Tajlandią ale ja się na kuchni azjatyckiej zbyt dobrze nie znam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: Otóż to IP: *.for.connect.net.au 25.05.08, 22:10 ja tez sie na tyle nie znam, by twierdzic ze w jakichs curry cumin na pewno nie wystepuje moze to jakies regionalna modyfikacja ksiazki nie znam, wiec trudno sie wypowiadac Odpowiedz Link Zgłoś
jo.hanna znam jedno curry tajskie z nasionkami kminu 26.05.08, 09:52 --Massaman, chociaz mozna dyskutowac o jego tajskosci. Podobno przywedrowalo do Tajlandii z Persji (wspomina o tym David Thompson), co wydaje sie potwierdzac fakt, ze jest to curry popularne w muzulmanskim regionie Tajlandii. Tradycyjnie massaman robi sie z dodatkiem ziemniakow. Oczywiscie nasiona kminu dodaje sie do pasty a nie gotowej juz potrawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: znam jedno curry tajskie z nasionkami kminu IP: *.for.connect.net.au 26.05.08, 11:27 Panang (penang)pasty curry tez czasami zawieraja cumin Mysle jednak, ze so to takie regionalne skrzywienia, jak u nas dodawanie czy niedodawanie cukru/soku z cytryny do botwinki Odpowiedz Link Zgłoś